Skuodiškė savo daržą puoselėja pirkiniais iš vaistinės ir ūkinių prekių parduotuvės

Kol kas svarbiausi daržininkų darbai – namuose, tačiau  greitai  kelsimės į šiltnamius bei daržų lysves, ir ten jau bus ką veikti visą sezoną. Tad iki didžiųjų darbų verta pasirūpinti kai kuriais dalykais,  pavyzdžiui, kaip pasiūlė mūsų  nuolatinė skaitytoja Angelė iš Skuodo rajono, užsukti į  vaistinę bei ūkinių prekių  parduotuvę. Kodėl?

Naudingų jūsų daržui dalykų galima įsigyti vaistinėse ir ūkinių prekių parduotuvėse.<br>123 rf asociatyvioji nuotr.
Naudingų jūsų daržui dalykų galima įsigyti vaistinėse ir ūkinių prekių parduotuvėse.<br>123 rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2017, 10:35 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 3:35 PM

„Degutinį ir sieros rūgšties-degutinį muilus dedu į žolių nuovirus ir užpilus, kurie vartojami nuo augalų kenkėjų ir ligų. Sieros rūgšties-degutinis muilas – gana veiksminga priemonė kovoti su kriaušiniais gumbauodžiais, kai jie dar nepernelyg išplitę“, – savo laiške rašo Angelė.

Vaistinėse įsigijusi jodo moteris jį naudoja braškėms prieš žydėjimą apipurkšti. Šis vaistinis preparatas skatina jų augimą ir apsaugo nuo ligų. Receptas štai toks: 5–10 jodo lašų – 10 litrų vandens.

Darbuodamasi sode Angelė visuomet ryši prijuostę, o jos kišenėje – briliantinės žalumos buteliukas. Nupjovus ploną krūmo šakelę, tą vietą paprasčiau patepti briliantine žaluma nei gamintis tąsią medžiagą vaismedžių žaizdoms sutepti. 

Kalio permanganatas – labiausiai prieinama ir patogi sėklų bei svogūnų (pavyzdžiui, tulpių, lelijų) dezinfekavimo priemonė. Kalio permanganato tirpalu – 2 arbatiniai šaukšteliai 10 litrų vandens – profilaktiškai braškės purškiamos po žydėjimo, kad nesusirgtų kekeriniu puviniu.

Moteris rekomenduoja tamsiai rožinės spalvos tirpale iki sodinimo išmaudyti bulves –  taip atbaidomi sprakšiai (vabalai). Atlikus šią procedūrą sėklines bulves galima supilti į saugojimo vietą.

Jei pūva aguročiai ar cukinijos, šiltnamiuose pomidorai patiria stresą dėl karščio, nesimezga paprikų ir baklažano vaisiai, mažai agurkų užuomazgų, reikia juos apipurkšti boro rūgšties tirpalu.

Tirpalo receptas: 2 gramai boro rūgšties kruopščiai išmaišyti 500 mililitrų karšto vandens ir dar įpilti iki 10 l saulės sušildyto vandens.

Vandenį, kuriuo laistomi ypač vertingi kambariniai ir gryname ore laikomi didžiuliai vazoniniai augalai, pasotinti gliukoze ir vitaminu B1.

5 l vandens reikia 5 mililitrų gliukozės ir 1 mililitro vitamino B1. Šiuo tirpalu laistyti 5–6 kartus kas dvi savaites.

150 g muilo 10 l vandens tirpalu patartina laistyti žalias daržoves ir gėlių daigus, jei ant jų daug amaro.

Šiuo tirpalu puikiai išplaunami gėlių vazonai ir daržo instrumentai. Muilinu vandeniu galima drąsiai laistyti medžius ir krūmus.

Akmens druska būtina prie pat šaknų laistyti burokėlius – 100 g 10 l vandens – atsiradus 4–5 tikriesiems lapeliams ir likus mėnesiui iki jų derliaus nuėmimo.

Akmens druskos tirpalu – pusė stiklinės 10 l vandens – tinka laistyti prie pat šaknų svogūnus, jei iškilusi kenkėjų – svogūninių musių pažeidimo pavojus.

Vienu valgomuoju šaukštu akmens druskos pravartu apibarstyti ne vietoje augantį krieną.

Garstyčių milteliai reikalingi ne tik šiltnamio langams ar stikliniams indams, kuriuose buvo laikomi įrankiai, plauti. Birželį reikia apipurkšti uogų krūmus taip paruoštu tirpalu: 100 g:10 l vandens, palaikyti dvi dienas, perkošti, atskiesti per pusę vandeniu. Kiekvienam 10 l įdėti 40 g muilo.

Tirpalas su garstyčių milteliais – veiksminga priemonė nuo vieno pavojingiausių agrastų ir juodųjų bei raudonųjų serbentų kenkėjų. Šiuo tirpalu rekomenduojama apipurkšti vaismedžius po 15–20 dienų jiems pradėjus žydėti.

Šis tirpalas – gana veiksminga priemonė nuo kopūstus kamuojančias ligų.

Valgomoji soda reikalinga ne tik vazonėliams ir sodo instrumentams plauti. Tai – puiki profilaktinė priemonė kovojant su milteniečiais ant visų augalų – ypač drėgnu oru.

Valgomosios sodos tirpalo receptas: 1 valgomąjį šaukštą sodos ištirpinti 4 l vandens, įpilti pusę arbatinio šaukštelio skystojo muilo. Šiuo tirpalu purkšti kartą per savaitę.

Agurkams reikia stipresnio tirpalo: 1 arbatinis šaukštelis valgomosios sodos 1,3 l vandens.

Valgomoji soda labai reikalinga vynuogėms: 2 lapų apipurškimai tokiu tirpalo receptu: 75 g sodos 10 l vandens.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.