Pelargonija, begonija ir levanda – jos pas mane žydi vos už kelis eurus

Greičiausiai šios trys gėlės yra vienos mėgiamiausių lietuvių, mat jos puošia kone kas antrą balkoną ar kiemą, yra nelepios ir ilgai žydi. Kad dar jos ir kainuotų labai nebrangiai, siūlome feisbuko vartotojos Liudmilos patarimų, kaip jas pasisėti.„Pelargonija, begonija ir levanda – jos pas mane žydi vos už kelis eurus,  tereikia įsigyti sėklų ir šiek tiek pasistengti“, – rašo moteris.

 Pelargonijos sėklas prieš sėjant rekomenduojama patrinti itin rupiu šlifavimo popieriumi. <br> 123rf.com nuotr.
 Pelargonijos sėklas prieš sėjant rekomenduojama patrinti itin rupiu šlifavimo popieriumi. <br> 123rf.com nuotr.
 Begonijos sėklos yra labai mažos, todėl sėjamos paviršiuje ir į stipriai padrėkintą substratą. <br> 123rf.com nuotr.
 Begonijos sėklos yra labai mažos, todėl sėjamos paviršiuje ir į stipriai padrėkintą substratą. <br> 123rf.com nuotr.
 Levandos sėklos sėjamos paviršiuje.<br> 123rf.com nuotr.
 Levandos sėklos sėjamos paviršiuje.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-01-14 16:50

Pelaragonija

Pelargoniją galima sėti nuo lapkričio iki balandžio. Jei norite žiemą, būtina papildomai suteikti šviesos. Sėklos sėjamos į drėgną ir purų „maistingą“ gruntą (pageidautina naudoti velėninės žemės, smėlio ir durpės mišinį santykiu 2:1:1). Po to apiberiama 10 mm žemės sluoksniu, apdengiama polietileno plėvele, palaikoma 20 C temperatūra.

Dirva nuolat drėkinama iš purkštuko, nuo plėvelės pašalinamas kondensatas. Sėjinukams būtina suteikti papildomai šviesos. Jei daigai gauna 12 val. šviesos per parą, tuomet pelargonija išauga tvirta ir vešliai žydi.

Pelargonijos sėklas prieš sėjant rekomenduojama skarifikuoti. Paprasčiausiai sakant, patrinti itin rupiu šlifavimo popieriumi. Tuomet sėklos sudygsta jau po 7-10 dienų.

Begonijos

Begonijoms sodinti ruošiami konteineriai su smėlio, durpių ir lengvos, purios dirvos ( iš perpuvusių nukritusių lapų) mišinio santykiu 1:1:2.

Begonijos sėklos yra labai mažos, todėl sėjamos paviršiuje ir į stipriai padrėkintą substratą. Paskui indas, kur jos pasėtos, uždengiamos stiklu ar permatoma plėvele. Laikoma patalpoje, kur oro temperatūra siekia 20-22 C.

Kai dirvožemis pradžiūva, jį reikia atsargiai apipurkšti vandeniu (geriausia purkštuku). Reikia prižiūrėti, kad sėklos neatsidurtų giliai žemėje.

Sėjinukai prasikals jau po savaitės. Uždangalą – stiklą ar permatomą plėvelę – palaipsniui pradedama nuimti. Iš pradžių – pusvalandžiui, paskui – ilgesniam laikui, kad ūgliai įprastų prie šviežio oro.

Levandos

Sausio pabaigoje ruošiamas sodo žemės, puvenų ir švaraus upelio smėlio dirvožemio mišinys santykiu 3:2:1. Į daigams skirtos talpos dugną pripilama drenažo, ant jo – paruoštą gruntą. Paskui žemė palaistoma rožiniu kalio permanganato tirpalu.

Levandos sėklos sėjamos paviršiuje, apipylus nestoresniu nei 3 mm smėlio sluoksniu, apipurškiama šiltu vandeniu (iš purkštuko). Indas su pasėtomis levandomis apdengiamas polietileno plėvele. Pradžioje jis dedamas į šaldytuvą (esant 1-5 C temperatūrai) dviems mėnesiams.

Po stratifikavimo indas statomas ant palangės patalpoje, kur oro temperatūra siekia 15-22 laipsnius. Pasėliai nuolat vėdinami ir drėkinami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.