Žinau, kaip ilgiau išlaikyti šviežias daržoves – kiekvienai taikau po gudrybę

Agurkai skinami kas antrą dieną ne traukiant, o pasukant ar kerpant. Skinami rečiau jie prasčiau mezgasi ir didesni vaisiai praranda skonines savybes. Juos galime ilgiau išlaikyti šviežius, jei laikysime šaldytuve stiklainyje ar kitame uždarame inde (iki mėnesio).

daržovės, agurkai, pomidorai, grybai, gamtos gėrybės<br>M.Patašiaus nuotr.
daržovės, agurkai, pomidorai, grybai, gamtos gėrybės<br>M.Patašiaus nuotr.
Dalia ir Vidas Kamaičiai,sportinių šokių treneriai,pomidorai ,agurkai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dalia ir Vidas Kamaičiai,sportinių šokių treneriai,pomidorai ,agurkai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-09-23 06:21

Pomidorai skinami vos pradėję rodyti spalvą, tuomet būna geresnės vaisių skoninės savybės ir jie ilgiau laikosi nuskinti. O ir augalui lieka daugiau energijos likusiems vaisiams auginti.

Šaldytuve vaisius galime išlaikyti mėnesį, jei juos sukrausime į stiklainį, kurio apačioje bus sutarkuotų 200 g krienų, ir uždėsime kartono su skylutėmis. Stiklainiuose pomidorus galime laikyti ir apvoliotus garstyčių milteliuose. Jei lauke numatomos šalnos, o šiltnamio temperatūra tesiekia 6 °C, visus pabalusius (pradėjusius nokti) vaisius reikia skinti. Juos dedame koteliais į viršų sluoksniuodami į dėžutes su šiaudais. Laikome apie 12 °C temperatūroje.

Baklažanus galime išsaugoti per žiemą, jei jie bus gerai prinokę, vientisos spalvos, be dėmelių. Juos reikia susukti į popierių pirma apibėrus medžių pelenais.

Česnakus nuimame antrojoje liepos pusėje visai nugeltus šoniniams laiškams ir iš dalies pageltus antriesiems. Daugelis sodininkų palieka kelis žiedkočius, kad galėtų stebėti česnakų brendimą. Jei žiedkotis išsitesina ir atsidaro žiedyno skraistė, česnakus galime rauti. Juos kabiname gerai vėdinamoje patalpoje 5 dienoms. Tuomet nupjauname ir apdeginame šaknis ir iki 5 cm patrumpiname lapkočius. Laikome negiliose kartoninėse dėžutėse ar natūralaus audinio maišeliuose rūsyje ar kambario temperatūroje.

Svogūnams reikia leisti subręsti. Jie raunami sausu oru, kai nudžius didžioji dalis laiškų. Nurautus svogūnus džioviname gerai vėdinamoje patalpoje. Išdžiūvus laiškų kakleliui atrenkame sveikas galvutes saugoti. Galime pinti puošnias kasas ar laikyti sausoje vėsioje patalpoje dėžutėse. Jei ketiname svogūnus saugoti ilgai, ant galvučių barstome kreidos.

Cukinijos, patisonai ir moliūgai patys skaniausi maži. Tačiau norėdami juos saugoti žiemai turime ilgai nokinti, po vaisiais padėdami medienos gabalėlį, kad nesupūtų. Odelė turi visiškai sukietėti. Vaisius skinsime tuomet, kai vaiskotis lengvai atsiskirs nuo stiebo. Leisime vaiskočiui apdžiūti ir nešime į 10 °C temperatūros sausą patalpą.

Bulves, skirtas ilgai laikyti, kasame, kai nebesiskuta odelė, nuruduoja kotai. Juos nupjauname, o bulves paliekame 1–2 savaites subręsti. Geriausia laikyti 2–3 °C temperatūroje, tamsiai ir sausai. Sėklai atrinktas bulves galime palikti ant saulės, kad pažaliuotų: nepuls graužikai, bus geresnis derlius.

Morkas paprastai brandiname ir rauname spalio pradžioje, tik vis po vieną išraudami ir stebėdami, ar nepradėjo augti naujos šaknelės, antraip žiemą jos pradės pūti. Išrautos jos turi šiek tiek apdžiūti, tik ne per ilgai. Laikome drėgname smėlyje, 0–3 °C temperatūroje.

Burokėliai gerai laikysis per žiemą, jei juos nuimsime iki spalio pradžios – iki šalnų. Išrovę nupjauname lapus, apskutame šaknis ir neleidžiame džiūti. Laikome tamsiai, drėgname smėlyje ar durpėse, 0–1 °C temperatūroje.

Kopūstų derliaus nuėmimą reikia planuoti prieš 2 savaites, nes tuomet nustojame juos lieti. Ant gūžių paliekame 4 žalius nepažeistus lapus, standžiai vyniojame į popierių, dedame kotais į viršų vieną šalia kito ir nešame į 2–5 °C temperatūros sausą patalpą. Pamatę sudrėkusį popierių lapus nuskabome, vyniojame į naują ir dedame atgal.

Dar daugiau patarimų sodininkams – o naujoje laidos „Skinsiu raudoną rožę“ knygoje „Treji metai sode“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.