Dar keli triukai jūsų vargstantiems pomidorams: pažadinkite juos

„Žinau kelis būdus, ką padaryti, kad pomidorų būtų daugiau nei žalumos ant jų stiebų“, – laiške rašo mūsų skaitytojas A.Skalė iš Jonavos rajono.  Jis  prisipažino sekantis rubrikos „Pasidaryk pats“ patarimus daržininkams ir sodininkams, o šį kartą  nutarė pasidalyti savo atradimais, kuriuos surinko  per 15 metų. Tiek laiko vyras šiltnamyje augina pomidorus. 

Nesvarbu, koks vegetacijos periodas, tręšdami nepadauginkite azoto, nes tuomet augalas aktyviai augins tik lapus, o ne vaisius.<br>123 rf nuotr.
Nesvarbu, koks vegetacijos periodas, tręšdami nepadauginkite azoto, nes tuomet augalas aktyviai augins tik lapus, o ne vaisius.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2016, 6:19 AM, atnaujinta May 17, 2017, 8:21 AM

Tad penki jonaviškio patarimai

1. Šiltnamyje auginamoms daržovėms nereikėtų ruošti pernelyg maistingo dirvožemio, neverta net rudenį tręšti mėšlu.

2. Pasodintų pomidorų nelaistykite pirmas 2–3 savaites. Tai padės šaknims apsiprasti prie dirvožemio. Taip daryti reikia pirmoje vegetacijos laikotarpio pusėje (iki pirmojo rišimo). Kita vertus, stebėkite žemę – visiškai išdžiovinti pavojinga. Pomidorai gali liautis augę, gali nubyrėti žiedai.

Išsiaiškinti, ar augalui pakanka vandens, labai paprasta. Reikia paimti žemės iš 10–15 cm gylio ir suspausti delne. Jeigu žemė nesubyrėjo, drėgmės pakanka, jeigu priešingai – laikas laistyti.  Tik prisiminkite, kad dažnas pomidorų laistymas nedideliais kiekiais formuoja paviršiaus šaknų sistemą, tad augalas tampa ne toks atsparus išorės veiksniams.

3. Nesvarbu, koks vegetacijos periodas,  tręšdami nepadauginkite azoto, antraip augalas aktyviai augins tik lapus, o ne vaisius.   Pirmą kartą tręšiu, kai pradeda žydėti penkta ar šešta kekė, renkuosi kalį. Magnio ir mikroelementų trūkumą kompensuoju apipurkšdamas lapus šių elementų tirpalais.

4. Kai tik matau, kad pomidorai pradeda per greitai stiebtis į viršų, sukeliu jiems nedidelį stresą. Jis priverčia augalą susimąstyti apie dauginimąsi ir brandinti vaisius.  Sustabdyti žalios masės augimą galima nutraukiant laistymą, taip pat padeda 1–3 apatinių lapų pašalinimas.

5. Dar viena problema –  naujos ataugos. Jos ypač kenkia aukštiems pomidorams su gausiomis kekėmis. Ataugas šalinkite negailestingai, net jei jos spėjo sukrauti žiedus, o kekes pririškite, ant jų palikite ne daugiau kaip 5–7 vaisius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.