Valome vaško dėmes: gali prireikti ir bulvių krakmolo

Kiekvienam pasitaiko sulieti staltiesę ar rūbus žvakių vašku, o tiems, kurie namie augina mažuosius dailininkus, kartais tenka nemaloniai nustebti ant sienų ir grindų radus piešinių vaškinėmis kreidelėmis. Todėl verta žinoti, kaip tokias žymes panaikinti.

Prisiėjus valyti išsiliejusį vašką, pirmiausia palaukite, kol šis sustings.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prisiėjus valyti išsiliejusį vašką, pirmiausia palaukite, kol šis sustings.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Geltonos spalvos vaškas nedega, o lydosi.<br>V.Balkūno nuotr.
Geltonos spalvos vaškas nedega, o lydosi.<br>V.Balkūno nuotr.
 Jei tapetai popieriniai, vaškinių kreidelių žymes sutepkite benzinu, skysčiu, skirtu dažams nuo odos nuimti, arba drėgnomis servetėlėmis.<br> 123rf.com nuotr.
 Jei tapetai popieriniai, vaškinių kreidelių žymes sutepkite benzinu, skysčiu, skirtu dažams nuo odos nuimti, arba drėgnomis servetėlėmis.<br> 123rf.com nuotr.
  Kai kurių medžiagų negalima apdirbti garais.<br>  123rf.com nuotr.
  Kai kurių medžiagų negalima apdirbti garais.<br>  123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 23, 2017, 11:13 AM

Kuo skiriasi vaškas nuo parafino

Šie du produktai skiriasi išgavimo būdu. Juk vaškas – natūralus, jį sukurti geba tik gamta. Parafinas – priešingai – žmogaus sumanytas produktas, gaunamas perdirbant naftą.

Geltonos spalvos vaškas nedega, o lydosi, jam kaistant neatsiranda suodžių. Parafinas visiškai sudega, rūksta, spalva – balta, todėl dažnai į parafiną deda dažų. Būtent tokias spalvotas dėmes sudėtingiausia panaikinti.

Plastišką vašką lengva lygiai atpjauti, o parafinas trupa.

Svarbūs niuansai

Dėmes palieka tiek vaškas, tiek parafinas. Kad dar labiau nepablogintumėte padėties, prieš naikinant dėmes svarbu štai ką žinoti:

atkreipkite dėmesį į audinį, iš kurio pasiūtas rūbas ar kokiu aptraukti baldai. Kai kurių medžiagų negalima įkaitinti ar apdirbti garais, kitas pažeidžia šaltis;

naikinti imkitės tik sustingusias vaško ar parafino dėmes. Kitaip apgleizosite minkštą medžiaginį paviršių. Tačiau neleiskite dėmėms įsigerti;

pirma kiek įmanoma labiau išvalykite suteptą vietą, o tik po to skalbkite visą daiktą;

prieš išmėgindami valymo priemonę, ją išbandykite ant nedidelio lopinėlio į akis nekrentančioje vietoje.

Jei į vašką nedėta spalvos, galite pabandyti dėmę išnaikinti taip: užtiškusį ir sustingusį vašką nugremžkite, audinį apverskite taip, kad dėmėta pusė būtų apačioje. Kitą audinio pusę pakiškite po kiek įmanoma karštesniu vandeniu – vaškas turėtų ištirpti ir nutekėti. Tas pats procesas tinka ir parafino dėmėms naikinti.

Valykla namuose

Pirmiausia, kaip jau minėjome anksčiau, palaukite, kol vaškas ar parafinas sustings. Tuomet jį kruopščiai nugrandykite neaštriu daiktu.

Ne visuomet pašalinti dėmę pavyksta iš pirmo karto. Iš esmės vaško ir parafino dėmės šalinamos dviem būdais: arba pasitelkiant karštį, arba šaltį. Ką rinktis, priklauso nuo audinio ir baldų paviršiaus.

Karštasis būdas

Tam reikės verdančio vandens, garų arba feno.

