Išbandžiau daug priemonių, tačiau tik ši, euro nekainuojanti, duoda efektą

Aktyvūs daržininkai ir vasarai prasidėjus dalijasi įžvalgomis, ką naują sužinoję ar seną išbandę. Štai Vlada M. iš Tauragės atrado jodo tirpalą ir teigė, kad niekas taip nepagelbėjo jos augalams bei paprašė daugiau informacijos apie šį preparatą. Kur ir kaip jis naudojamas darže ir sode.

Daržininkai jodo tirpalu laisto augalus, kai juos reikia gydyti arba grybinių ligų profilaktikai.<br> 123rf.com nuotr.
Daržininkai jodo tirpalu laisto augalus, kai juos reikia gydyti arba grybinių ligų profilaktikai.<br> 123rf.com nuotr.
Gelbstint agurkus pasigamintą mišinį ne purkškite, o liekite po litrą ant kiekvieno augalo.<br>V.Balkūno nuotr.
Gelbstint agurkus pasigamintą mišinį ne purkškite, o liekite po litrą ant kiekvieno augalo.<br>V.Balkūno nuotr.
Jodas naudingas ir kopūstams.<br>V.Balkūno nuotr.
Jodas naudingas ir kopūstams.<br>V.Balkūno nuotr.
Daržo žemuogės bus kur kas atsparesnės pilkajam puviniui, jei joms paruošite tokį tirpalą su jodu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daržo žemuogės bus kur kas atsparesnės pilkajam puviniui, jei joms paruošite tokį tirpalą su jodu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koncentruotas jodo tirpalas efektyviai saugo obuolius nuo vaisių puvinio. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koncentruotas jodo tirpalas efektyviai saugo obuolius nuo vaisių puvinio. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 9, 2018, 3:49 PM, atnaujinta Jun 9, 2018, 4:07 PM

Jodas – antiseptikas, kuris įveikia pačias įvairiausias bakterijas, grybus ir kitus pirmuonis mirkoorganizmus, žmogui sukeliančius infekcinius susirgimus. Tačiau tuo jodo nauda nesibaigia – šį preparatą galima panaudoti ir kultūriniams augalams. Daržininkai jodą pasitelkia, kai reikia augalus gydyti arba grybinių ligų profilaktikai.

Tačiau verta žinoti, kad jodas gali paveikti tik kai kuriuos ligų sukėlėjus. Vis dėlto šis preparatas sodininkų vertinamas dėl to, kad jis kaip sykis gelbsti nuo tų ligų, kurios augalams kenkia stipriausiai.

Fitoftorozė

Ši pavojinga grybinė infekcija labai greitai pražudo pomidorų kerus. Tačiau jei po ranka turėsite jodo, jokie grybai pomidorams nebus baisūs.

Kad apsaugotumėte daržoves nuo fitoftorozės, praėjus 12-14 dienų nuo pasodinimo, pomidorus reguliariai apipurkškite tokiu mišiniu: 9 litrai vandens, litras pasukų (jas galima pakeisti natūraliu nugriebtu pienu), 2 ml 5 proc. koncentracijos vaistinio jodo. Procedūrą kartokite kas 10-12 dienų.

Savo darže esu išbandžiusi ne vieną priemonę, tačiau tik jodo terapija duoda tokį efektą: praėjus dienai dviem po laistymo minėtu mišiniu, pomidorų lapai pasidaro sultingi ir įgauna smaragdinį atspalvį. Augalai sprogsta sveikata.

Pagal šį receptą pagamintas jodo tirpalas naudingas parazitinio grybo profilaktikai ir kitoms daržovėms: paprikoms, baklažanams, bulvėms, rašo killtime.su.

Jei ant lapelių pastebėjote pirmuosius ligos požymius, nedelsdami juos nuskabykite, o augalus išsyk apipurkškite jodo tirpalu. Tą patį padarykite dar kartą du kas keturias ar penkias dienas. Turėkite omenyje, kad įsigalėjus ligai jodo preparatas nebepadės.

Miltligė

Jodo pagrindu sumaišytas tirpalas taps puikiu pagalbininku kovojant su kita grybeline liga – miltlige, kuri, priešingai fitoftorozei, lėčiau veikia augalą. Nepaisant to, liga ne menkiau pavojinga.

Miltligę dažniausiai pasigauna agurkai, aguročiai ir moliūgai.

Ligos pradžioje juos galima gelbėti tirpalu, kuriame sumaišyti 9 litrai vandens, litras pasukų ir vienas mililitras jodo. Procedūrą kartokite kas 5-7 dienas. Gana per trumpą laiką galima padėti augalams.

