Atsakė į klausimą, kodėl šiemet nesulaukėme gero obuolių derliaus

Kartais, rodos, obelis subrendusi, jau seniai turėtų duoti derlių, o obuolių kaip nesulaukiate, taip nesulaukiate. Ne visos priežastys, kodėl obelys nesvyra nuo obuolių, akivaizdžios. Su kai kuriomis jų norime pasidalinti.

Patyrę sodininkai tikina, kad jei tarpueiliai bus siauresni nei 4 metrai, obuolių derlius pastebimai sumenks.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Patyrę sodininkai tikina, kad jei tarpueiliai bus siauresni nei 4 metrai, obuolių derlius pastebimai sumenks.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2017, 4:15 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 4:55 PM

Lenkite šakas

Kartais tvirtos sveikos obelys, kurioms ir drėgmės pakanka, ir maistingų medžiagų nestinga, ir saugomos nuo kenkėjų, atkakliai neveda derliaus.

Taip gali nutikti dėl netinkamo vainiko. Patyrę sodininkai žino: gerokai gausiau obuolių auga ant horizontalių šakų. Priešingai – jei obelų šakos auga kone stačiai, derlius gali būti visiškai menkas, rašo liveinternet.ru.

Ką daryti, jei obelų šakos jau išaugo ne taip, kaip derėtų? Nieko ypatingo čia nėra: tereikia vertikaliai augančias šakas kiek įmanoma palenkti žemyn ir taip jas pritvirtinti prie į žemę įkalto kuoliuko. Arba – dar paprasčiau – prie šakos pririškite svarmenį, kuris lenks ją žemyn.

Apgalvotas normavimas

Vaisių užuomazgomis apsipylusi obelis turėtų džiuginti sodininką. Tačiau galvojant strategiškai, pirma, jei kalbama apie jauną obelį, ji nepajėgti išauginti daug ir skanių obuolių. Todėl greičiausiai, nors obuolių bus daug, vaisiai bus neskanūs ir maži. Be to, vaisius šiemet davęs medis kitąmet ilsėsis.

Todėl negailėkite ir nuskabykite nekondicinius vaisius.

Kaip atlikti šį darbą? Kai tik vaisiai susiformuoja, reikia atidžiai apžiūrėti visas obuolių kekeles ir iš kiekvienos atskirti po vieną vaisių. Pasirinkite patį neišvaizdžiausią, netinkamos formos. Dažniausiai šis vaisius būna vidurinis. Išsyk nuskabykite ir kitus netaisyklingos formos, sergančius ar kitokių trūkumų turinčius vaisius: labai tikėtina, kad tokie obuoliai vis tiek vėluos vystytis ir vargu ar pasivys kitus. Tuo pačiu likusiems vaisiams nuo to bus tik geriau: jiems atsiras vietos, gaus daugiau maistingų medžiagų. Tad galiausiai ir derliaus gausite daugiau, ir medis veltui neeikvos jėgų. Be to, laiku pašalinus ligotas obuolių užuomazgas, sumažėja tikimybė, kad apsirgs likę vaisiai.

Patyrę sodininkai pataria prieš retinant vaisius būtinai sukrėsti šaką. Taip nukratysite dalį netikusių obuolių.

Žinokite, kada ir kaip laistyti

Pakankama drėgmė labai svarbu geram obuolių derliui. Mažai naudos obelims duoda dažnas, bet negausus laistymas. Per vasarą obelims reikia viso labo keturių, tačiau labai gausių liejimų.

Laistyti reikia ne bet kada. Pirmas gausus laistymas turi būti prieš išsiskleidžiant žiedams. Antrasis – 2-3 savaitės pasibaigus žydėjimui. Trečiasis – 2-3 savaitės iki surenkant derlių. Ketvirtasis – prieš žiemą, rugsėjo pabaigoje-spalio pirmoje pusėje.

Obelis siūloma laistyti vienu iš trijų būdų. Paviršinis būdas – kai liejama į griovelius tarpueiliuose ir aplink šaknis padarytais grioveliais per visą lajos perimetrą. Būdas imituojant lietų: kai naudojami specialūs „pistoletai“, vandenį liejantys pulsuojančia vėduokle. Trečiasis – drėkinant lašeliais, kai aplink obelis nutiesiama drėkinimo žarnų sistema.

Skiriasi ir vandens kiekis, kurio reikia skirtingo amžiaus medžiams. Jei obelis vienerių metų – 2-3 kibirai, 3-5 metų obelims – 5-8 kibirai, 6-10 metų obelims – 12-15 kibirų. Kiti skaičiuoja, kad obeliai reikia tiek kibirų vandens, kiek jai metų.

Nepaistant to, kokį laistymo būdą pasirinksite, drėgmė į žemę turi prasisunkti 60-80 centimetrų.

Tinkamas laistymas obuolių derlių pagausina 25-40 procentų.

