Gražu ir mažai priežiūros – kaip susikurti tokią aplinką kieme?

Kad būtų gražu ir nereikalautų daug priežiūros. Tiek apželdinimo kursuose, tiek samdant aplinkos dizaino specialistą dažniausiai šis pageidavimas.Laiko vis nėra, o gražiai gyventi norisi. Panagrinėkime dažnai naudojamus sprendimus, ar jie pasiteisina.

Vilnietės dailėtyrininkės kiemas Vilniaus Žvėryno rajone.<br>V.Balkūno nuotr.
Vilnietės dailėtyrininkės kiemas Vilniaus Žvėryno rajone.<br>V.Balkūno nuotr.
Juodoji pušis žiemą.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Juodoji pušis žiemą.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Taip atrodo lazdynas birželio mėnesį.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Taip atrodo lazdynas birželio mėnesį.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Sprogstantys lanksvos „Goldflame“ lapeliai pavasarį.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Sprogstantys lanksvos „Goldflame“ lapeliai pavasarį.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Papartis pavasarį.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Papartis pavasarį.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Mėlynuoja katžolė.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Mėlynuoja katžolė.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Žydintys krūmai – bet kurio kiemo puošmena.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Žydintys krūmai – bet kurio kiemo puošmena.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lina Liubertaitė, „Geltonas karutis“

May 24, 2015, 1:14 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 10:08 PM

Didelis vejos plotas

Kol sklypo idėja dar nesubrandinta, užsėti sklypą veja yra praktiškas laikinas sprendimas. Po purvynus braidyti nereikės, plotas atrodys švarus ir tolygus.

Tačiau veja yra tiesiog plokščia erdvė, kuri neturi charakterio, kol nėra kitų elementų. Tad ilgai nedelskite ir ieškokite sklypo idėjos, kurią norėtumėt įgyvendinti pasodindami kitų augalų. Idėją gali pasufleruoti namo interjeras arba fasadas, kvartalo koncepcija, jūsų gyvenimo būdas. Nors išpuoselėta veja atrodo labai gražiai, žiūrėti vien į ją ilgainiui atsibos.

Be to, veja reikalauja daug išteklių – tiek laiko, tiek finansų. Sunku sugalvoti kitą apželdinimo būdą, kuriam reikia atiduoti tiek daug laiko. Jau vien nedidelio ploto šienavimui dažnas skiria bent dvi valandas per mėnesį.

Paskaičiuokite, kiek jūs tam skiriate laiko per metus. Be to, reikalinga įranga šienavimui, o kur dar tręšimas, vejos atnaujinimas pavasarį, aeravimas, laistymas (ar laistymo sistema), kova su samanomis, lapų grėbimas rudenį. Šiuolaikinio dizaino sklypuose vejai paliekama tik tiek vietos, kiek tikrai reikia, ir ne daugiau.

Spygliuočiai

Dažnai estetika ir minimali priežiūra sprendžiama sodinant spygliuočius. Dabar galima įsigyti įvairiausių dydžių, formų ir spalvų spygliuočių, Lietuvoje jau yra daug augintojų, kurie gali patarti, kuriuos išsirinkti. Jei spygliuočiai gerai parinkti pagal jiems būdingas augimo sąlygas ir jau naujoje vietoje įsitvirtinę, svarbu juos kasmet paformuoti – tai ir bus pagrindinė jų priežiūra. Jei aplinka nereikalauja sterilumo, krintančius spyglius tiesiog palikite ramybėje kaip natūralų mulčią.

Spygliuočiai puikūs, nes jie architektūriški, išlaiko vertikalumą, savo formą ir spalvą ištisus metus. Nepaisant to, kad žiemos pabaigoje kai kurie augalai gali atrodyti pavargę, parudavę, gerai suderintos formos vis tiek išlaikys harmoningą vaizdą.

