Žinau, kad namie visko galima užsiauginti, bet kad ananasą!

Nors maistas ant jūsų stalo patenka iš kruopščiai atrinktų sėklų arba sode pasodintų daigų, maistą galima išauginti ir iš maisto. 

Ananasą galima užsiauginti tiesiog namuose.<br>123 rf. nuotr.
Ananasą galima užsiauginti tiesiog namuose.<br>123 rf. nuotr.
Pomidorų sėklų galima pasiruošti patiems.<br>pixabay.com nuotr.
Pomidorų sėklų galima pasiruošti patiems.<br>pixabay.com nuotr.
Moliūgų galima užsiauginti panaudojus po Helovino likusias sėklas.<br>pixabay.com nuotr.
Moliūgų galima užsiauginti panaudojus po Helovino likusias sėklas.<br>pixabay.com nuotr.
Braškių paviršiuje matomas sėklas galima sėti.<br>pixabay.com nuotr.
Braškių paviršiuje matomas sėklas galima sėti.<br>pixabay.com nuotr.
Ananasą galima užsiauginti tiesiog namuose.<br>123 rf. nuotr.
Ananasą galima užsiauginti tiesiog namuose.<br>123 rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-02-25 07:32, atnaujinta 2019-02-25 08:39

Romaninės salotos greitai atauga pamerktos į vandenį, o baziliko ir kalendros šakelės gali tapti augalais, yra ir daug daugiau maisto produktų, kuriuos galima išsiauginti, rašo inhabitat.com.

Česnakas

Česnaką auginti nesudėtinga. Pradėti reikėtų nuo sveiko svogūnėlio, kurį reikėtų sudalyti į atskiras skilteles. Skilteles įterpkite į žemę smailiuoju galu į viršų.

Tarp skiltelių palikite 10–15 centimetrų tarpus. Česnakus reikėtų sodinti prieš pirmuosius šalčius, kad jie pavasarį duotų derliaus.

Sezono pabaigoje išrovus česnakus pakabinkite ir išdžiovinkite visą augalą arba supinkite kotelius, panašiai kaip svogūnų pynes.

Žiemos ir vasaros mėnesiais česnakus galima sodinti ant palangės ir mėgautis česnakų laiškais, tačiau nesitikėkite tokiomis sąlygomis išauginti pilnų česnako galvų.

Pipirai

Tiek saldžiosios paprikos (raudonoji, žalioji, geltonoji bei oranžinė), tiek aštrieji pipirai (jalapenas, habanero) gali būti džiovinami ir naudojami sodinimui kitą sezoną.

Sėklas rinkitės sveikų, ne hibridinių augalų. Pašalinkite sėklas iš gerai prinokusių augalų ir išdžiovinkite.

Džiovintas sėklas laikykite vėsiai, geriausia šaldytuve ir nepamirškite pažymėti indo, kuriame laikomos sėklos. Vėlyvą pavasarį arba vasaros pradžioje sėklas pasėkite. Paaugusius augalus išretinkite ir persodinkite.

Pomidorai

Pomidorai dažnai būna apkrėsti bakterijų, todėl būtina pasirinkti sveikų augalų vaisius, o sėklas surinkti tik augalams subrendus. Prinokus pomidorams, išpjaukite sėklas su želė, kuri jas supa.

Sėklas įdėkite į indą su šiek tiek vandens. Mišinį maišykite porąsyk per dieną, kol jis susifermentuos. Po maždaug 5 dienų sėklos nusės indo apačioje.

Kai tai nutiks, išpilkite skystį, išdžiovinkite sėklas ant popierinio rankšluosčio ar audinio. Sėklas laikykite taip pat kaip pipirų.

Žirniai ir pupelės

Žirnių ir pupelių sėklų taip pat galima pasiruošti kitam sezonui, sykiu sutaupyti pinigų sėkloms įsigyti. Prieš derliaus nuėmimą palaukite, kad pupelės ir žirniai būtų sausi ir rudos spalvos.

Nuskynę ankštis palikite jas džiūti bent porai savaičių. Sėklas galima išsiimti arba palikti ankštyje iki kito sezono.

Bulvės

Kai kurie teigia, kad sodinti galima tik specialių rūšių bulves. Tačiau bet kuris sodininkas žino, jog bet kurias bulves palikus nors savaitei jos sudygs.

Norint užsiauginti bulvių, supjaustykite sudygusias bulves į kelias dalis, apie 5 centimetrų skersmens, ir palikite džiūti keletą dienų.

Bulves pasodinkite ankstyvą pavasarį ir derlių nuimkite vasaros viduryje. Statinės ar dideli vazonai padeda išauginti daugiau bulvių mažoje erdvėje.

Braškės

Braškių sėklos labai smulkios, todėl prireiks daug kantrybės. Galbūt niekada apie tai nesusimąstėte, bet iš nedidelių sėklų, matomų uogos paviršiuje, gali išaugti daigai.

Sėkloms nuimti galima panaudoti pincetą arba tiesiog „nulupti“ išorinį sluoksnį. Sėklas suberkite į žemę ir uždenkite plonu žemės sluoksniu.

Laikykite saulėtoje vietoje, reguliariai laistykite, kol pasirodys daigai ir bus tinkami persodinimui į lysvę lauke.

Ciberžolė

Sakoma, kad nesudėtinga užsiauginti imbierą, lygiai taip pat nesunku užsiauginti ir ciberžolę. Šio šakniastiebio svogūnėliai nesunkiai sudalijami ir greitai atauga.

Kad ir kaip keistai skambėtų, šaknis reikia sodinti horizontaliai (šonu). Ciberžolė natūraliai auga tropikuose, jai tinkamiausia temperatūra 21–26 laipsniai šilumos.

Šaknį sodinkite į žemę, laistykite ir kelis mėnesius laikykite, kad subręstų. Derlius nuimamas, kai šanis pradeda džiūti.

Moliūgai

Jei esate nors kartą moliūgą išmetę į komposto krūvą, jūs turbūt esate ir matę ir po kelių mėnesių toje pat krūvoje išdygusį augalą.

Augalą galite užsiauginti naudodami išdžiovintas po praėjusio Helovino likusias moliūgo žibinto sėklas. Supilkite žemės kauburius lysvėje ir sodinkite sėklas palikdami didelius tarpus arba išretinkite pasirodžius daigams.

Ananasai

Kalbant apie ananasus, jūs turbūt įsivaizduojate aukštas, svaiginančio grožio palmes tropiniame vėjyje, bet iš tiesų galite užsiauginti ananasų tiesiog savo namuose.

Nupjaukite ananaso viršų ir pritvirtinkite jį ant indo virš vandens. Svarbu, kad augalas būtų virš vandens o ne vandenyje, tą padaryti padės dantų krapštukai.

Svarbu, kad vandens lygis būtų toks pastovus, kol pasirodys šaknys. Tuomet persodinkite ananasą į dirvą.

Vaismedžiai

Nors ir nėra paprasta, bet iš obuolių, nektarinų, persikų, slyvų, abrikosų, vyšnių ir net citrinų sėklų galima išauginti medžius. Sėklas reikėtų naudoti sveikų, ne hibridinių vaismedžių.

Jas gerai išdžiovinkite, pasėkite į žemę ir laikykite ten, kur patenka tiesioginių saulės spindulių. Geriausia pasodinti po keletą sėklų vieną šalia kitos, taip daugiau šansų išsiauginti augalėlius.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.