Tai visai nesudėtinga – jei tai žinosite, skėtis tarnaus žymiai ilgiau Kaip tinkamai prižiūrėti skėtį -

Lietingą dieną išeiti laukan be skėčio ryžtasi ne dažnas. Iš dangaus vis dažniau pasipilant krituliams, šie aksesuarai pabyra gatvėse. Natūralu, tačiau naudojamas skėtis dėvisi: ant jo atsiranda purvo, rūdžių ir riebalų dėmių. Patarsime, kaip namų sąlygomis jas išvalyti, juolab, kad ir tam reikalingų priemonių gauti galime kiekvienas.

Skėčius dažnai padengia vandeniui atspariu sluoksniu, kuris ilgainiui nusidėvi, todėl skėtis ima leisti vandenį.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Skėčius dažnai padengia vandeniui atspariu sluoksniu, kuris ilgainiui nusidėvi, todėl skėtis ima leisti vandenį.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Permatomi skėčiai paprastai geriau apsaugo nuo lietaus nei klasikiniai aksesuarai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Permatomi skėčiai paprastai geriau apsaugo nuo lietaus nei klasikiniai aksesuarai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Skėčius dažnai padengia vandeniui atspariu sluoksniu, kuris ilgainiui nusidėvi, todėl skėtis ima leisti vandenį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Skėčius dažnai padengia vandeniui atspariu sluoksniu, kuris ilgainiui nusidėvi, todėl skėtis ima leisti vandenį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 17, 2017, 3:18 PM, atnaujinta Nov 17, 2017, 4:47 PM

Skalbkite arba valykite

Priklausomai nuo to, kaip stipriai skėtis suteptas, pakaks jį nuvalyti arba teks skalbti.

Prisiėjus skalbti, galima nuimti audinį nuo virbų ir išskalbti skalbimo milteliais ir išdžiovinti kambario temperatūroje. Tai – daug darbo pareikalausiantis skėčio valymas, tačiau po jis atrodys lyg naujas. Paprastai taip skalbia megztus skėčius.

Kur kas paprasčiau išvalyti skėtį jo nenuimant nuo rėmo.

Jei renkatės tokį būdą, sekite šia instrukcija.

Pirma. Skėčio kupolą praskleiskite ir kruopščiai jį padenkite valomąja priemone – ūkiniu muilu arba vandenyje ištirpintais skalbimo milteliais, pataria legkovmeste.ru.

Antra. Visiškai išskleiskite skėtį ir po dušu nuplaukite putas. Vanduo turi būti šiltas, tačiau ne karštas.

Trečia. Skėtį nukrėskite, o virbus, kad ant medžiagos neliktų rūdžių dėmių, nusausinkite.

Ketvirta. Kad atgaivintumėte skėčio spalvą, išskalbtą audinį galima patrinti silpname acto tirpale (litrui vandens – valgomasis šaukštas 9 proc. acto) suvilgytu skudurėliu.

Penkta. Skėtį džiovinkite pakabintą, pravertu kupolu.

Acetonu, benzinu, žibalu ir tirpikliais skėčių valyti negalima.

Tai – bendri patarimai, kaip valyti skėtį, tačiau pirmiausia reikia sekti gamintojų nurodymais. Pavyzdžiui, britų įmonė „Fulton“, kad nepažeistumėte apsauginio sluoksnio, jų gaminius rekomenduoja plauti tik paprastu vandeniu.

Kaip nepažeisti apsauginio sluoksnio

Skėčius dažnai padengia vandeniui atspariu sluoksniu, kuris ilgainiui nusidėvi, todėl skėtis ima leisti vandenį.

Kad skėtį apsaugotumėte, jį valykite labai atsargiai, be stiprų poveikį turinčių priemonių. Be to, skėtį nešiokitės apvalkale. Kitaip per linkius audinys prasitrins. Jei vis dėlto taip nutiko, galima nusipirkti specialią nuo vandens saugančią priemonę ir ja padengti audinį.

Balti skėčiai

Jei jūsų turima apsauga nuo lietaus balta, tikriausiai jau patyrėte, kad išlaikyti jos išvaizdą nepriekaištingą sudėtinga.

Jei baltas aksesuaras – iš sintetinės medžiagos, galima jį valyti taip: vandenyje ištirpintais skalbimo milteliais pašalinsite nešvarumus nuo bendro paviršiaus. Baltų skėčių purvo žymės itin matyti linkių vietose. Jas reikėtų papildomai pašveisti šepetėliu. Jei tenka valyti dėmes, valgomąją sodą sumaišykite su vandeniu taip, kad gautumėte košelę. Jos užtepkite ant dėmės ir palikite 20 minučių. Praėjus šiam laikui skėtį nuplaukite valomąja priemone.

Atminkite, kad valant baltą sintetiką, negalima naudoti chloro turinčių baliklių – jie pažeis audinį.

Nerti skėčiai

Šių gaminių priežiūrai visiškai netinka taisyklės, kurių laikomės valydami įprastus skėčius.

Kad nėriniai pernelyg neįsitemptų ir nesutrūktų, tokį skėtį reikia plauti pusiau suskleistą. Tam naudokite kambario temperatūros vandenį ir gležniems audiniams skirtą skalbimo priemonę.

Kaip ir skalbti, taip ir džiovinti nertą skėtį reikia pusiau praskleistą, pakabintą už rankenėlės. Jam išdžiūvus, skėtį visiškai išskleiskite, kad išsilygintų raukšlės.

Jei nėriniai balti, tokį skėtį reikia laikyti įmovoje ir saugoti nuo saulės spindulių, nuo kurių audinys gelsta.

Permatomi skėčiai

Paprastai tokie modeliai geriau apsaugo nuo lietaus nei klasikiniai skėčiai.

Permatomus skėčius iš polivinilchlorido iš lauko pusės reikia plauti šaltu vandeniu. Sausinti tokį aksesuarą reikia išskleistą atokiau nuo radiatorių, kad neprarastų formos.

Kaip išvalyti riebalų ir rūdžių dėmes

Geriausiai riebalų dėmes valo indų ploviklis. Šios priemonės ant suterštos vietos užtepkite senu dantų šepetėliu, o po dešimties minučių putas nuplaukite vandeniu. Taip galima panaikinti kone visas riebalų dėmes.

Etanoliu, pavyzdžiui, skruzdžių spiritu, taip pat galima valyti riebalų dėmes. Juo patrynus dėmę vėliau ją reikia nuplauti įprastais vandenyje ištirpintais skalbimo milteliais arba ūkiniu muilu.

Rūdis išvalo citrinų sultys arba citrinų rūgšties tirpalas (vienas arbatinis šaukštelis dviem valgomiesiems šaukštams vandens): dėmę suvilgykite citrinų sultimis arba tirpalu. Kad efektas būtų didesnis, pagarinkite. Tam galite pasinaudoti lygintuvu, turinčiu garų funkciją, tik lygintuvo padu jokiu būdu nelieskite audinio. Po to dėmę patrinkite švariu šepetėliu, o skėtį nuplaukite vandeniu. Kad rūdys vėl nesuteptų skėčio, virbus patariama kruopščiai aptepti silikonu.

Kaip teisingai džiovinti

Drėgno skėčio negalima sudėtį į dėklą, kitaip gali atsirasti nemalonus kvapas ar netgi pelėsis. Prieš kišant į movą, jis turi būti išdžiovintas kambario temperatūroje.

Jei skėtį džiovinsite visiškai išskleistą, kupolas išsitemps ir medžiaga ims dubti. Geriausia šį aksesuarą džiovinti atsegtą ir pakabintą už rankenėlės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.