Jei spygliuočių sklype yra per daug, šios savybės gali tapti trūkumu. Metų laikų kaita yra tas variklis, kuris mus verčia šypsotis pavasarį, plaukti būriais pasižiūrėti žydinčių sakurų, o rudenį grožėtis vinvyčio vijoklių ryškiai raudonais lapais.

Todėl paprastai sklype, kuriame vyrauja veja ir spygliuočiai, dažniausiai dar atsiranda... vazonai su ryškiomis vienmetėmis gėlėmis. Kasdienis jų laistymas ir žiedų skabymas visai neatitinka minimalios priežiūros uždavinio. Jei statišką spygliuočių vaizdą norima pagyvinti, gerai atrodo ir ypač mažai priežiūros reikalauja daugiametės dekoratyvinės žolės, pvz. miskantai, soruolės, melvenės, ašuotės.

Daugiamečiai dekoratyviniai augalai

Jei prieš sodinant dirva gerai išvalyta nuo agresyvių piktžolių, daugiamečiai augalai gali būti geras sprendimas norint mažai priežiūros ir nedarant kompromisų dėl grožio.

Pirmas žingsnis – įsivertinti savo aplinką. Kad priežiūros reikėtų kuo mažiau, augalus reikia parinkti ne tik pagal grožį, bet ir pagal vietos, kuriame augs, sąlygas. Skurdžioje saulėtoje dirvoje sodinkite sausamėgius (levandos, katžolės, kiečiai, kraujažolės), drėgname pavėsyje – šešėlį mėgstančius, miško augimvietei būdingus augalus (melsvės, paparčiai, astilbės, blakėžudės), saulėtam geram priemolyje galite ir atsparių rožių veislių pasodinti.

Gerai parinktų augalų poreikius patenkina esanti aplinka, todėl šiek tiek pagalbos reikia tik pirmaisiais ir antraisiais metais, kol augalas įsitvirtina (ravėjimas ir laistymas), vėliau augalai suauga taip, kad ir piktžolei nebelieka vietos įsiterpti. Modernūs apželdinimo kursai „Geltonas karutis“ rekomenduoja dekoratyvinių žolinių augalų, kurie žiemai sudžiūsta ir išlaiko savo formą, net nenukirpti rudenį – žiemą plotas su apsnigtais augalais atrodo dar įdomesnis.

Antžeminę dalį galima nuimti žiemos pabaigoje – tai bus pagrindinis priežiūros darbas dekoratyviniais žoliniais augalais apsodintam plotui.

Žydintys krūmai arba krūmai spalvotais lapais (lanksvos, sedulos, pūsleniai, jazminai) – taip pat geras sprendimas, reikalaujantis mažai priežiūros. Nenaudokite plėvelės po krūmais, geriau storai mulčiuokite – ir piktžolei sunkiau prasimušti, ir krūmas natūraliai pamaitinamas, išlaikoma gera dirvos struktūra. Užaugusių krūmų priežiūra – formavimas ir mulčio papildymas, tikrai nedaug.

Jei augalai reikalauja kitokių sąlygų, negu turite, priežiūros reikės gerokai daugiau. Pavėsį mėgstantiems, bet pasodintiems saulės atokaitoje – reikės laistymo. Rūgščią dirvą mėgstantiems (pvz. rododendrams) reikės rūgščios durpės pasodinimui ir vėliau priemonių rūgštinimui. Šiltesnių kraštų augalus reikės pridengti žiemai, stebėti, kad neperkaistų uždengti ar nenusvilintų pirma pavasario saulė. Lepesnius augalus gali tekti purkšti dėl ligų ar kenkėjų. Vienmetes gėles, kilusias iš šiltų kraštų, reikia laistyti, tręšti ir kai kurioms skabyti žiedus.

Pasidomėkite prieš pirkdami, kokios auginimo sąlygos jūsų sklype, kad gerai parinktumėte augalus. Jei patinka leisti laiką su augalais, nebijokite drąsesnių sprendimų. Jei laiką norite skirti kitiems dalykams, apie tai pagalvokite kurdami savo aplinką.

Modernūs apželdinimo kursai „Geltonas karutis“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.