Daržininkai yra pastebėję, kad jodo tirpalas agurkams leidžia išlaikyti žalius stiebus kur kas ilgesnį laiką nei įprasta, o agurkų derlių rinkti ilgiau. Kad to pasiektumėte, minėtu tirpalu nupurkškite agurkų lapus kas 10-12 dienų, net jei ligos požymių nėra.

Uogos, dekoratyviniai krūmai, vaismedžiai turi storesnį viršutinį sluoksnį, todėl jiems reikia gaminti labiau koncentruotą tirpalą – kibirui vandens supilti 5 ml jodo. O žolinėms dekoratyvinėms kultūroms išgydyti nuo miltligės į 10 litrų vandens įlašinkite mililitrą jodo. Didžiausiam efektui išgauti rinkitės ne paprastą vandenį, o santykiu 9:1 vandenį, sumaišytą su pienu arba pasukomis.

Agurkų šaknų puvėsis

Iš 10 litrų vandens ir mililitro vaistinio jodo pagamintas efektyviai saugo agurkus nuo šaknų puvėsio, kuris dažniausiai augalus pražudo esant vėsiam lietingam arba, priešingai, pernelyg karštam metui.

Gelbstint agurkus pasigamintą mišinį ne purkškite, o liekite po litrą ant kiekvieno augalo.

Aguročių užuomazgų puvėsis

Agurotis – gana derlinga kultūra. Tačiau neretai net ir atidžiai prižiūrint ima pūti jų užuomazgos.

Tai gali būti ženklas, kad augalui stinga jodo. Padėtį nesunkiai ištaisysite kiekvieną daigą palieję litru tirpalo, pagaminto iš 10 litrų vandens ir 5 ml jodo. Kad nebūtų jodo perviršio, po tokios procedūros verčiau per sezoną daugiau jokių mišinių, kuriuose būtų jodo, nebenaudokite.

Pagalba kopūstams

Daržininkai šioms daržovėms ruošia mišinį iš 10 litrų vandens ir 2 ml jodo ir po litrą supila kiekvienam kopūstui palei šaknis. Taip kopūstai maitinami jiems pradėjus sukti gūžę. Procedūrą reikėtų pakartoti dar du kartus 15-17 dienų intervalu.

Vynuogių miltligė

Jei spėsite pastebėti pirmuosius miltligės požymius, vynuogienojus gausiai apipurkškite tirpalu, kurį ruoškite iš 10 litrų vandens ir 8 ml jodo. Procedūrą kartokite kiekvieną savaitę.

Pilkasis žemuogių puvinys

Daržo žemuogės bus kur kas atsparesnės pilkajam puviniui, jei joms paruošite tokį tirpalą: į 10 litrų vandens įliekite mililitrą vaistinio jodo. Juo du kartus 5-7 dienų intervalu nedaug likus iki žydėjimo ir sykį po jo gausiai palaistykite žemuogių kerus ir tarpulysvius.

Obuolių puvėsis

Koncentruotas 10 litrų vandens ir 10 ml jodo tirpalas efektyviai saugo obuolius nuo vaisių puvinio. Tokiu skysčiu medžiai apipurškiami panašiai mėnuo iki bus surinktas derlius. Tą patį reikia padaryti dar sykį po 3-4 dienų.

Prieš sėją

Žemdirbiai sėklas prieš sėją efektyviai dezinfekuoja jodu. Tam reikia į vieną litrą nusistovėjusio vandens įlašinti lašelį jodo. Tokiu skysčiu sumirkykite gabalėlį marlės, į jį įvyniokite grūdus ir laikykite 6-8 valandas. Po to sėkloms leiskite išdžiūti, o tuomet jau galėsite sėti.

Bulvės prieš sodinimą

Kai kurie ūkininkai likus nedaug laiko iki sodinimo jodu dezinfekuoja bulves. Jei ir jūs galvojate apie tokią procedūrą, 10 litrų vandens sumaišykite su 2 ml antiseptiko ir juo sudrėkinkite bulves, kurias prieš tai vienu sluoksniu išdėliokite tamsioje vietoje. Kai paviršius nudžius, bulves apverskite ir sudrėkinkite kitą daržovių šoną.

Po tokios procedūros bulvės greičiau sudygsta, jų kupstai būna vešlesni, o augalas – atsparesnis fitoftorozei ir bulvių šašams.

„Jodas Valentis 5%“ odos tirpalas (10ml) vaistinėse kainuoja apie 0,90 EUR.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.