5 dažniausiai daromos augalų sodinimo klaidos

Pirmoji klaida. Neteisingas sodinimo duobės paruošimas.

Labai svarbu tinkamai paruošti duobę augalo sodinimui.<br>123 rf nuotr.
Labai svarbu tinkamai paruošti duobę augalo sodinimui.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2017, 11:11 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 3:06 PM

Pirmoji klaida. Neteisingas sodinimo duobės paruošimas.

Augalai sodinami į duobes, paruoštas prieš 2-3 savaites. Pavasariniam sodinimui jas geriau tvarkyti rudenį, o rudeniniam – likus mėnesiui iki sodinimo.

Sodinimo duobių dydis turi būti:

medžių sodinukams – 100x80 cm; krūmų – 70x70 cm; augalai su žemės grumstu – nedaugiau nei 30 cm didesnio už grumstą; gyvatvorei vietoj duobių iškasama tranšėja.

Jų plotis priklauso nuo gyvatvorės eilių skaičiaus. Vienos eilės gyvatvorės tranšėjos plotis – 40-50 cm, dviejų eilių – 70-90, daugelio eilių – kiekvienai paskesnei eilei pridedama iki 30-40 cm. Tranšėjų gylis turi būti 50-60 cm.

Antroji klaida. Dirvožemio sluoksnių sumaišymas.

Ruošiant sodinimo duobes, viena dažniausių klaidų viršutinio derlingo sluoksnio sumaišymas su apatiniu – mažai derlingu. Šaknys užpilamos tik derlingu dirvožemiu.

Į sodinimo duobes dedamas perpuvęs mėšlas ar kompostas (10-20 kg medžiams, 6-8 kg – krūmams), sumaišytas su žeme. Pirmaisiais sodinimo metais nepatariama vartoti mineralinių trąšų.

Trečioji klaida. Šviežio mėšlo įterpimas.

Į sodinimo duobes kai kurie sodininkai naujokai deda šviežią mėšlą, kuris gali sudeginti ne tik augalo šaknis, bet ir augalą. Sodinimui būtina vartoti tik perpuvusį mėšlą. Į duobę taip pat nepageidautina įterpti silpnai perpuvusį mėšlą, nes augalas gali neprigyti.

Ketvirtoji klaida. Neatliekamas drenažas.

Sunkioms, molingoms dirvoms būtinas sudužusių plytų ir smėlio drenažas.

Penkotiji  klaida. Neteisingai nustatoma šaknies kaklelio – stiebo perėjimo į šaknį vieta.

Sodinant įskiepytus augalus, neatsižvelgiama į šaknies kaklelio padėtį, o ji turi būti dirvos lygyje. Jei augalas atsirado iš auginio, šaknies kaklelis nėra ryškus, tuomet galima sodinti 3-5 cm giliau.

Išimtį sudaro raganės, kurių šaknies kaklelis sodinamas giliau nemažiau 5-10 cm (jauni augalai) ir 10-12 cm – suaugę. Taip pat ir daugiametes gėles, kurių šakniastiebis išauginamas vertikaliai – astilbė, alūnė ir kt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.