Net renovuotame name žiemą šąlate? Žinome priežastį

Gyvenate renovuotame name, tačiau jums per šalta arba per karšta. Gali būti, kad kalta visai ne atnaujinta šildymo sistema, bet nemokėjimas su ja elgtis. Pateikiame penkis svarbiausius dalykus, kuriuos turi žinoti būsto, kuriame  šildymo sistema reguliuojama termostatiniais ventiliais, gyventojas.

Prasidėjus šildymo sezonui, modernizuotų daugiabučių, kuriuose sumontuota nauja šildymo sistema, gyventojai skundžiasi, kad jiems per karšta arba per šalta.<br>123 rf nuotr.
Prasidėjus šildymo sezonui, modernizuotų daugiabučių, kuriuose sumontuota nauja šildymo sistema, gyventojai skundžiasi, kad jiems per karšta arba per šalta.<br>123 rf nuotr.
Namas atnaujintas, o gyventojai gyvena po senovei: jei per karšta atidaro langus, jei šalta – jungia elektrinius radiatorius, nors išspręsti problemai reikia tik pasukti šalia radiatoriaus esančią rankeną.
Namas atnaujintas, o gyventojai gyvena po senovei: jei per karšta atidaro langus, jei šalta – jungia elektrinius radiatorius, nors išspręsti problemai reikia tik pasukti šalia radiatoriaus esančią rankeną.
Prasidėjus šildymo sezonui, modernizuotų daugiabučių, kuriuose sumontuota nauja šildymo sistema, gyventojai skundžiasi, kad jiems per karšta arba per šalta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prasidėjus šildymo sezonui, modernizuotų daugiabučių, kuriuose sumontuota nauja šildymo sistema, gyventojai skundžiasi, kad jiems per karšta arba per šalta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vidmantas Jaronis

Nov 28, 2015, 9:31 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 10:02 AM

„Prasidėjus šildymo sezonui dažnai tenka lankytis modernizuotuose daugiabučiuose, kuriuose sumontuota mūsų šildymo sistema, o gyventojai skundžiasi, kad jiems per karšta arba per šalta. Dažnai paaiškėja, kad savininkai tiesiog nemoka naudotis termostatiniais ventiliais“, – pasakojo „Danfoss“ šildymo sistemų inžinierius-konsultantas Justas Rutkauskas.

Specialistas sakė, kad dažnai gyventojai, nors šildymo sistema pakeista į reguliuojamą, bijo reguliuoti termostatinius ventilius ir bando gyventi taip, kaip gyveno su sena nereguliuojama sistema, kai keičiantis oro temperatūrai visam namui būdavo automatiškai arba rankiniu būdu tiekiama daugiau ar mažiau šilumos.

„Namas atnaujintas, o gyventojai gyvena po senovei: jei per karšta, atidaro langus, jei šalta – jungia elektrinius radiatorius, nors išspręsti problemai reikia tik pasukti šalia radiatoriaus esančią rankeną“, – sako J. Rutkauskas.

„Danfoss“ specialistas pateikė penkis svarbiausius dalykus, kuriuos turi žinoti kiekvieno būsto, kuriame šiluma reguliuojama termostatiniais ventiliais, gyventojas. Šios žinios padės ne tik komfortiškai gyventi, bet ir taupyti šilumą.

1. Kaip veikia termostatinis ventilis

Termostatinis ventilis – tai šalia radiatoriaus esantis prietaisas, kuriuo reguliuojamas termofikato srautas į radiatorių. Tai nėra paprastas vožtuvas, panašiai kaip vonios čiaupas, kuriuo didiname ar mažiname vandens srovę. Šiame prietaise įtaisytas termostatas, kuris reaguoja į kambario temperatūra ir pats automatiškai padidina arba sumažina termofikato srautą į radiatorių, kad palaikytų nustatytą temperatūrą.

Tad svarbu žinoti, kad termostatiniu vožtuvu nustatome ne termofikato srautą į radiatorių, bet kambario temperatūrą, kurią norime palaikyti.

2. Termostatinio ventilio padalų reikšmės

J. Rutkauskas sakė, jog kai kuriuose būstuose per šalta arba per karšta būna dėl to, kad sumontuoti ventiliai palikti nustačius maksimalų arba minimalų šildymą. Termostatu paprasta nustatyti norimą kambario temperatūrą. Paprastai daugiabučiuose, kuriuose nevykdoma individuali apskaita, termostatiniais ventiliais galima reguliuoti temperatūrą nuo 5 iki 22 laipsnių. Ten, kur įrengti temperatūros dalikliai, minimali ventilio temperatūra siekia 16, o maksimali – 28 laipsnius šilumos.

Minimali reikšmė būstuose, kuriuose mokama už sunaudotą šilumą, apribota, nes net visiškai užsukus radiatorius bute bus teigiama temperatūra, šiluma ateis per sienas iš gretimų butų, bet norėdami palaikyti aukštesnę temperatūrą daugiau šilumos sunaudos kaimyninių butų gyventojai.

3. Neuždenkite termostatinio ventilio

Labai svarbu, kad radiatorius, ypač ta jo dalis, kurioje sumontuotas termostatinis ventilis, būtų neuždengta. Net dienine užuolaida uždengus radiatorių bus sutrikdytas oro judėjimas, prie radiatoriaus susikaups šiltesnio oro masė, į kurią ir reaguos termostatas. Pavyzdžiui, jei nustatėte termostatinį ventilį, kad kambaryje būtų 20 laipsnių šilumos ir uždengėte jį, prietaisas sustabdys šildymą tuomet, kai 20 laipsnių šilumos bus prie jo, nors kambaryje tuo metu gali būti ir 16 laipsnių šilumos.

4. Taupykite šilumą

Termostatiniu ventiliu galima ne tik reguliuoti kambario temperatūrą, tačiau ir taupyti šilumą. Kai išeinate iš būsto arba miegate, taip pat nenaudojamuose kambariuose galima nustatyti žemesnę temperatūrą.

Toks taupymas veiksmingesnis daugiabučiuose, kuriuose įrengti šilumos dalikliai ir gyventojai moka tik už pačių sunaudotą šilumą. Skaičiuojama, kad taip galima sutaupyti iki 30 proc. šilumos.

5. Kaip nustatyti ar ventilis tvarkingas

Termostatinis ventilis turi būti sumontuotas horizontaliai. J. Rutkauskas sakė, kad dažnai jis būna montuojamas vertikaliai, tačiau taip jis veikia netiksliai.

Kaip ir kiti prietaisai, termostatai taip pat genda. Ar jis atlieka savo funkcijas, nustatyti ganėtinai lengva. Pavyzdžiui, nustatykite prietaisą ties trečia padala, kuri žymi 20 laipsnių. Jei kambariuose yra 24 ir daugiau laipsnių, o radiatorius vis tiek karštas, vadinasi, ventilis nebeatlieka savo funkcijos – neuždaro radiatoriaus ir jį reikia keisti. Jei kambariuose šalčiau nei nustatytas termostatas, stovas, kuriuo termofikatas pasiekia radiatorių, – karštas, o radiatorius šaltas, vadinasi, ventilis taip pat greičiausiai sugedęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.