Pernai pašėlusį pomidorų derlių turėjęs raseiniškis patarimų siūlo ir šiemet

Kai kas jau persodino pomidorų daigus į šiltnamius, kai kam, deja, jie jau ir nušalo.  Bet sinoptikų prognozės po truputį džiugina – gal po savaitės ar poros greičiausiai  visi galėsime kelti savo daržo raudonuosius į šiltnamius. Na, o mūsų rubrikos „Pasidaryk pats“ nuolatinis skaitytojas ir praėjusių metų  žvaigždė Jonas Kvaputis iš Raseinių (ir jo   trąšų receptas ) jau ir šiemet  siunčia bendraminčiams patarimų bei linkėjimų!

Šiltnamyje dirva neturi būti ir stipriai išdžiūvusi. Tai pavojinga visų rūšių pomidorams.<br>123 rf nuotr.
Šiltnamyje dirva neturi būti ir stipriai išdžiūvusi. Tai pavojinga visų rūšių pomidorams.<br>123 rf nuotr.
123 rf nuotr.
123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 20, 2017, 3:52 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 11:55 PM

Darbštuolio raseiniškio patarimai:

Šiltnamyje auginamiems pomidorams negalima paruošti pernelyg natūralių medžiagų gausaus grunto. Mėšlą (net rudenį) ar karvių mėšlą naudokite  tik vegetacijos laikotarpiu.

Pasodintų pomidorų neverta laistyti pirmąsias 2–3 savaites, ypač išvestų ankstyvuoju laikotarpiu. Į duobutes pripilto vandens visiškai pakanka augalui įsišaknyti.

Kita vertus, dirva neturi būti ir stipriai išdžiūvusi. Tai pavojinga visų rūšių pomidorams. Augalai gali nustoti augti, o žiedeliai nukristi. Pomidorų laistymo norma didinama tik tuomet, kai prasideda masinis jų nokimas.

Išsiaiškinti, ar dirva pakankamai drėgna, lengva. Reikia iš 10–15 cm gylio paimti saują žemės ir suspausti. Jei gniužulėlis nesubyrėjo, drėgmės pakanka. Subyrėjo – reikia palaistyti.

Dažnas pomidorų laistymas nedidelėmis dozėmis skatina viršutinės šaknų sistemos susidarymą, tuomet augalas tampa atsparesnis išoriniams veiksniams.

Pernelyg didelis azoto kiekis per visus vegetacijos etapus – ne į naudą. Pomidorai tik keroja, o vaisiai mezgami vėliau. Tuomet reikia mažiau laistyti ir nuskabyti vieną arba tris didelius apatinius lapus.

Azoto perviršį liudija žiedų kekių išsikerojimai (kai ant jų viršūnėlių mezgantis vaisiams pradeda augti naujas ūglys).Tai itin būdinga aukštaūgiams pomidorams su ilga žedų keke. Tokią kekę galima apskabyti paliekant 5–7 vaisius.

Pasodintų pomidorų negalima papildomai tręšti azotu. Jei trūksta magnio ir mikroelementų, pomidorų lapus reikia apipurkšti šių elementų tirpalais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.