Lietuvių mėgstamos taupiosios lemputės greitai taps atgyvena

Beveik visuose lietuvių namuose žybsi elektros energiją taupančios lemputės, tai įrodyta net tyrimais – 2014 m. balandį rinkos ir visuomenės tyrimų bendrovės „Berent“ atlikto tyrimo duomenimis, jas namų apšvietimui naudojo net 83 proc. lietuvių. Tačiau per metus situacija pasikeitė: iš rinkos taupiąsias lemputes stumia technologiškai kur kas pažangesnės ir aplinkai nekenksmingos LED lemputės (šviesą spinduliuojantys diodai). Specialistai pastebi sumažėjusius taupiųjų lempučių pardavimus, o netolimai ateičiai pranašauja jų visišką išėmimą iš prekybos.

Specialistai pastebi, jog taupiosios lemputės greitai taps atgyvena.<br>V.Balkūno nuotr.
Specialistai pastebi, jog taupiosios lemputės greitai taps atgyvena.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 30, 2015, 3:40 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 4:13 PM

Kodėl LED lemputė?

Tiek LED, tiek taupiosios lemputės turi bendrą panašumą, dėl kurio taip išpopuliarėjo – tai elektros energijos taupymas. Taupiosios lemputės šviečia 5–15 kartų ilgiau nei įprastos kaitrinės lemputės bei sunaudoja 5 kartus mažiau elektros energijos – 80–90 proc. jos paverčia šviesa, o teisingai naudojamos gali šviesti iki 7 metų. Tuo tarpu LED lemputės, lyginant su kaitrinėmis, net 80 proc. efektyvesnės, šviečia iki 60 kartų ilgiau, o jų naudojimo laikas – iki 20 metų.

Lempučių tarnavimo laikas – tik vienas iš rodiklių, lemiančių LED lempučių privalumą. Svarbiausia tai, iš kokių medžiagų lemputės pagamintos. Elektros energiją taupančios lemputės savo sudėtyje turi gyvsidabrio garų, todėl perdegusios turi būti atiduotos perdirbti. LED lemputės gaminamos iš puslaidininkių medžiagų ir jų  veikimas pagrįstas puslaidininkio fizikinėmis savybėmis, šiose lemputėse nėra kenksmingų medžiagų nei aplinkai, nei žmogaus sveikatai.

Pasak apšvietimo sistemų įmonės „Osram“ atstovybės Lietuvoje vadovo Ginto Malašausko, tai, kad iš prekybos išėmus kaitrines lemputes išpopuliarėjo elektros energiją taupančios lemputės, o ne LED, lėmė kaina – pastarosios lemputės buvo gerokai brangesnės. Šiandien LED ir taupiųjų lempučių kaina beveik vienoda, todėl žmogui belieka tik teisingai pasirinkti.

LED išstumia taupiąsias lemputes

G. Malašausko teigimu, ženklai, kad taupiosios lemputės traukiasi iš rinkos, akivaizdūs: „Vartotojui daug reiškia kaina. Anksčiau LED lemputės buvo žymiai brangesnės, tačiau šiuo metu jų ir taupiųjų lempučių kaina praktiškai vienoda, o pranašumas – nepalyginamas. Žmogus turi alternatyvą ir tie, kurie pasidomi, nesunkiai nusprendžia, kurią lemputę rinktis. Jau dabar, lyginant su 2014 m., taupiųjų lempučių pardavimai sumažėjo trečdaliu“. Specialisto nuomone, taupiosios lemputės iš rinkos bus išstumtos per 3–4 metus.

Tai, kad taupiųjų lempučių populiarumas mažėja, įrodo ir VšĮ „Ekošviesa“, kuri rūpinasi perdegusių taupiųjų lempučių surinkimu Lietuvoje, surenkami kiekiai. Pasak įmonės vadovo Tado Ruželės, valstybės iškeltą užduotį (56 tonas per metus) įvykdyti vis dar nėra sunku – per tris šių metų ketvirčius jau surinkta beveik 50 tonų lempučių.

„Ekošviesos“ vadovo nuomone,ES imsis priemonių, kad taupiosios lemputės iš rinkos būtų išimtos kuo anksčiau. Tikėtina data galėtų būti 2021 m. Pasak T. Ruželės, perėjimas vyks palaipsniui – pirmiausia prie LED lempučių pereis fiziniai asmenys, kas vyksta jau dabar, kiek vėliau – įmonės. Jo nuomone, lūžis bus apie 2025 metus, o dar po kelių metų taupiųjų ar gyvsidabrio savo sudėtyje turinčių lempų rinkoje visai nebeliks.

Kas laukia perdegusių taupiųjų lempučių perdirbėjų?

„Elektros energiją taupančios lemputės yra pavojingos aplinkai ir žmogaus sveikatai, todėl kaip ir iki šiol, jos bus surenkamos perdirbti. Tai padaryti nėra sudėtinga – perdegusias taupiąsias lemputes galima atiduoti bet kuriame jomis prekiaujančiame prekybos centre, taip pat 46 šalies miestuose veikia 86 punktai, kuriuose yra priimamos perdegusios energiją taupančios lemputės“, – sako T. Ruželė.

Reaguojant į pasikeitimus rinkoje, pasikeitimai laukia ir perdegusių lempučių surinkimą organizuojančių įmonių veikloje. Tikėtina, kad nuo 2016 metų „Ekošviesa“ bus atsakinga ne tik už perdegusių taupiųjų, bet visų lempų, tarp jų ir LED, surinkimą. T. Ruželė teigia, kad tokie pasikeitimai jau numatyti naujausiose ES direktyvose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.