Paįvairinkite namus iš sėklų daigintais smidrais

Dauginimas sėklomis – ne pats paprasčiausias būdas gauti naujų augalų. Tačiau ši taisyklė galioja dažnai, tik kalbant ne apie smidrą. Neabejokite – iš sėklų išauginti smidrą tikrai pavyks. Priešingai – namų sąlygomis smidrą dauginti iš sėklų kur kas patikimiau nei dalinant kerą.  

Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 11, 2017, 10:16 AM

Šis augalas praktiškai neserga ir puikiai kovoja su parazitais. 

Sėklų daiginimas

Sėklas padiekite negiliame, tačiau plačiame inde. Net jei ketinate išauginti vieną krūmą, vis viena verta pasėti apie dešimt sėklų. Taip vėliau galėsite išsirinkti patį tvirčiausią augalą. 

Kaip jas teisingai pasėti?

Pirmiausia paruoškite dirvožemio mišinį, kurį pilsite į indą, kur dygs sėklos. Jei dirvožemį ne pirksite, o ruošite patys, tą darykite štai taip: dvi dalis sodo žemės sumaišykite su viena dalimi durpių ir smėlio. Gerai išmaišę mišinį dezinfekuokite įkaitintoje orkaitėje ar, priešingai, užšaldykite šaldiklio kameroje. 

Dezinfekuotą dirvožemį supilkite į indą, kuriame daiginsite sėklas, sulyginkite ir gausiai paliekite silpnu kalio permanganato tirpalu. Galite būti tikri – jokių kenkėjų dirvoje neliko.

Sėklas ant dirvos paviršiaus berkite ne mažiau 3 cm atstumu vieną nuo kitos. Jas užberkite lengvu dirvos sluoksniu ir vėl sudrėkinkite.

Indą uždenkite permatoma plėvele ir pastatykite šiltoje gerai apšviečiamoje vietoje. 

Kasdien šį šiltnamį vėdinkite du tris sykius po kelias minutes. Atminkite – dirva čia turi būti nuolat drėgna.

Atsargiai su vandeniu

Pirmieji daigai pasirodys po poros savaičių. Tačiau šiltnamį atidenkite tik tuomet, kai augimas taps spartus. 

Kai daigai išaugs iki 7-10 cm, persodinkite juos į atskiras talpas. Daigus sodinkite į lygiai tokią pat dirvą, tik ją praturtinkite trupučiu kompleksinių trąšų. Talpų dugnuose turi būti bent trijų centimetrų drenažo sluoksnis iš smėlio ir keramzito. 

Tai labai svarbu, kadangi net ir suaugę smidrai greitai reaguoja į perlaistymą, o jauni daigeliai nuo per didelio vandens kiekio žūsta.

 Tolesnė priežiūra

Smidrą persodinkite į didesnį vazoną – tokį, koks jums atrodys tinkamas. Jaunus kupstelius reikės persodinti kasmet, mat jų šaknų sistema, kol augalas dar jaunas, sparčiai plinta. Suaugusius smidrus pakaks persodinti sykį per ketverius metus. 

Prieš persodinimą dirvą gausiai paliekite ir duokite laiko vandeniui susigerti. Po poros valandų augalą galima ištraukti iš vazono. Atidžiai apžiūrėkite šaknis, pašalinkite senas ir apipuvusias. Pjūvio vietą vertėtų patepti pelenais ar smulkinta medžio anglimi. Dabar augalą vėl galima sodinti į naują indą. Vėlgi nepamirškite drenažo sluoksnio. Ir turėkite omenyje, kad žemių reikia pilti iki vietos, kur prasideda kamienas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.