Garus įmanoma išgauti ir lygintuvu, prietaise nustačius tinkamą režimą. Kitas pasirinkimas – puode užvirinti vandenį ir, šiam garuojant, virš puodo vašku ar parafinu suteptą audinį laikyti 20-30 min., o tada išskalbti.

Karščiu valyti dėmes galima tik iš natūralių audinių visai nedažytų arba dažytų labai kukliai. Šio būdo netaikykite šilkui, vilnai ir sintetikai.

Vietoj verdančio vandens galima pasirinkti karštą feno pučiamą orą. Juo galima tirpinti vaško ir parafino dėmes tiek iš audinių, tiek nuo kietų paviršių: sienų, grindų, baldų.

Vienas paprasčiausių ir patogiausių būdų dėmėms šalinti – ištirpinti vašką verdančiame vandenyje. Jei audinys baltas ar šiurkštus, į aliuminę talpą įliekites nedaug vandens ir jį užirkite. Į jį įmerkite suteptą audinio vietą, palaikykite kiek mažiau nei minutę, ištraukite ir vėl merkite į karštą vandenį – tą pakartokite kelis sykius. Po to daiktą išplaukite muilu šiltame vandenyje.

Talkas, kreida ar bulvių krakmolas

Šis būdas, apie kurį tuoj papasakosime, tinka nepatvarių spalvų audiniams.

Užtiškusį vašką ar parafiną sutrupinkite trindami audinį lyg skalbtume rankomis arba nugrandykite peiliuku. Parafino ir vaško likučius gausiai pabarstykite talku, krakmolu ar kreidos milteliais. Ant viršaus užtieskite popierinę servetėlę ar sugeriamąjį popierių. Jį valandai pusantros prislėkite kad ir puodeliu su vandeniu. Po to laiko nuimkite servetėlę ir švelniu šepetėliu nubraukite nešvarumus, o audinį išskalbkite rankomis šiltame vandenyje arba skalbimo mašinoje nustačius režimą jautriems audiniams.

Valymas šalčiu

Šis metodas ypač veiksmingas, kai reikia vaško ar parafino dėmes panaikinti iš dirbtinio kailio ir pūkuotos medžiagos. Susiruošus valyti dėmę medžiagą įkiškite į celofaninį maišelį ir pusvalandžiui įdėkite į šaldymo kamerą. Jei medžiaga stipriai sutepta, palaikykite 1,5-2 valandas. Sušalęs vaškas ims trupėti.

Jei vašku suteptas pernelyg didelis daiktas, kad tilptų į šaldymo kamerą, prie dėmės pusvalandžiui uždėkite ledo gabalėlį.

Kaip pašalinti likusias riebalų dėmes

Jei suteptą audinį galima kaitinti, į kelias dalis sulankstykite popierinę servetėlę ar paprasto popieriaus lapą. Pakiškite jį po dėme. Kitą servetėlę užklokite ant dėmės viršaus. Lengvai įkaitintu lygintuvu braukite per dėmę. Riebalai ištirps ir susigers į popierių. Jei popierius greitai užsiteršia, jį pakeiskite.

Jei vaškas be dažų, iš nejautrių audinių dėmes galima šalinti benzinu ar specialiomis priemonėmis, tokiomis kaip vaitspiritas. Pasirinkta priemone sudrėkinkite gabalėlį vatos, kurį 15-20 minučių paguldykite ant nešvarios vietos. Praėjus šiam laikui, audinį išplaukite.

Kaip valyti dėmes iš gležnų audinių

Prireikus dėmes pašalinti iš džinsinio audinio, nugrandžius vaško ir parafino sluoksnį, pakanka jį paprasčiausiai išskalbti.

Sintetika, kašmyras, vilna – tirpalams jautrūs audiniai. Todėl jiems geriau tinka indų ploviklis. Užlašinkite jo ant dėmės ir palikite, kol jis visiškai išdžius. Tuomet audinį išskalbkite. Riebalų dėmes galima valyti odekolonu, vyno ar obuolių actu.

Tankūs natūralūs audiniai, tokie kaip medvilnė ir linas, skalbiami mašinoje, pataria legkovmeste.ru.