Reikia trąšų, nors ir paprastų

Obelys – nereiklūs medžiai, galintys derėti kone visose dirvose, gerai iškenčia žiemas. Tačiau gero derliaus tikėdamasis sodininkas turi ir pats pagelbėti. Juo labiau, kad ir jokių ypatingų trąšų obelims nereikia – pakanka įprastų organinių ir neorganinių trąšų.

Štai keli sodininkų patikrinti receptai.

Pirmasis – organinio kokteilio. Du kibirus mėšlo ir kibirą žalios nupjautos žolės suberti į 200 litrų statinę, užpilti vandeniu ir rauginti dvi savaites. Gautą užpilą atskiesti santykiu 1:10. Jaunoms 2-5 metų obelims lieti po 2,5-3 litrus, suaugusioms 7-10 metų obelims – po 4-5 kibirus.

Antrasis – pelenų trąšų. 1,5-2 kilogramus pelenų supilti kiekvienam lajos projekcijos kvadratiniam metrui.

Trečiasis receptas – laistymui pasotinti. Valgomąjį šaukštą azofoskos suberti į 10 litrų vandens. 8-10 metų medžiui reikia 20-30 litrų tokio tirpalo.

Šulinėliai trąšoms

Kad trąšos pasiektų šaknų sistemą greitai ir neišbarsčiusios savo naudos, pasitelkite nedidelę išmonę. Aplink šaknis išrauskite kelias 10-12 cm skersmens 55-60 cm gylio duobutes. Tą paprasta padaryti grąžtu. Jas užpildykite skalda, akmenimis, skaldytomis plytomis ir stambiu smėliu. Tokius šulinius labai patogu naudoti trąšoms supilti.

Maitinkite per lapus

Apie per lapus gaunamų maistingų medžiagų naudą žino net ir pradedantieji sodininkai. Pasigaminkite nekoncentruotą būtinais mikro ir makroelekmentais prisotintą tirpalą, kuriuo nupurkškite obelis. Tokios iš pirmo žvilgsnio nesudėtingos procedūros duoda labai daug naudos.

Patirtis rodo, kad žydinčias obelis nupurškus boro tirpalu (1 ar 1,5 gramo boro rūgšties, ištirpintos 10 litrų vandens), vaisių užuomazgos bus dukart didesnės. Maitinimas per lapus gali pagausinti obels azoto ir kalio atsargas, sustiprinti medžio imunitetą.

Štai keli sodininkų išbandyti ir pasiteisinę receptai.

Primaitinant jodu 10 ml jodo įlašinti į 10 litrų vandens.

Tręšiant pelenais stiklinę pelenų užpilkite 2 litrais karšto vandens. Jam ataušus, pripilkite vandens, kad gautumėte 10 litrų. Pelenuose be kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies ir cinko yra būtent obelims reikiamų mikroelementų.

Per lapus medžius tręšti patariama subrendus vaisiams sykį per 2-3 savaites, o nustoti tai daryti likus mėnesiui iki derliaus nurinkimo.

Akimirksniu gelbėkite nuo kenkėjų

Mėgėjų parazituoti ant obelų – nors vežimu vešk: tai obuoliniai pjūkleliai, erkės, obuolinės blakutės, kandys, amarai, kinivarpos, skydamariai, verpikai ir kiti. Jei tinginiausite ir obeliai nepagelbėsite, liksite be derliaus.

Kova su kenkėjais prasideda nuo profilaktikos. Ankstyvą pavasarį medžius reikia nupurkšti, kad sunaikintumėte žiemojusius parazitus, jų kiaušinėlius. Tam tinka bordo mišinys. Kitas pasirinkimas – 10 litrų vandens ištirpinti 700 g karbamido ir 50 g vario sulfato. Profilaktikai taip pat priskiriamas kamienų baltinimas, gilus tarpeilių kultivavimas, nebegyvos žievės pašalinimas, pavasarinis šakų apipjaustymas ir žaizdų gydymas.

Kenkėjai medį gali apnikti bet kada, todėl sodininkui tai pastebėjus svarbu neatidėlioti obels gelbėjimo.

Dar keli sodininkų patarimai

Sodinant nedera maišyti vaismedžių – vienodos rūšies vaismedžiai lengviau apsidulkina. Viena priežasčių, kodėl obelis neduoda vaisių, gali būti tai, kad sode trūksta žiedadulkes pernešančių vabzdžių. Tam tyčia tarp medžių sėjami stiprius kvapus skleidžiantys augalai: krapai, kmynai, vaistinės agurklės.

Patyrę sodininkai tikina, kad jei tarpueiliai bus siauresni nei 4 metrai, obuolių derlius pastebimai sumenks.

Jei obelis palaistysite prieš nurinkdami vaisius, tai paskatins ne tik vaisių kritimą, bet ir sutrūkinėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.