Vaismedžių genėjimas: kokias klaidas dažniausiai daro sodininkai

Pavasarį sodininkai turėtų nepamiršti savo soduose augančių vaismedžių. Šis laikas puikus jų genėjimui – ypač obelų.

Kai pradės sprogti pumpurai, dar irgi galima genėti, bet kai jau bus išsprogę dalis lapelių, tai genėjimas truputėlį turi būti mažinamas.<br>123 rf nuotr.
Kai pradės sprogti pumpurai, dar irgi galima genėti, bet kai jau bus išsprogę dalis lapelių, tai genėjimas truputėlį turi būti mažinamas.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Pušinskaitė

Apr 22, 2015, 1:00 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:07 AM

„Kai pradės sprogti pumpurai, dar irgi galima genėti, bet kai jau bus išsprogę dalis lapelių, tai genėjimas truputėlį turi būti mažinamas. Sužydėjus obelims, jas irgi galima genėti, bet irgi mažėja išgenamų šakų kiekis.

Aišku, jeigu dabar genėsite, tai daugiau kaip 30 proc. šakų negalima nugenėti, nes nuo to labai nukenčia medis“, – aiškina Šiaulių universiteto botanikos sodo dendrologas Vaidas Juknevičius.

Genėjant obelis ar bet kurį kitą vaismedį, reikia iškirpti stačiai augančias šakas, vadinamas vilkaūgliais. Taip pat reikia pašalinti šakas, kurios eina į centrą, t. y. jeigu šaka auga nuo centro ir yra grįžtanti atgal, tai jos naikinamos.

Iškerpamos ir sausos šakos. Neleidžiama labai aukštai iškilti šakoms, kad nesusidarytų didelis sluoksnis.

Jeigu yra toks sluoksnis, tai reikia kirpti nuo viršaus, o ne nuo apačios.

Didžiausias genėjimo, pavyzdžiui, obelų, pliusas – tas, kad išgenėtos jos duoda didesnį derlių ir obuoliai būna didesni. Be to, mažiau ligų būna, nes labiau vėjas prapučia, saulė išdegina ligas. 

„Jau reikėjo apgenėti serbentus, nes jie jau pradeda sprogti, bet dar ir dabar galima mėginti storesnes šakas iškirpti“, – sako dendrologas.

Dažniausios sodininkų genėjimo klaidos – netinkamai užtepamas sodo tepalas ir ne tų šakų pašalinimas. Pasak V. Juknevičiaus, didelę klaidą daro tie žmonės, kurie labai storu sluoksniu užtepa sodo tepalą ant nupjautos šakos.

„Geriau netepti negu užtepti tokį storą sluoksnį, nes tarp tepalo ir žaizdos susidaro oro tarpas, kur kaupiasi drėgmė, lenda po audiniais ir ta vieta greičiau supūva. Turi tepti labai ploną sluoksnį, kaip aliejumi. Arba geriausia tuomet dažus naudoti, arba purškiamą sodo tepalą“, – aiškina dendrologas.

Kita klaida – žmonės vaismedžius geni nuo apačios ir taip padaro augalą labai aukštą, o obuoliai krisdami iš aukštai paprasčiausiai sudūžta. Pasak V. Juknevičiaus, reikia genėti nuo viršaus, leisti apatinėms šakoms gauti daugiau saulės spindulių ir jos tada nedžius. Jeigu tik leidžiate užaugti viršuje naujoms šakoms, jos užstoja saulę ir žemiau esančios šakos pradeda džiūti.

šaltinis: snaujienos.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.