Purvinus džinsus metate į skalbimo mašiną? Ne viskas taip paprasta

Džinsus mūvi visi – pradedant vaikais, baigiant senukais. Kad rūbas ilgiau tarnautų, svarbu žinoti, kuo jį skalbti ir kaip džiovinti, kad nepažeistume audinio. O ką daryti džinsams išdžiūvus – lyginti ar tiesiog šokti į kelnes ir keliauti laukan?

 Džinsus džiovinkite ant virvės, segtukais prikabinę už juosmens.<br> 123rf.com nuotr.
 Džinsus džiovinkite ant virvės, segtukais prikabinę už juosmens.<br> 123rf.com nuotr.
 Džinsinis audinys pasižymi dideliu patvarumu ir dėvėjimo kokybe, o dekoratyviai suplėšytų džinsų audinys nespūra.<br> 123rf.com nuotr.
 Džinsinis audinys pasižymi dideliu patvarumu ir dėvėjimo kokybe, o dekoratyviai suplėšytų džinsų audinys nespūra.<br> 123rf.com nuotr.
 Jokiu būdu nesugalvokite džinsų skalbyklėje džiovinti, kitaip į rūbą galite nebetilpti.<br> 123rf.com nuotr.
 Jokiu būdu nesugalvokite džinsų skalbyklėje džiovinti, kitaip į rūbą galite nebetilpti.<br> 123rf.com nuotr.
 Džinsinį audinį patogu plauti trinant šepečiu.<br> 123rf.com nuotr.
 Džinsinį audinį patogu plauti trinant šepečiu.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 11, 2017, 11:47 AM

Džinsinio audinio ypatybės

Džinsinis audinys pasižymi dideliu patvarumu ir dėvėjimo kokybe, o dekoratyviai suplėšytų džinsų audinys nespūra. Džinsinis audinys nesielektrina, gerai sugeria drėgmę ir praleidžia orą, tačiau tuo pačiu saugo nuo vėjo ir dulkių.

Tokios audinio savybės išgaunamos dėl natūralių medžiagų, iš kurių išaudžiama džinsinė medžiaga (pagrindinis komponentas – medvilnė) ir ypatingo siūlų perpynimo.

Tačiau džinsinis audinys turi ir trūkumų. Dėvimos džinsinės kelnės stipriai tempiasi, kartais į plotį padidėja net per du numerius. Išskalbtas džinsinis audinys gali susitraukti, netekti spalvos ir sukietėti. Džinsinis audinys blunka ir tuo atveju, jei jis džiovinamas saulėje.

Dabar į džinsinę medžiagą įaudžiama sintetikos, viskozės, šilko ar lino. Šios medžiagos suteikia minkštumo, elastingumo, paprastina skalbimo procesą ir trumpina džiuvimo laiką.

Kuo skalbti

Jei skalbsite rankomis, rinkitės paprastą ūkinį muilą. Jis gerai išplauna purvą, be to, puikiai naikina organinių medžiagų paliktas dėmes, o drauge ūkinis muilas ne taip džiovina rankų odą.

Skalbti džinsus patogu šepečiu. Jei audinys lygus ir tvirtas, geriau tiks aštresnis, jei džinsinė medžiaga plona ir elastinga – minkštesnis. Šį galima pakeisti ir kempine.

Jei džinsinis audinys dažytas nepatvariais dažais, paskutinį skalavimą reikėtų daryti acto tirpale: vienas valgomasis šaukštas acto litrui vandens. Taip išsaugosite spalvą.

Džinsus skalbiant mašinoje, tiks bet kokios skystos skalbimo priemonės. Jos gerai tirpsta vandenyje ir lengviau išsiskalauja. Yra ir specialiai džinsiniam audiniui skalbti skirto gelio. Jis audinį suminkština ir apsaugo jo spalvą.

Rinkdamiesi skystą skalbiklį, atkreipkite dėmesį į jo spalvą ir kvapą. Rinkitės baltos ar neutralios spalvos priemonę: kuo skalbiklio spalva ryškesnė, tuo joje daugiau chemijos. Malonus kvapas – dar vienas požymis, kad skalbiklyje netrūksta nenatūralių priedų, kurie skalbimo kokybei jokios reikšmės neturi.

