Šiųmetės sėjos tvarkaraštis: kai ką nuveikti verta jau šį savaitgalį

Tie, kurie savo gyvenimo neįsivaizduoja be nuosavų daržovių ir prieskoninių žolelių, jau nekantrauja pradėti pasiruošimo darbus. Kalendorinis pavasaris jau netoli, tiesa, iki tikrosios šilumos ir galimybės kapstytis lauko daržuose dar sočiai laiko, tačiau dabar pats metas namuose imtis pirmųjų sėjos darbų.

Kas savo gyvenimo neįsivaizduoja be nuosavų daržovių ir prieskoninių žolelių, jau nekantrauja pradėti pasiruošimo darbus.<br> 123 rf. nuotr.
Kas savo gyvenimo neįsivaizduoja be nuosavų daržovių ir prieskoninių žolelių, jau nekantrauja pradėti pasiruošimo darbus.<br> 123 rf. nuotr.
Kas savo gyvenimo neįsivaizduoja be nuosavų daržovių ir prieskoninių žolelių, jau nekantrauja pradėti pasiruošimo darbus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kas savo gyvenimo neįsivaizduoja be nuosavų daržovių ir prieskoninių žolelių, jau nekantrauja pradėti pasiruošimo darbus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kas savo gyvenimo neįsivaizduoja be nuosavų daržovių ir prieskoninių žolelių, jau nekantrauja pradėti pasiruošimo darbus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kas savo gyvenimo neįsivaizduoja be nuosavų daržovių ir prieskoninių žolelių, jau nekantrauja pradėti pasiruošimo darbus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Eglė Kuktienė

Feb 28, 2018, 9:31 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 5:57 PM

Pirmoji sėja

Žmonės, kurie dalį daržovių turi galimybę auginti šiltnamyje, jau turėtų pradėti rūpintis sėja. Pirmiausia – paprikų. Tie, kurie turi šildomus šiltnamius ir dar nepradėjo daiginti paprikų sėklų, turėtų suskubti, na, o tie, kurių šiltnamiai nešildomi, dar gali ramiai luktelėti mėnesio galo.

„Dabar sėjamos paprikos. Jei šiltnamis šildomas, paprikos sėjamos nuo vasario pradžios, jei šiltnamis nešildomas – nuo vasario galo, kovo pradžios.

Tuo tarpu pomidorus sėti reikia kiek vėliau – kovo pradžioje ar vasario pabaigoje, jeigu turite šildomą šiltnamį, o jei daigus perkelsite į nešildomą šiltnamį, tai sėti pradėti galima kovo mėnesio viduryje, ar net balandžio pradžioje.

Žinoma, daug kas priklauso ir nuo to, kokią veislę išsirinksite – ar ankstyvą, ar vidutinio ankstyvumo, ar vėlyvą. Reikia įvertinti pasirinktos pomidorų veislės ypatumus, susiskaičiuoti laiką, per kiek nuo sudygimo pomidoras užaugs iki tvirto daigo, kad jį būtų galima perkelti.

Taigi dabar pats metas rinktis pomidorų veisles, kurias šiemet norėsite išbandyti“, – patarė parduotuvės „Žalia stotelė“ konsultantė Rima.

Norintys išauginti paprikas, pomidorus ar baklažanus nuo sėklytės, turėtų pasirūpinti specialiomis daigyklomis – jose augaliukai ramiai augs, laukdami, kada bus persodinti. G. Minelgaitės-Dautorės nuotr. Kaip daiginti?

Vasario mėnesį suskubę sėti paprikas tikrai suprantame – neužteks sėklos įmesti į gruntą ir tikėtis, kad ji lengvai užaugs iki tvirto ir stipraus daigo, pasiruošusio keliauti į šiltnamį. Abejotina šiluma, menkas šviesos kiekis, netinkama drėgmė – mažam augalėliui kiekvienas aplinkos niuansas gali atsiliepti labai skaudžiai. Todėl yra gausus pasirinkimas daigyklų ir naminių šiltnamėlių, kuriuose išdygusios sėklytės saugiai lauktų tinkamo persodinimui laiko.

