Namuose rasoja langai? Yra keli būdai šiai problemai išspręsti

Viena dažniausių problemų, su kuria tenka susidurti šaltuoju metų sezonu, – rasojantys langai. Ilgainiui besikaupianti drėgmė ne tik erzina, bet ir gali sukelti kur kas didesnę problemą – pelėsį, kurį panaikinti kur kas sudėtingiau. Kaip namus reikėtų apsaugoti nuo drėgmės?

Dažna problema žiemą – rasojantys langai.<br>K.Kavolėlio asociatyvioji nuotr.
Dažna problema žiemą – rasojantys langai.<br>K.Kavolėlio asociatyvioji nuotr.
Dėl nepakankamos ventiliacijos viduje kaupiasi drėgmė, kuri skatina pelėsio atsiradimą.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Dėl nepakankamos ventiliacijos viduje kaupiasi drėgmė, kuri skatina pelėsio atsiradimą.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 8, 2015, 12:28 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 3:39 PM

Kodėl biuruose langai nerasoja?

Namuose langai rasoja dėl padidėjusio drėgmės kiekio, taip nutinka, kai lauke oras atvėsta, todėl drėgmė nusėda ant šalčiausių vietų namuose – ant stiklo paketo arba langų kraštų.

„Kai už lango šilta, langai nerasoja, nes šiltesnis oras geriau sugeria drėgmę, be to, vasarą beveik visada vėdiname kambarius. O kai atšąla, drėgmė viduje susidaro kur kas lengviau“, – pasakojo „Rehau“ langų ir durų sistemų atstovas Mindaugas Veiveris.

Biuruose ar kitose darbo patalpose langai nerasoja, tai galima paaiškinti paprastai – žmonės ten negyvena. Pasak specialisto, apskaičiuota, jog keturių asmenų šeima gyvendama namuose gali išskirti nuo 8 iki 15 litrų vandens garų gamindami maistą ar prausdamiesi. Vienas žmogus per dieną išskiria 400 ml, o viduje džiovinamų skalbinių drėgmė gali sudaryti net visą vandens kibirą.

Rasojimas – montuotojų brokas?

Dar viena langų rasojimo priežastis – pernelyg plačios palangės, uždengiančios radiatorius ir sudarančios oro duobes. Tokiu atveju palangėse reikia padaryti specialius kanalus, pro kuriuos šiluma galėtų nekliudomai kilti į viršų.

„Dažnai žmonės įsitikinę, jog langai namuose rasoja, dėl nekokybiškų langų ar netinkamo jų sumontavimo, tačiau rasojimas, kaip tik pažymi jų sandarumą. Pro netinkamai sumontuotus langus į vidų patektų šaltis, vėjas, jie neatsidarinėtų, pro langą sienoje iš karto kauptųsi drėgmė“, – kalbėjo M.Veiveris.

Kaip išnaikinti drėgmę?

Norint išvengti namuose tvyrančios drėgmės, reikėtų pasirūpinti tinkama patalpų ventiliacija. Specialistai teigia, jog žiemos metu rekomenduotina langą atvėrus vėdinti namus kas dvi valandas po 5 minutes, vasarą tai reikėtų daryti kur kas ilgiau – net iki 30 minučių kas dvi valandas.

Jei patalpos vėdinamos langą atidarius į viršų, oro kiekis viduje pasikeičia per 60 minučių, jei langas atidaromas visiškai, oras pakinta per 10 minučių, o jei viduje sudaromas skersvėjis, patalpos išsivėdina vos per dvi minutes. Žinoma, galima imtis ir kitų būdų mažinant namuose tvyrančią drėgmę – įsigyti drėgmės surinktuvą ar skalbinių džiovyklę.

Taip pat vadovaujantis higienos normų reikalavimais, šaltuoju metų laiku namuose visuomet reikėtų palaikyti ne mažesnę kaip 18 laipsnių temperatūrą, o viduje tvyranti oro drėgmė neturėtų viršyti 60 procentų. Kambaryje esantį drėgmės kiekį gali išmatuoti prie langų tvirtinamas drėgnomatis.

Parengė Erika Bružaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.