Namus puoškite ne tik gražiai, bet būtinai – ir saugiai

Artėjant didžiosioms metų šventėms, daugelis gyventojų kalėdine nuotaika skuba apgaubti ir savo namus. Šventinių lempučių girliandos, kalėdinės žvakutės ir dekoracijos neabejotinai padeda sukurti šventinę atmosferą, tačiau, tinkamai jų neprižiūrint, gali sukelti pavojų. Draudimo bendrovės "Ergo" Lietuvoje turto draudimo vyr. ekspertė Inga Žvirblytė teigia, per didžiąsias šventes gyventojai dažnai nuostolių patiria dėl techniškai netvarkingų elektrinių girliandų ir žvakių.

Kasmet naudojant pernykštes lempučių girliandas, privalu įsitikinti, ar jų laidas yra tvarkingas, o pačios lemputės – nepažeistos, taip pat užtikrinti saugią elektros jungtį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kasmet naudojant pernykštes lempučių girliandas, privalu įsitikinti, ar jų laidas yra tvarkingas, o pačios lemputės – nepažeistos, taip pat užtikrinti saugią elektros jungtį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2018, 2:42 PM

Vengti senų ir pažeistų lempučių girliandų

Anot I. Žvirblytės, kasmet naudojant pernykštes lempučių girliandas, privalu įsitikinti, ar jų laidas yra tvarkingas, o pačios lemputės – nepažeistos, taip pat užtikrinti saugią elektros jungtį.

„Gausybei lempučių girliandų dažnai neužtenka namuose esančių elektros lizdų, tad joms naudojami prailgintuvai, elektros srovės šakotuvai bei adapteriai. Nors lempučių girliandos galingumas nėra toks didelis, kad keltų pavojų, svarbu užtikrinti, jog vienu metu į prailgintuvus ar šakotuvus nebūtų sujungta daug galingų elektros prietaisų – šildytuvų, lygintuvų ir pan. Netvarkingos jungtys ar įkaitę laidai kelia didelį gaisro pavojų“, – sako turto draudimo ekspertė.

Be to, anot I. Žvirblytės, viena dažniausiai gyventojų daromų klaidų yra ta, kad lemputės paliekamos degti net ir tuščiuose namuose. Be priežiūros jų palikti nereikėtų net trumpam.

Gyventojai neretai įsigyja kalėdines eglutes vazonuose. Laistant žaliaskarę, būtina išjungti elektrines girliandas.

Papuošimams lauke naudoti tinkamas dekoracijas

Neretai spalvotomis lemputėmis puošiami ir lauko fasadai ar namų kieme augantys medžiai. Pasak I. Žvirblytės, šiam tikslui naudojamos lemputės turi būti atsparios drėgmei ir šalčiui. Naudoti paprastų, nuo eglutės namuose nukabintų lempučių lauke negalima.

„Elektrinėmis girliandomis, skirtomis naudoti patalpų viduje, negali būti puošiami įstiklinti daugiabučių namų balkonai – juose turi būti naudojamos laukui skirtos girliandos. Esame turėję įvykių, kai tam tikslui nepritaikyti šventiniai papuošimai tampa gaisrų priežastimi“, – sako turto draudimo ekspertė.

Be to, reikėtų nuolat tikrinti lauko dekoracijų elektros tinklą. Jei lemputės į elektros lizdą įjungtos patalpų viduje, svarbu stebėti, ar visi perėjimai yra tvarkingi, ar užtikrinama elektros izoliacija, ar laidas nešlampa, nėra prispaustas tarp durų ar lango. Tai gali padėti išvengti didelės nelaimės.

Saugūs eglutės žaisliukai

Mažus vaikus bei keturkojus šeimos augintinius paprastai itin traukia spalvoti blizgūs eglutės papuošimai, todėl derėtų pasirūpinti, kad žaisliukai nekeltų jiems pavojaus. Tokiu atveju verčiau rinktis nedūžtančius plastmasinius, medinius ar kitus mažiau trapius papuošimus, o ne stiklinius žaisliukus.

Be to, draudimo ekspertės teigimu, pati Kalėdų eglutė – ypač, jei yra pakankamai didelė – turėtų būti gerai pritvirtinta ir stabili, kadangi net ir nestiprus timptelėjimas gali ją nuversti ant šono.

Nepalikti žvakių be priežiūros

Apdairiau reikėtų elgtis ir su kalėdinėmis žvakėmis: nė trumpam nepalikti jų be priežiūros, nestatyti šalia eglutės šakų, užuolaidų ar staltiesių.

„Namuose geriausia naudoti mažesnes žvakutes, joms visuomet parinkti nedegų pagrindą. Žvakių nereikėtų palikti degančių einant miegoti ar kambaryje, kuriame nėra suaugusių žmonių. Bet kokia atvira liepsna namuose yra papildoma rizika“, – teigia I. Žvirblytė.

Saikingai naudoti šiuos produktus

Šventiniam namų dekoravimui dažnai pasitelkiamos ir tokios cheminės priemonės, kaip dirbtinis sniegas, įvairūs purškiami blizgučiai bei dažai. Patariama atidžiai perskaityti šių produktų sudėtį, vengti toksiškų ingredientų, o po naudojimo – itin gerai išvėdinti patalpas.

Tokios namų puošybos priemonės neretai sukelia alergijas ir yra itin kenksmingos jas įkvėpus.

I.Žvirblytė įsitikinusi, kad paprasčiausias atsargumas ir dėmesys savo saugumui gali padėti švenčių laukti ramiau, o joms atėjus – be papildomų rūpesčių mėgautis kalėdiniais džiaugsmais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.