„Yra tikrai nemažai pasirinkimų, kaip žmonėms daiginti sėklytes – galima pasirinkti patį patogiausią variantą. Labai populiarios paletės su durpėmis – jos visiškai paruoštos, tereikia pakankamai sudrėkinti durpes, kad jos išbrinktų ir į kiekvieną skyrelį įterpti po sėklytę, arba dvi – na, jei viena kartais nesudygtų.

Taip pat labai geras dalykas – mini šiltnamiukai, skirti sėjai namuose. Į tuos šiltnamiukus galima sudėti ar paruoštas paletes, ar kitus indelius su daiginamomis sėklomis. Tų šiltnamėlių visokių dydžių ir formų būna, žmonės gali pasirinkti, kas jiems patogiausia. Minišiltnamis geras tuo, kad jame sukuriamas tinkamas mikroklimatas augaliukams.

Taip pat labai geras dalykas – kokoso plaušo tabletės. Jos gali būti naudojamos vietoj durpių tablečių. Durpė yra įnoringa, ji greitai išdžiūna. O kokoso plaušo tabletės labai geras pasirinkimas tiems augalams, kurie jautriai reaguoja į persodinimą. Pavyzdžiui, salotos ir paprikos yra itin jautrios persodinimui. Paprikos persodintos gali net visai savaitei „užmigti“, tiek laiko taikysis prie aplinkos, kol persodintos vėl ims toliau augti.

Be to, patį kokoso plaušą galima maišyti su kitokiu gruntu – taip bus sukuriamas geras gruntas, su geru higroskopiškumu – taip greitai neišgaruoja drėgmė“, – komentavo specialistė.

Pomidorų gausa

Taigi, paprikas jau pasisėjus, galima ramiai prisėsti ir pasirinkti, kokius gi pomidorus auginti šiemet. Žinoma, galima ilgai nesukti galvos ir pavasariui baigiantis nusipirkti jau paaugusius daigus ir juos sodinti tiesiai į dirvą. Tačiau tikriausiai nieko nėra maloniau, kaip savomis rankomis išauginti krūmeliai ir nuo jų raškomos uogos (taip – botaniškai pomidoras yra ne kas kita, o būtent uoga).

Pasirodo, ne tik rūbai turi savas madas – daržas irgi turi būti madingas! Šių metų spalva – violetinė, taigi norintiems ne tik sveikų daržovių, bet ir gražaus derliaus, derėtų apsirūpinti būtent violetinių daržovių ir gėlių sėklomis.Aut. past.

„Pomidorų sėklų yra pačių įvairiausių. Rinktis galima ir pagal spalvą – turime ir raudonų, ir geltonų, juodų ar net violetinio atspalvio, taip pat pagal dydį. Nors vis populiarumo nepraranda sėklos pomidorų, kurie mezga didelius, sultingus vaisius, paskutiniu metu ypač išaugo mažųjų pomidoriukų populiarumas.

Juos galima auginti vazonuose, bute, balkone – jiems nereikia daržo. Žinoma, vieni pomidorai yra skirti būtent auginimui vazone, o jeigu į vazoną norėsite sėti smulkiavaisį pomidorą, kuris yra aukštas – kaip pavyzdžiui, „Black Cherry“ veislės – jį jau reikės paramstyti. Ir vazono didesnio reikės, bet tikrai jis puikiai gali augti ir balkone.

Ruošiant ir renkant sėklas atsižvelgiama į žmonių poreikius – taigi yra atskira sėklų linija, kuri tinkama auginti balkonuose. Ant sėklų pakelio ir būna parašyta „urban garden“ ar „balcony, terrace“ – kas reiškia, kad augalas tinkamas auginti balkone, terasoje, žodžiu, tinkamas miesto gyventojui.

