Panevėžietės svogūnų derlius kasmet stebina kaimynus – sužinokite kelias gudrybes

Tinkamas svogūnų paruošimas prieš sodinimą ne tik padės apsisaugoti nuo svogūninių musių, kitų kenkėjų, bet ir leis išauginti stiprius, sultingus svogūnus. Taip teigia Stefa iš Panevėžio, kurios svogūnų derlius stebina kaimynus.

Svogūnėliams būtina dezinfekcija, nes ji užkerta kelią ligoms ir laiduoja spartų augimą.<br>123 asociatyvioji nuotr.
Svogūnėliams būtina dezinfekcija, nes ji užkerta kelią ligoms ir laiduoja spartų augimą.<br>123 asociatyvioji nuotr.
V.Balkūno nuotr.
V.Balkūno nuotr.
Dauguma daržininkų niekuomet nemirko svogūnų. Jie mano, jog tai tuščias laiko švaistymas.<br>123 rf nuotr.
Dauguma daržininkų niekuomet nemirko svogūnų. Jie mano, jog tai tuščias laiko švaistymas.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-04-05 17:53

„Dauguma daržininkų niekuomet nemirko svogūnų. Jie mano, jog tai tuščias laiko švaistymas, – šios daržovės ir taip puikiai išaugs. Bet visai ką kita byloja ilgametė patyrusių sodininkų praktika“, – savo patirtimi laiške dalijasi moteris.

Ji turi savo svogūnų paruošimo būdus ir nori jais pasidalinti su mūsų skaitytojais.

Taigi, Stefos gudrybės:

Pirktiniai sėjinukai būtinai padžiovinami, o iš savų sėklų saugomi esant 17–18 laipsnių temperatūrai ir taip pat sušildomi.

Dauguma daržininkų daro klaidą – stambius ir vidutinio dydžio svogūnėlius laiko žemoje pliusinėje temperatūroje. To kategoriškai negalima daryti, nes įterpti į lysves augalai išleidžia žiedynkočius.

Smulkūs svogūnėliai, kurių skersmuo neviršija 1 cm, paprastai neišleidžia žiedynkočių, todėl juos galima laikyti žemesnėje pliusinėje temperatūroje.

Tais atvejais, kai nežinomos laikymo sąlygos, svogūnėlius prieš sodinimą reikia pašildyti 30–35 laipsnių temperatūroje: stambius – 12–15 dienų, smulkius – 8–10.

Jei iki sodinimo pašildoma pliusinėje 40 laipsnių temperatūroje apie 7–8 val., galima ne tik kelis kartus sumažinti žiedynkočių išleidimo tikimybę, bet ir užkirsti kelią netikrajai miltligei.

Jei nėra galimybės apdoroti svogūnėlių etapais, prieš sodindami į atvirą gruntą pasinaudokite žemiau aprašytu būdu.

Užmerkite svogūnėlius į karštą (40–50 laipsnių temperatūros) vandenį 10–13 min., po to iškart tokiam pat laikui – į šaltą vandenį. Paskui svogūnėlius 3–4 val. pamerkite į tirpalą su kompleksinėmis mineralinėmis trąšomis.

Svogūnėliams būtina dezinfekcija, nes ji užkerta kelią ligoms ir laiduoja spartų augimą. Labiausiai paplitęs apdorojimas tirpalu iš kalio permanganato ir vandens: 1 g – 1 l vandens. Pamerkti svogūnėlius reikėtų 20–25 min.

Svogūnėliams dezinfekuoti tinka ir toks tirpalas: 3 g vario sulfato – 1 l vandens.

Svogūnėlius rekomenduojama apdoroti įvairiais augimo stimuliatoriais. Jie stiprina svogūnų atsparumą nepalankioms sąlygoms ir padeda jiems greičiau išdygti.

Svogūnėlius galima apdoroti ir pelenais. Jie padeda išauginti gerus, stiprius svogūnus, apsaugo nuo įvairių rūšių puvėsių. Juk natūralios trąšos turi daugiau naudingų cheminių elementų.

5 litruose vandens ištirpinus 250 gramų pelenų, svogūnėlius reikia pamerkti 5–7 min. Ištraukus ir padžiovinus saulėje 2–3 val. sodinama.

Labai populiarus svogūnėlių apdorojimo būdas, taikytas dar mūsų močiučių. Kadangi apie jį daržininkai atsiliepia tik gerai, siūlome juo pasinaudoti.

Svogūnėliai padžiovinami 7 dienas 24–25 laipsnių temperatūroje. Po to 3 val. pamerkiami į druskos tirpalą: 1 valgomasis šaukštas druskos – 1 l vandens.

Paskui sodinukai praplaunami, apdžiovinami ir sodinami. Svogūnų galvos išauga stiprios, jų nepuola jokios ligos, be to, tokie svogūnai neišleidžia žiedynkočių.

Žinomi ir kiti svogūnėlių sodinimo paruošimo būdai. 2–3 g amonio salietros ištirpinus kibire vandens, į šį tirpalą reikia 15–20 min. pamerkti svogūnėlius. Vanduo turi būti šiltas (pageidautina 40 laipsnių).

Pranašumų turi apdorojimas augimo reguliatoriumi „Epin Extra“. Tai ne tik pagreitina svogūno šaknų augimą, bet ir jas stiprina.

Paprasčiausias ir patogiausias svogūnėlių paruošimo sodinti būdas – pamerkti į paprastą vandenį. Svogūnėliai laikomi karštame vandenyje 10–15 min. be jokių preparatų ar trąšų.

Paruošiant svogūnėlius sodinti negalima vienu metu naudoti kelių preparatų, trąšų ir t.t. Tai ne tik jų nesustiprins, bet gali net pakenkti: daigų teks laukti ilgai.

Pasirinkite vieną patogų variantą iš daugybės.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 metų balandžio 18 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.