Dažytas parafinas net ir panaikinus riebalų dėmes ant audinio palieka spalvotus pėdsakus. Kad juos panaikintumėte, skalbkite rūbą ūkiniu muilu.

Kaip valyti odą ir zomšą

Jei vaško užlašėjo ant odinio paviršiaus, sušalusį vašką patrinkite rankomis – vaškas pats nukris. Jei lieka žymė, ją pavalykite ūkiniu muilu įtrintu vatos gabalėliu, tuomet nuplaukite ir leiskite išdžiūti.

Valant vašką ir parafiną iš zomšos, reikia vadovautis taisyklėmis. Kai nuo medžiagos nuimsite vaško sluoksnį, ant dėmės uždėkite popieriaus lapelį – sugeriamąjį popierių ar popierinį rankšluostį. Zomšą dėkite ant gerai įšilusio, bet ne karšto lygintuvo. Būtent zomšą ant lygintuvo, bet ne atvirkščiai. Popierius sugers riebalus, o zomša nepradės blizgėti, kaip kad nutinka ją brūžinant lygintuvu. Popierinę servetėlę keiskite tiek sykių, kol ji bus švari.

Kaip valyti baldus ir kilimus

Kėdes ir sofas dengia gobelenais, pliušu, veliūru, aksomu. Dėmes nuo švelnių pūkuotų audinių galima išvalyti spiritu ar terpentinu. Šios priemonės tirpina vašką. Gabalėlį vatos suvilgykite spiritu ar terpentinu ir pusvalandžiui uždėkite ant dėmės. Po to ją išplaukite muiluotu vandeniu, o drėgmės perteklių sugerkite sausa servetėle.

Iš pūkuoto audinio parafiną ir vašką valykite anksčiau aprašytu būdu – fenu ir šepetėliu, lygintuvu ir sugeriamuoju popieriumi.

Yra ir kitas kelias. Ant vaško dėmės uždėkite gabalėlį gerai drėgmę ir riebalus sugeriančio audinio. Imkite standaus popieriaus, kuris turi būti didesnis nei lygintuvo pagrindas, ir uždėkite jį ant medžiagos. Lygintuve nustatykite sintetikai tinkantį režimą. Kelioms sekundėm įkaitusį lygintuvą priglauskite prie popieriaus.

Iš pūkuoto audinio vašką galima šalinti ir naudojant ledą.

Kaip valyti vaškinių kreidelių žymes

Jei vaškinių kreidelių pėdsakų radote ant plaunamų tapetų, pabandykite pasinaudoti klijais gumai. Plonu tokių klijų sluoksniu padenkite nepageidaujamus piešinius, o kai klijai išdžius, susidariusią plėvelę nulupkite. Prie jos turi prilipti vaško dalelės.

Galbūt nustebins šis būdas vaškinių kreidelių piešiniams nuo plaunamų tapetų valyti. Audinio gabalėlį suvilgykite majoneze, sodos košelėje ar skutimosi putose, jomis aptepkite suteptą vietą ir palikite kelioms minutėms. Po to nuvalykite drėgnu skudurėliu.

Jei tapetai popieriniai, vaškinių kreidelių žymes sutepkite benzinu, skysčiu, skirtu dažams nuo odos nuimti, arba drėgnomis servetėlėmis.

Vaškas ant grindų ir baldų

Nuo laminuotų grindų vašką nuimsite saulėgrąžų aliejumi. Nuo plastiko apgrandytą vašką baikite tirpinti fenu. Jei baldai ar grindys medinės, vašką ar parafiną nuo paviršiaus nugrandykite guminiu gremžtuku, likučius ištirpinkite fenu, o paviršių gerai nuvalykite popieriniu rankšluosčiu. Jei reikia, nupoliruokite specialia priemone.

Valome telefono ar televizoriaus ekraną

Atidžiai vašku sulietą paviršių nugremžkite guminiu gemžtuku. Karštame vandenyje sudrėkinkite skudurėlį, kuriuo švelniai tapnokite suteptą vietą. Vaškui suskystėjus, ekraną valykite popierine servetė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.