Prieš kelis metus buvo labai populiari mažųjų pomidoriukų veislė „Bajaja“, taigi šiemet turime tarsi atnaujintą šios veislės variantą „Rubinka“ – šie pomidorai taip pat labai gausiai dera, yra nedideli, vaisiai saldūs, skanūs, tinkami ir konservuoti, ir džiovinti“, – pasakojo „Žalios stotelės“ konsultantė Rima.

Populiarėja mini daržas

Na, tai kas, kad gyvenate bute ir neturite daržo. Paskutiniu metu žmonėms – tai jokia kliūtis užsiauginti savo daržovių, juo labiau kad atsiranda pačių įvairiausių veislių, kurios tinkamos būtent auginti vazone.

Šviežiausia naujiena – balkonuose tinkamų auginti moliūgų ir cukinijų sėklos. Augalų krūmeliai mažesni, kompaktiškesni, vaisiai taip pat nebūna tokie jau didžiuliai, kaip gali darže užaugti. Tinkami auginti balkone, taigi drąsiai mieste galima auginti tokias daržoves.Aut. past.

„Šviežiausia naujiena – balkonuose tinkamų auginti moliūgų ir cukinijų sėklos. Augalų krūmeliai mažesni, kompaktiškesni, vaisiai taip pat nebūna tokie jau didžiuliai, kaip gali darže užaugti. Tinkami auginti balkone, taigi drąsiai mieste galima auginti tokias daržoves.

Paskutiniu metu išties jaučiama sveikos gyvensenos mada – labai populiarūs yra žalieji daigai, ūgliai. Turime visą seriją sėklų, kurias pasėjus, jos sudygsta, kažkiek paauga, ir ūgliai valgomi – dedami į salotas, patiekalus, žaliuosius kokteilius. Tokias sėklytes galima daiginti ant palangės laisvai, bet siūlome ir daigyklas, kurios užima mažiau vietos, be to, jose galima skirtingus ūglius auginti.

Taip pat iš šios serijos sėklų labai populiarios prieskoninių žolelių sėklos. Žmonės labai pamėgę auginti prieskonius ant palangių – dar sausio mėnesį buvo perkamos petražolės, krapai, bazilikai.

Yra ir retesnių, egzotiško skonio mėgėjų, kurie domisi afrikiniais agurkais, dumplainiais, avinžirniais.

Tikrai sulaukiame vis daugiau žmonių, kurie sėklas perka toli gražu ne tam, kad sėtų jas darže“, – pastebėjo specialistė.

Šių metų spalva – violetinė

Taigi, pasirodo, ne tik rūbai turi savas madas – daržas irgi turi būti madingas! Šių metų spalva – violetinė, tad norintiems ne tik sveikų daržovių, bet ir gražaus derliaus, derėtų apsirūpinti būtent violetinių daržovių ir gėlių sėklomis.

„Galime pasiūlyti visą pluoštą violetinio atspalvio augalų. Tai ir rečiau sutinkamos violetinės paprikos, ir violetinio atspalvio tamsūs pomidorai, ir salotos, žinoma – baklažanai. Tiesa, baklažanas taip pat yra sėjamas anksti, panašiai, kaip paprikos ir pomidorai. Tik reikia atsiminti, kad jį labai mėgsta kolorado vabalas, tai jei daigelius išsisodinsite atvirame grunte, sodinkite juos kuo toliau nuo bulvių. Jei tik kolorado vabalai „suuos“, kad netoliese auga baklažanai – viską surys, nepaliks jums nė gabalėlio. Paprastai baklažanus sodina šiltnamyje, bet yra veislių, tinkamų auginti atvirame grunte.

Taip pat ir brokoliai būna violetiniais žiedynais – tiesa, jie auga kiek kitaip. Kai žalias brokolis suka galvą, kaip kalafioras, violetinis brokolis atskirus žiedynus krauna, kuriuos reikia nusiskabyti“, – pasakojo specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.