Parengiamieji darbai

Skalbiant rankomis labiau saugomas audinys, tačiau sugaištama daugiau laiko, be to, reikia turėti ir tam tikras sąlygas. Jei džinsus įmetėte į mašiną, laikykitės instrukcijų. Jomis reikia sekti, kad rūbas išlaikytų dydį ir spalvą.

Prieš skalbiant džinsinį audinį peržiūrėkite, kas rašoma ant rūbo priežiūros etiketės. Atkreipkite dėmesį į tai, kokios temperatūros vandenyje skalbti, ką gamintojas pataria dėl gręžimo ir džiovinimo.

Jei ant džinsinio rūbo yra odos detalių, įtrinkite jas glicerinu – taip puošmenas apsaugosite nuo įtrūkių.

Dėmes ant audinio apdorokite specialia priemone. Paprastai buitinės chemijos gamintojai siūlo ant dėmės 5-10 minučių užtepti ir palikti dėmių valiklio, o po to – skalbti įprastai. Jei rinksitės tokį būdą dėmėms išimti, būtinai sekite instrukcijomis.

Purviną paviršių galima įtrinti ir sausu ūkiniu muilu.

Prieš skalbdami užsekite visas sagas ir užtrauktukus. Taip išlaikysite rūbo formą. Sagas geriausia paslėpti audinio skiautėje: gabalėliu medžiagos apsiauskite sagą, o tuomet ją, tokią įvyniotą į medžiagą, perkiškite per kilpelę.

Džinsų gamintojai pataria rūbą skalbti iš blogosios pusės. Taip apsaugosite gerąją audinio pusę, o metalines detales – nuo mechaninių pažeidimų.

Jei džinsinis rūbas labai purvinas, jį 20-30 minučių pamerkite į šiltą vandenį. Kad efektas būtų didesnis, galite įlieti šiek tiek skalbimo priemonės ar acto – vieną valgomąjį šaukštą litrui vandens. Šiltame vandenyje purvas suminkštėja ir lengviau atsiskalbia, o actas padeda išlaikyti spalvą. Tik užmerkto rūbo nepalikite vandenyje ilgiau nei dviem valandom. Kitaip sugadinsite džinsinę medžiagą.

Karoliukais siuvinėtus ar kitomis dekoratyviomis detalėmis puoštus džinsinius audinius prieš skalbiant mašinoje reikėtų įdėti į specialų maišelį: jei beskalbiant kokia detalė atplyštų, ji liktų maišelyje ir taip apsaugotų mašiną nuo pavojaus sugesti.

Prieš apsimaunant naujai pirktus džinsus, juos reikėtų išskalbti, kad nuplautumėte dažų perteklių ir suminkštintumėte audinį.

Kaip skalbti rankomis

Kad džinsinis audinys iš tiesų taptų švarus, o jo išvaizda nesuprastėtų, sekite šia instrukcija.

Pirma. Džinsus patieskite ant lygaus horizontalaus paviršiaus. Tam tinka ir vonios dugnas. Audinį patariama skalbti ištiestą, todėl vonelės ir dubenys tam netinka.

Antra. Jei rūbo prieš tai nebuvote pamerkę, jį sudrėkinkite.

Trečia. Ant šepečio ar šiurkščiosios kempinės pusės užtepkite skalbti skirto gelio. Galima plauti ir ūkiniu muilu. Kokią priemonę besirinksite, dėkite jos ant šepečio, o ne tiesiai ant audinio.

Ketvirta. Rūbą išverskite į blogąją pusę. Šepečiu per audinį braukite palei pagrindinių gijų kryptį iš viršaus į apačią. Kad nepažeistumėte audinio, trindami nepersistenkite.

Penkta. Rūbą išverskite į gerąją pusę. Tą patį pakartokite ir čia, tačiau kur kas švelnesniais judesiais.

