Visuose būstuose jau turi būti įrengti dūmų detektoriai – kas dabar?

Nuo šiol kiekviename būste turi būti įrengtas autonominis dūmų signalizatorius. Jei namas keliaaukštis, toks įtaisas būtinas kiekviename aukšte.

Priešgaisrinės saugos specialistai nerekomenduoja autonominių dūmų signalizatorių įrengti virtuvėje ar tose vietose, kur gali išsiskirti garai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Priešgaisrinės saugos specialistai nerekomenduoja autonominių dūmų signalizatorių įrengti virtuvėje ar tose vietose, kur gali išsiskirti garai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2018, 2:08 PM

Tai yra minimalus reikalavimas, tačiau specialistai rekomenduoja tokius prietaisus įrengti kiekvienoje patalpoje, kurioje žmonės miega, ir koridoriuose arba bendrose erdvėse prieš miegamuosius.

Ugniagesiai tikisi, kad garso signalu detektoriai įspės gyventojus apie gresiantį pavojų, o laiku iškviesta pagalba padės išgelbėti gyvybes ir žmonių turtą.

Nerekomenduojama autonominių dūmų signalizatorių įrengti virtuvėje ar tose vietose, kur gali išsiskirti garai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento specialistai primena, jog renkantis autonominį dūmų signalizatorių reikėtų atkreipti dėmesį, kad jis būtų paženklintas CE ženklu ir būtų sertifikuotas pagal specialų Europos standartą EN 14604:2005/AC:2008.

Specialistų teigimu, signalizatoriai gali būti su keičiamais maitinimo elementais arba su integruota baterija, kurios nereikia keisti visą prietaiso naudojimo laikotarpį, pavyzdžiui, dešimt metų.

Signalizatoriai su keičiamais maitinimo elementais yra pigesni, bet jiems reikia daugiau priežiūros – kas metus būtina keisti maitinimo elementus.

Įrengiant autonominius dūmų signalizatorius būtina vadovautis gamintojo instrukcija, primena Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Žinant, kad karšti dūmai kyla į viršų ir pirmiausia kaupiasi palubėje, šie prietaisai turėtų būti montuojami ant lubų.

Tik tais atvejais, kai nėra galimybės jų įrengti ant lubų, autonominiai dūmų signalizatoriai gali būti įrengiami ant patalpos sienos, kuo arčiau lubų.

Dulkės ir nešvarumai mažina signalizatoriaus jautrumą, todėl reikėtų nepamiršti kartkartėmis juos nušluostyti. (ELTA, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.