Puoselėjate, rūpinatės pomidorais, o jie vis vien vysta?

Pagrindinės pomidorų vytimo priežastys – drėgmės trūkumas arba perteklius, liga ir neteisingas augalų tręšimas.

Pašalinti priežastis, sukeliančias vytimą, galima, tačiau jeigu tik jos – ne liga.<br>123 rf nuotr.
Pašalinti priežastis, sukeliančias vytimą, galima, tačiau jeigu tik jos – ne liga.<br>123 rf nuotr.
Pašalinti priežastis, sukeliančias vytimą, galima, tačiau jeigu tik jos – ne liga.<br>123 rf nuotr.
Pašalinti priežastis, sukeliančias vytimą, galima, tačiau jeigu tik jos – ne liga.<br>123 rf nuotr.
Laistykite juos retai, bet gausiai. Geriausia tai daryti pirmoje dienos pusėje.<br>123 rf nuotr.
Laistykite juos retai, bet gausiai. Geriausia tai daryti pirmoje dienos pusėje.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 3, 2016, 1:05 PM, atnaujinta May 20, 2017, 12:47 AM

Pašalinti priežastis, sukeliančias vytimą, galima, tačiau jeigu tik jos – ne liga. Pastaruoju atveju jau liūdniau – pomidorus išgelbėti sunkiai pavyks.

Jeigu augalai pradeda vysti nuo viršūnių, jų lapų spalva tampa tamsi ir jie atrodo lyg guminiai, greičiausiai jiems trūksta drėgmės. Taip pat atkreipkite dėmesį, ar nepažeisti ir nepalūžę raudonskruosčių stiebai.

Laistykite juos retai, bet gausiai. Geriausia tai daryti pirmoje dienos pusėje. Jei yra galimybių – šiltu vandeniu. Minimali liejimo norma – 6–8 litrai kvadratiniam metrui. Saulėtą dieną pomidorui reikia 2–3 l vandens.

Taip pat svarbu, kad gruntas neuždruskėtų bei neužmirktų. Jeigu gruntas nuolat užmirksta, šaknys suserga puviniu ir augalai taip pat vysta. Gruntas, kuriame auga pomidorai, turi būti pralaidus vandeniui, ypač svarbu atkreipti dėmesį, kad nesusidarytų pluta.

Jeigu šaknys silpnos, o antžeminės dalys vešlios, pomidorai taip pat pradeda vysti. O šaknys, primename, silpnai vystosi tuomet, kai grunto temperatūra žema.

Vytimo priežastimi gali būti ir pertręšimas, ypač azoto trąšomis. Jeigu augalus tręšiate sausosiomis trąšomis, prieš jas išberdami sudrėkinkite žemę. Neišberkite per daug trąšų prie pat stiebų, kad joms tirpstant nesusidarytų per didelė druskų koncentracija šaknų zonoje, nes tai taip pat gali sukelti vytimą.

Geriausia šiltnamio augintinius tręšti ne sausosiomis trąšomis, o jų tirpalu.

Jeigu užderėjo ypač daug pomidorų, o patys augalai nėra stiprūs, tai jie gali pradėti vysti dėl to, kad jiems tenka per didelis krūvis. Šiuo atveju reikia be gailesčio išskinti mažesnius vaisius, t. y. suformuoti kekes. Skinkite vos tik raustančius vaisius.

Kodėl krinta pomidorų žiedai?

Pagrindinės priežastys, dėl ko krinta žiedai, yra blogas apšvietimas, sausa dirva, maža oro drėgmė, aukšta temperatūra šiltnamyje.

Jau daigų augimo metu nuo šviesos intensyvumo priklausys, kiek susidarys žiedų bei vaisių užuomazgų. Jeigu šiuo metu trūko šviesos, žiedai sunyks, išsivystys be žiedlapių, o jeigu temperatūra buvo per aukšta ar buvo didelių jos svyravimų, pirmųjų kekių žiedai gali deformuotis arba neišsivystyti.

Kai oras šaltas bei lietingas, šiltnamiuose susidaro per didelė drėgmė, krinta žiedai. Nereguliariai laistant augalus taip pat krinta žiedai ir vaisių užuomazgos.

Dėl per mažos santykinės oro drėgmės bei aukštos oro temperatūros šiltnamyje žiedadulkės tampa nedaigios, neapsidulkina žiedai, todėl neužsimezga vaisiai.

Kai temperatūra per aukšta, šiltnamį reikia intensyviai vėdinti, o norint, kad temperatūra šiltnamyje būtų iš viso mažesnė, reikia baltinti šiltnamio stogą.

Ankščiau buvo populiaru balinimui naudoti preparatą „Nixol“. Jį tris kartus praskiedus vandeniu apipurkšdavo šiltnamio stogą.

Be to, dera pasistengti, kad nebūtų didelių temperatūros svyravimų (ypač tarp dienos ir nakties). Iki derėjimo oro drėgmė šiltnamyje turi būti šiek tiek mažesnė, o derėjimo metu – aukštesnė.

Pomidorų nesusiformuoja, kai trūksta tam tikrų maisto medžiagų. Pvz., geležies ar mangano. O krinta žiedai trūkstant kalio ar esant azoto pertekliui.

Kad geriau užsimegztų pirmųjų kekių žiedai, 4–5 dienas prieš sodinimą daigus patariama apipurkškti boro rūgšties tirpalu (1 g boro rūgšties/1 litrui vandens). Norint neprarasti žiedų, skatinti jų susidarymą bei vystymąsi, galima naudoti augimo reguliatorius (iviną, fatilomalį).

Labai svarbu šiltnamį intensyviai vėdinti, pomidorai nebijo skersvėjo. Palaisčius būtinai tai padarykite. Vėdinant šiltnamius mažėja temperatūra, oro drėgmė, o svarbiausia – iš šiltnamio pašalinamas kondensatas ir į vidų patenka anglies dvideginis.

Šaltinis: „Kaimo laikraštis“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.