Šešta. Baigę skalbti, audinį praskalaukite šaltame arba šiltame vandenyje. Tą paprasta padaryti dušu džinsus pakabinus ant pakabos, o šią – virš vonios.

Septinta. Spalvai sutvirtinti džinsus 5-10 minučių pamerkite į vandens ir acto mišinį.

Aštunta. Išskalautą rūbą nuvarvinkite, o po kurio laiko nugręžkite rankomis.

Skamba keistai, bet kai kurie žmonės, baimindamiesi, kad skalbiami džinsai nesusitrauktų, juos plauna apsimovę. Bandysite rūbą skalbti taip? Sekite ankstesne instrukcija, tačiau išskalavę jo išsyk nenusivilkite: šiek tiek luktelkite, tik jokiu būdu nebandykite atsisėsti. Kitaip vargas nueis niekais: audinys ties keliais ir užpakaliu išsitemps.

Kaip skalbti mašina

Jei rūbas nėra labai purvinas, skalbkite jo nemirkydami. Priešingu atveju į nuskalbimo skyrelį mašinoje įpilkite skalbimo priemonės. Į skalavimo skyrelį įliekite kondicionieriaus – džinsai suminkštės, pataria legkovmeste.ru.

Kokį iš mašinos skalbimo režimų rinktis?

Paprasčiausias variantas – pasirinkti režimą „Džinsai“. Džinsiniam audiniui skalbti taip pat tinka ir skalbimo rankomis ar delikatus režimas. Jei džinsai nėra labai purvini, galima rinktis ir greito skalbimo funkciją.

Kai kuriuose mašinų modeliuose reikia patiems nusistatyti parametrus. Tokiu atveju rinkitės ne didesnę nei 40 laipsnių vandens temperatūrą, nors idealiausiu atveju reikėtų 30 laipsnių. Žinokite, kad kuo aukštesnė vandens temperatūra, tuo greičiau išplaunami dažai, o ir rūbo forma greičiau kinta.

Atėjus metui gręžti, nustatykite mažiausias apsukas. Jokiu būdu nesugalvokite džinsų skalbyklėje džiovinti, kitaip į rūbą galite nebetilpti.

Džinsus galima skalbti ir su kitais rūbais, tik reikia parinkti, kad jie būtų panašios spalvos ir tekstūros.

Kaip teisingai džiovinti

Po to, kai rūbą nugręšite rankomis ar skalbimo mašinoje, jį kelis kartus nukrėskite, ištiesinkite rankomis, audinį patempdami į visas puses. Geriausia džinsus džiovinti ant virvės, už juosmens juos prisegus segtukais. Džiovinamų džinsų persverti per virvę negalima – ties virvės vieta gali likti sunkiai užglaistoma žymė.

Jei tik turite galimybę, džinsus džiovinkite lauke pavėsyje. Tačiau šios taisyklės nesilaikykite žiemą, Šaltuoju metų laiku džinsinį audinį kaip tik reikia džiovinti patalpose. Šaltyje džinsai peršals ir pasidarys gležni. Netinka džinsų džiovinti ir ant radiatoriaus ar kitokio šildytuvo. Taip audinys susitrauks.

Ar reikia džinsus lyginti? Tvirtas džinsinis audinys gerai laiko formą ir išsitiesina ant žmogaus kūno, todėl būtinybės jo lyginti nėra.

Jei vis dėlto džinsinį audinį tenka lyginti, darykite tai iš blogosios pusės. Jei lyginate, kai džinsinis audinys visiškai išdžiūvęs, jį sudrėkinkite, svarbu nepraleisti audinio linkių. Pasiruoškite acto tirpalą, kaip rašyta anksčiau. Jame sušlapinkite marlę, nugręžkite ir ja pridenkite vietą, kurią lyginsite, o tuomet jau lyginkite. Tą patį padarykite su visu rūbu. Baigę lyginti, drabužį išverskite į gerąją pusę. Jei lenkimo žymės dar matyti, šią procedūrą pakartokite, tik šįkart – iš gerosios pusės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.