Klaidos, kurias būtinai padarysite namuose pradėję remontą

Ketinate namuose daryti remontą? Neišvengsite  klaidų, tačiau jų gali būti mažiau, jei kai ką žinosite.   

Apdailos darbai – apmušalai, grindys, keraminės plytelės turėtų būti trečiasis remonto etapas.<br>123 rf nuotr.
Apdailos darbai – apmušalai, grindys, keraminės plytelės turėtų būti trečiasis remonto etapas.<br>123 rf nuotr.
Apdailos darbai – apmušalai, grindys, keraminės plytelės turėtų būti trečiasis remonto etapas.<br>123 rf nuotr.
Apdailos darbai – apmušalai, grindys, keraminės plytelės turėtų būti trečiasis remonto etapas.<br>123 rf nuotr.
Pasirinkti gerus meistrus – nelengva užduotis.<br>123 rf nuotr.
Pasirinkti gerus meistrus – nelengva užduotis.<br>123 rf nuotr.
Sumanėte remontuoti būstą? Stenkitės kaip galima greičiau pradėti statybinių medžiagų paieškas.<br>123 rf nuotr.
Sumanėte remontuoti būstą? Stenkitės kaip galima greičiau pradėti statybinių medžiagų paieškas.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Oct 19, 2015, 8:52 AM, atnaujinta Oct 9, 2017, 7:49 AM

Ieškome pigių meistrų

Jei meistras sako, kad remontą padarys greitai ir pigiai, netikėkite. Šis žmogus yra altruistas (kas itin retai pasitaiko!) arba dirba nekokybiškai. Pastaruoju atveju teks taisyti tai, ką jis pridirbo, arba padirbėti savo statybos vadovu.

Geras meistras žino savo ir savo laiko kainą.

Bendraujame su statybininku, kurio nesuprantame

Pirmojo susitikimo metu atkreipkite dėmesį, ar jis aiškiai ir suprantamai dėsto savo mintis. Su žmogumi, kuris darbų planą formuluoja miglotai, bus sunku dirbti. O jei statybų meistras tikina, kad gali atlikti įvairius darbus,  dėl tokio pasakymo verta rimtai susimąstyti. O jei jis elgiasi nepagarbiai ir arogantiškai, vargu ar jo požiūris į jūsų būsto ar namo remontą bus kitoks.

Pabendraukite ne su vienu, o su keliais statybų meistrais. Įsiklausykite į jų klausimus, stebėkite, ar gilinasi į detales, ar nežada aukso kalnų dar nepamatę jūsų būsto. Ir tik tuomet priimkite sprendimą.

 Draugaujame su darbininkais

Nebūkite pernelyg draugiški, bičiuliški, net jei remontą reikia padaryti skubiai, o daug lėšų skirti negalite ir kito meistro neturite. Draugiškumas ir gerumas dažnai suvokiami kaip silpnybė. Todėl nesistebėkite, jei meistras pradės skųstis žmona ir vaikais, išnaudodamas jus kaip nemokamą psichoterapeutą. Žinoma, dar ir paaimanuos, kad remontuoti sunku. Atlikęs darbus toks meistras paspaus ranką, bet nepasakys, kad vonios kambarys ne iki galo sutvarkytas.

Atminkite: statybininkas/ai dirba ne už „ačiū“ ir nesistengia būti jūsų draugu. Jūs mokate pirmiausia už jo atliktų darbų kokybę.

Su statybos meistru/ais reikia bendrauti korektiškai: geras meistras turi savigarbą.

 Nenubraižome buto plano

Trimis egzemplioriais – kompiuteryje arba ranka – paruoškite savo buto planą, remdamiesi nuosavybės dokumentais. Nurodykite visų kambarių plotą, kruopščiai ir aiškiai įvardykite visus darbus. Pirmasis egzempliorius – elektros schema: jungikliai, šviestuvai. Antrasis – santechnika ir virtuvė: praustuvas, vonia, klozetas, skalbyklė, viryklė. Trečiasis – apdailos darbai: apmušalai, grindys, keraminės plytelės.

Atskirai nupieškite virtuvės baldų komplekto ir dekoratyvinių vonios elementų išdėstymo schemas. Planą aptarkite su meistrais, pasižymėkite patikslinimus, paprašykite jų pasirašyti ant kiekvieno egzemplioriaus, kurių kopijas atiduokite jiems.

Planu vadovausis meistrai, o pagal jį visada galėsite sulyginti savo sumanymus ir realybę.

Nesudarome sutarties

Į sutartį įtraukite visa, kas jums svarbu: darbų apimtis, terminai, darbų etapai, išmokų grafikas, darbo instrumentai, baudos už terminų nevykdymą, valymas po remonto ir t. t. Iš karto susitarkite, kas pirks statybines medžiagas ir kokias. Priešingu atveju būsite paprašytas nupirkti tai klijų, tai faneros, tai kokios nors juostelės, o kai atsisakysite, jums  bus  griežtai atšauta: „Neturiu laiko bėgioti po parduotuves. Man reikia dirbti.“

Sutartis apsaugos nuo nesąžiningų meistrų ir suteikia minimalių garantijų. Bet kokiu atveju tuo norisi tikėti.

