Už kondicionierių ant namo sienų – bauda. Kaip jos išvengti?

Valstybinė teritorijų planavimo

Už neypatingo statinio savavališką paprastąjį remontą gali būti skirta nuo 57 iki 144 eurų administracinė bauda, už ypatingo statinio (aukštesnio kaip 20 m ir didesnio kaip 2 tūkst. kvadratinių metrų bendro ploto) – nuo 289 iki 579 eurų.<br>V.Balkūno nuotr.
Už neypatingo statinio savavališką paprastąjį remontą gali būti skirta nuo 57 iki 144 eurų administracinė bauda, už ypatingo statinio (aukštesnio kaip 20 m ir didesnio kaip 2 tūkst. kvadratinių metrų bendro ploto) – nuo 289 iki 579 eurų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 22, 2015, 1:11 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 10:10 PM

Pasak VTPSI specialistų, statybos techninis reglamentas „Statybą leidžiantys dokumentai“ nustato, kad įvairios įrangos, inžinerinių sistemų ar konstrukcijų tvirtinimai ant pastato fasado, šlaitinio ar plokščiojo stogo, kai jos iškyla aukščiau kaip vienu metru virš plokščiojo stogo parapeto, laikomi pastato išorės išvaizdą keičiančiais darbais.

Jeigu keičiama remontuojamo daugiabučio namo ar visuomeninio pastato mieste išvaizda, pagal šio reglamento reikalavimus reikia gauti rašytinį pritarimą paprastojo remonto aprašui. Išimtis galima tik tada, kai būtina skubiai pašalinti avarijos grėsmę, jos ar stichinės nelaimės padarinius. Kitais atvejais minėtieji remonto darbai, negavus statybą leidžiančių dokumentų, laikomi savavališka statyba.

Todėl daugiabučių gyventojai ar visuomeninių pastatų savininkai ar naudotojai, savavališkai ant pastato sienos pritvirtinę kondicionierių ar aukščiau kaip vienu metru virš pastato plokščiojo stogo parapeto iškėlę židinio dūmtraukį, gali sulaukti nemalonumų. Už neypatingo statinio savavališką paprastąjį remontą gali būti skirta nuo 57 iki 144 eurų administracinė bauda, už ypatingo statinio (aukštesnio kaip 20 m ir didesnio kaip 2 tūkst. kvadratinių metrų bendro ploto) – nuo 289 iki 579 eurų.

Paprastojo remonto aprašą gali parengti pats statytojas – jį sudaro aiškinamasis raštas, pastato fasado ir (ar) šlaitinio stogo spalvotos nuotraukos bei numatoma statinio išorės vizualizacija (spalvotos nuotraukos, brėžiniai ir kt.). Aprašą ir prašymą išduoti rašytinį pritarimą reikia pateikti savivaldybės administracijai nuotoliniu būdu per statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinę sistemą „Infostatyba“ arba tiesiogiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.