Kiekvienais metais puola pomidorų maras? Atlikite šiuos namų darbus

Jau dabar verta pradėti rūpintis būsimuoju – kitų metų derliumi. Ir šį darbą reikia atlikti kasmet, neatsižvelgiant į tai, sirgo ar ne jūsų pomidorai.

 Pomidorų ligos – daržininkų galvos skausmas.<br> 123 rf nuotr.
 Pomidorų ligos – daržininkų galvos skausmas.<br> 123 rf nuotr.
 Pomidorų ligos – daržininkų galvos skausmas.<br> 123 rf nuotr.
 Pomidorų ligos – daržininkų galvos skausmas.<br> 123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 11, 2017, 4:14 PM, atnaujinta Aug 11, 2017, 4:29 PM

Jei šiemet nesusidūrėte su fitoftora, dažniau vadinama pomidorų maru, tai dar nereiškia, kad to išvengsite ir kitąmet. Ir tie, kurie sodina atvirame grunte, taip pat turi jau ruošti lysves kitų metų pomidorams sodinti.

Surinkę paskutinį derlių, nusipirkite sieros dūmadėžę, – sieros kiekis priklauso nuo šiltnamio ir šiltlysvės dydžio. Būtina perskaityti ir jos naudojimo instrukciją. Apdorodami šiltnamį siera, visas duris ir orlaides sandarinkite.

Po poros dienų augalų liekanas pašalinkite ir sumeskite į komposto krūvą. Žemę perkaskite. Dar reikėtų pridėti 80 g superfosfato ir 40 g kalio sulfato 1 kv. metrui.

Paskui palaistykite visą šiltnamio žemę – gerai ir giliai ją sudrėkinkite. Nusipirkite biologinį preparatą fitosporiną, praskieskite pagal instrukciją ir paliekite drėgną žemę tokiu santykiu: 1 kibiras – 2 kv. m žemės.

Po savaitės visą šiltnamio karkasą, stiklus ar polikarbonato plokštes (ar plėvelę), kitaip tariant, visą vidinį šiltnamio paviršių apdoroti 1 proc. vario sulfato tirpalu (100 g – 10 litrų vandens) ar vario sulfato, kalcinuotos sodos ir vandens mišiniu.

Patarimai tiems, kurie pomidorus sodina į atvirą gruntą.

Senus pomidorų palaipus apdorokite vario sulfatu, palaistykite žemę ir lapų liekanas. Po kelių dienų lapų liekanas sukraukite į kompostą, o lysvę apdorokite fitosporinu, kaip buvo nurodyta anksčiau.

Kitiems metams parinkite naują pomidorų lysvės vietą, – toliau nuo bulvių ir ten, kur anksčiau neaugo pipirai ar baklažanai.

Pomidorų ir agurkų lysvę keiskite kasmet.

Įterpkite mėšlo, trąšų, lysvę laistykite fitosporinu ir vario sulfatu.

Šios rekomendacijos – tik pusė darbo kovojant su fitoftora – pomidorų maru ir puviniu, nes kovą su šiomis ligomis teks pratęsti jau pavasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.