 Vilkiname medžiagų pirkimą

Sumanėte remontuoti būstą? Stenkitės kaip galima greičiau pradėti statybinių medžiagų paieškas. Gali paaiškėti, kad jūsų pageidaujami ir parduotuvės internetiniame tinklalapyje pateikiami apmušalai seniai nebegaminami, o keramines plyteles atveš tik po dviejų savaičių.

Meistras sėdės be darbo dėl jūsų kaltės, o tai jau prarasti pinigai, susierzinimas ir sugadinti santykiai.

Netikriname darbininkų skaičiavimų

Kontroliuokite visus pirkimus. Nuolat klauskite meistro, kokių medžiagų ir kokiai datai reikia nupirkti, ką skubiai, o kas gali palaukti. Juk labai nemalonu, kai vieną vakarą tenka lėkti į statybinių medžiagų parduotuvę dėl apmušalų ritinio, skardinės klijų ar grindjuosčių kampų, apie kuriuos visi netyčia užmiršo.

Juk nemalonu išgirsti, kai statybininkas praneša, kad jam trūksta dviejų laminato lentų.

 Negalvojame apie kaimynus

Be reikalo! Reikėtų susitarti su meistrais, kad po tam tikro laiko muzika nesklistų visu garsumu, o per šventes ir poilsio dienas – jokių triukšmingų darbų. Juk galime sulaukti ir policijos vizito.

Nekontroliuojame padėties

Lankykitės bute kas dvi tris dienas. Gilinkitės į visas technologijas ir subtilybes. Jei jums tai sunku,  iš anksto susiraskite pažįstamąjį, kuris sugeba varinius laidus atskirti nuo aliuminio ir pan.

Kiekvieną darbų etapą reikėtų pradėti pamačius ankstesniojo rezultatus.

Tik kontroliuodami statybų darbus ir išsakydami pastabas meistrui, po remonto neišgirsite, kaip girgžda naujas laminatas, kažkodėl paklotas ant seno linoleumo, ir kt. trūkumų. Nepamirškite ir smulkmenų, kurios slepiasi netikėčiausiose vietose – sandūrose, kampuose, po palangėmis ir vonios kambaryje, plyšiuose ir už durų.

Nepatingėkite pažiūrėti visur: juk šiame bute ar name jūs gyvensite.

 Nekreipiame dėmesio į tvarką remonto ar statybos metu

Iškart įspėkite darbininkus, kad esate iš tų, kurie dėl netvarkos gali atsisakyti jų paslaugų. Nesitikėkite iš svetimų kruopštumo ar rūpestingumo. Nuo pirmosios darbų jūsų bute ar namuose dienos žiūrėkite tvarkos, antraip staiga paaiškės, kad ant naujo laminato meistras pjausto keramines plyteles, o ant tik ką pritvirtinto stalviršio mėtosi darbo instrumentai ir maisto likučiai.

Neleiskite nieko atremti prie šviežiai išdažytų sienų – ypač maišų su šiukšlėmis ir senų durų, paliekančių purvinas dėmes ir įbrėžimus. Aukštos įtampos laidai neturi gulėti kur pakliuvo, net dirbant 20 metų elektriko stažą turinčiam meistrui. Jei kas nors nutiks, tyrėjas pirmiausia apklaus jus.

Dėl šios priežasties leisti arba neleisti meistrui rūkyti balkone – turite nuspręsti jūs.

Mokame, bet negerbiame savęs

Su meistrais iškart susitarkite, kad paskutinė mokama suma bus ne mažesnė nei 10 proc. visos remonto sumos ir  sumokėta atlikus visus darbus – iki paskutinio jungiklio. Neduokite didelių avansų, imkite čekius.

Mokėkite  etapais – mokėjimų grafiką nurodykite sutartyje. Mokėkite laiku: jūsų nesąžiningas požiūris į meistrus sukels atsakomąją reakciją. Prieš sumokėdami visada patikrinkite darbų kokybę.

Neatidėkite buto ar namų remonto darbų apžiūros paskutinei dienai, ypač tais atvejais, kai meistras sako, jog reikia skubiai vykti į dukters vestuves ir jam labai reikalingi pinigai, rytoj jo laukia susitikimas su naujo objekto šeimininku ir pan., o laikrodis rodo 23 val.

Kai žmogus pavargęs, jis gali ir nepastebėti svarbių remonto „nuodėmių“, o juk jūs turite savų problemų: šeima, giminaičiai, darbas. Pabaigęs remontą, statybininkas gali paprasčiausiai neatsiliepti telefonu, jei nuspręsite jam pranešti apie trūkumus, – nei šiandien, nei rytoj, niekada.

Į baigiamąjį susitikimą su meistru pasikvieskite supratingą pažįstamąjį: antra galva – gerai, o skvarbios akys – dar geriau. Pastebėję trūkumus, priverskite meistrą juos ištaisyti.

Gerbkite save ir atminkite, kad bet koks remontas kada nors pasibaigia – nors dabar tuo sunku patikėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?