Kodėl vejoje atsiranda samanų ir kaip su jomis kovoti

Kasmet kovojate su samanomis vejoje? Netikėkite populiariu mitu, kad samanos būtinai reiškia rūgščią dirvą. Jei suprasite, kokiomis sąlygomis samanos atsiranda, žinosite ir kaip jas įveikti.

Samanos gali augti ypač prastomis sąlygomis, tuo tarpu vejos žolė, atvirkščiai, yra labai reikli. Kad ji augtų ir gražiai žaliuotų, jai reikia: saulės, daug maisto medžiagų, pakankamai drėgmės (bet ne užmirkimo), purios geros žemės.<br>Autorės nuotr.
Samanos gali augti ypač prastomis sąlygomis, tuo tarpu vejos žolė, atvirkščiai, yra labai reikli. Kad ji augtų ir gražiai žaliuotų, jai reikia: saulės, daug maisto medžiagų, pakankamai drėgmės (bet ne užmirkimo), purios geros žemės.<br>Autorės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Liubertaitė

Mar 26, 2017, 2:02 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 4:23 AM

Mitas dėl rūgščios dirvos

Dažnai tikima, kad jeigu vejoje atsiranda samanų, vadinasi, dirva yra rūgšti. Atrodytų, kad išeitis – naudoti specialius priedus, kurie pakeistų dirvos pH, ir tada samanos savaime išnyks. Deja, nes visada priežastis yra rūgšti terpė. Todėl sumažinus rūgštingumą, galite savo tikslo nepasiekti. Dar blogiau būtų tada, jei išties jūsų dirva šarminė – tada ph padarytumėt dar labiau šarminį.

Kad išpręstumėt problemą, reikia suprasti, kokių sąlygų reikia, kad samanos apskritai augtų. Kokiomis sąlygomis auga samanos

Iš tiesų samanos yra ypač nereiklus augalas, todėl ji atsiras ten, kur neaugs niekas kitas. Samanos gali augti ten, kur:

Laikosi pavėsis;

Yra labai drėgna;

Suslėgta žemė;

Nederlinga žemė.

Žodžiu, samanos gali augti praktiškai bet kur. Apželdinimo kursuose dažnai sulaukiam klausimo dėl samanų vejoje, bet pasigilinus paaiškėja, kad samanos „puola“ ten, kur veja auga pavėsyje. Tai dažniausiai pasitaikanti priežastis.

Kas laimės: samanos ar vejos žolė

Samanos gali augti ypač prastomis sąlygomis, tuo tarpu vejos žolė, atvirkščiai, yra labai reikli. Kad ji augtų ir gražiai žaliuotų, jai reikia: saulės, daug maisto medžiagų, pakankamai drėgmės (bet ne užmirkimo), purios geros žemės.

Jeigu ko nors negauna, vejos žolė tuoj pat pradeda nykti, atsiranda tušti vejos plotai. O štai juose ir įsitaiso samanos.

Vadinasi, jūsų problema yra ne tai, kad auga samanos, o tai, kad neturite tinkamų sąlygų vejai. Telieka du sprendimo būdai: arba susitaikote su samanomis ir jos išlieka kaip žalias minkštas vejos papildymas, arba stengiatės pagerinti sąlygas vejai.

Veja laimės dvikovą prieš samanas, jei tik padėsite jai sustiprinti savo pozicijas.

Kaip padėti vejai

Jeigu veja yra pavėsyje, ištuštėjusius plotus papildykite šešėlį toleruojančių vejos sėklų mišiniu;

Jei įtariate, kad žemė labai suslėgta, aeruokite veją, kad žemė būtų puresnė, o šaknys gautų daugiau oro;

Palaikykite drėgmės santykį: jei vieta užmirkstanti, liekite mažiau, o jei vieta ypač sausa, liekite dažniau;

Kurį laiką pjaukite žolę šiek tiek aukščiau, bet dažniau – taip sustiprinsite šaknis;

Ir efektyviausias būdas – tiesiog patręškite veją, kad ji vystytųsi sparčiau ir užimtų samanų vietą.

Kiti būdai naikinti samanas vejoje

Bet kurioje specializuotoje sodo prekių parduotuvėje rasite priedų, kurie naikina samanas.

Dažniausiai jie yra geležies sulfato pagrindu. Jei neatkreipsite dėmesio, galite jų nusipirkti net neįtardami – dažnai šių priedų dedama į trąšas vejoms. Jeigu jums tai atrodo svarbu, skaitykite etiketes ir rasite „trąšas nuo samanų“. Jei nenorite naudoti specialių priedų, atkreipkite į tai dėmesį.

Ir atminkite, kad toks samanų išnaikinimas yra laikinas, jei nepagerinsite sąlygų vejai. Todėl siūlyčiau visų pirmai kritiškai įvertinti sąlygas, kurias turite, ir tik tada nuspręsti, ar duosite vejai rimtesnę amuniciją kovoti su samanomis, ar tiesiog gyvensite taikoje su abiem.

Straipsnio autorė yra modernių apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?