Rugpjūtis įsibėgėja – kai kurie darbai darže itin svarbūs būsimam derliui

Rugpjūtis jau leidžia sodininkui šiek tiek atsipūsti. Piktžolės želia nebe taip agresyviai, veja atželti irgi neskuba. Šį mėnesį svarbiausi derliaus nuėmimo darbai ir atsargų žiemai ruošimas. Tačiau lygiai svarbu ir sukloti gerus pagrindus kitų metų derliui, padauginti nužydėjusias daugiametes gėles, bet pirmiausia – pasirūpinti pratęsti šį žalumynų sezoną kiek įmanoma ilgiau.

Rugpjūtį svarbu sukloti gerus pagrindus kitų metų derliui.<br> 123rf.com nuotr.
Rugpjūtį svarbu sukloti gerus pagrindus kitų metų derliui.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 7, 2018, 2:16 PM, atnaujinta Aug 8, 2018, 12:37 PM

Rugpjūčio pradžioje pasisėkite dar špinatų, salotų, lapinių burokėlių, vasarinių ir ilgašaknių ridikėlių, rūgštynių, daugiamečių svogūnų. Į nukastas ankstyvųjų daržovių, bulvių lysves pasisėkite rapsų, garstyčių, kurios nustelbs piktžoles ir dezinfekuos dirvą.

Šį mėnesį iki pat rugsėjo antrosios pusės sodinkite gerai įsišaknijusius braškių daigus. Saugokite, kad braškės šerdelė nebūtų užpilta žeme. Braškės, kaip ir avietės, nemėgsta drėgnos dirvos, tad jų neperlaistykite ir nepertręškite.

Šalinkite pageltusius apatinius pomidorų lapus – kaskart nuskinkite ne daugiau kaip po porą lapų, kad jų neliktų po nokstančiais vaisiais. Taip pagerinsite šiltnamio mikroklimatą ir sumažinsite ligų tikimybę. Pomidorus laistykite labai saikingai, kad nepradėtų trūkinėti vaisiai.

Rugpjūčiui įpusėjus lauke augančių pomidorų netręškite biriosiomis trąšomis, geriau nupurkškite mineralinių trąšų, o dar geriau 1:10 santykiu atskiestu komposto arba žolių raugo tirpalu. Šio mėnesio viduryje nuskabykite lauke augančių pomidorų viršūnes virš paskutinės kekės palikdami 2–3 lapus. Be viršūnių pomidorai užaugs stambesni ir greičiau sunokins vaisius. Jei norite turėti agurkų ar pomidorų sėklų, jas rinkite iš paties pirmojo šį sezoną subrendusio vaisiaus.

Rugpjūčio mėnesį nuimkite žieminius česnakus ir juos išdžiovinkite. Kol žiedynai neišretėję, pjaukite brokolius, nupjaukite šparagines pupeles ir žirnius. Rekomenduojame nevėluoti nuimti šparaginių pupelių derliaus, skinkite tik jaunas, nesukietėjusias ankštis. Šį mėnesį jau galite išrauti pageltusius svogūnus, ypač jei jų viršūnėlės pradėjo vysti, taip pat kaskite ankstyvąsias ir vidutinio ankstyvumo bulves, kas antrą dieną skinkite agurkus, kad neperaugtų ir nestabdytų naujų agurkų mezgimosi.

Šį mėnesį prisirinkite žirnių, pupelių, krapų, kalendrų sėklų kitų metų sėjai. Sėklas rinkite tik nuo nehibridinių daržovių veislių. Šiltnamyje ar saulėtą dieną darže plonu sluoksniu paskleiskite sėklai skirtas atrinktas bulves. Jas palaikykite apie savaitę, kad gumbai pažaliuotų. Tokios bulvės geriau laikysis žiemą, bus atsparesnės ligoms ir užaugins gausesnį derlių. Žinoma, valgyti pažaliavusias bulves griežtai draudžiama.

Patręškite gūžinius kopūstus ir kitokias kopūstines daržoves. Kad žiedinių kopūstų galvutės nepatamsėtų ir neišretėtų, pridenkite jas įlaužtais lapais. Jei mėnesio pabaigoje nulaužysite briuselinių kopūstų viršūnėles, geriau augs jų gūželės.

Brokolius, kad šoniniai žiedynai gausiau derėtų, palaistykite ir patręškite 0,2 proc. kompleksinėmis trąšomis su didesniu kalio ir fosforo kiekiu. Jei norite išauginti didelius moliūgus, rekomenduojame ant vieno augalo palikti ne daugiau kaip 3–4 vaisius.

Nepatariame tręšti normaliai derančių agurkų, tačiau jeigu jūsų agurkai į galą nusmailėję – patręškite juos amonio salietros tirpalu (15–20 g – 10 l vandens), jeigu sustorėję – kompleksinėmis trąšomis su didesniu kalio kiekiu (20 g – 10 l vandens) arba kalio sulfato tirpalu (30–40 g – 10 l vandens). Nepamirškite, kad per visą agurkų derėjimo laikotarpį jiems neturėtų trūkti drėgmės. Reikėtų šiek tiek patręšti ir žemuoges, nuskynus paskutines jų uogas.

Ši mėnesį derėtų ir perkasti seniau sukrautas komposto krūvas, pataria Rūtos Janutienės, Palmiros Kelertienės, Aurelijos Aleškevičienės, Janinos Grigutienės, Ievos Grinevičiūtės sudarytas sodo darbų vadovas „Keturios vasaros ir ruduo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.