Neatsiginate piktžolių? Šios liaudiškos priemonės man yra veiksmingiausios

Patyrę daržininkai įsitikinę: piktžolių galima atsikratyti ir be didelių pastangų – tam tinka liaudiškos, aplinkai ir žmogui nekenksmingos, priemonės. Pasitelkus jas, daržo ir sodo augalai augs be rūpesčių, rašoma novate.ru

Patyrę daržininkai siūlo ne vieną būdą, kaip kovoti su piktžolėmis.<br>pixabay.com nuotr.
Patyrę daržininkai siūlo ne vieną būdą, kaip kovoti su piktžolėmis.<br>pixabay.com nuotr.
Piktžolės darže – galvos skausmas daugeliui.<br>pixabay.com nuotr.
Piktžolės darže – galvos skausmas daugeliui.<br>pixabay.com nuotr.
Druska – viena iš priemonių piktžolėms naikinti.<br>pixabay.com nuotr.
Druska – viena iš priemonių piktžolėms naikinti.<br>pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 19, 2019, 11:29 AM

Verdantis vanduo

Vienas iš paprasčiausių būdų sunaikinti piktžoles – naudoti verdantį vandenį. Šis metodas ypač veiksmingas kovojant su jaunais augalais, rezultatai matomi iškart. Verdančiu vandeniu patogu šalinti piktžoles šalia takų arba iš tarpų tarp plytelių, nepadarant žalos kitiems augalams. Kad verdančio vandens poveikis būtų dar geresnis, galima įpilti šaukštą druskos.

Actas

Išbandžiusieji teigia – piktžolės apipiltos actu tikrai sunyks. Geriausia naudoti actą, kuris būtų 20 proc. koncentracijos. Skaičiuojama, jog norint gauti 20 proc. koncentracijos acto, 1 šaukštą 70 proc. acto reikėtų skiesti 1 šaukštu vandens. Visgi su šia priemone reikėtų elgtis atsargiau, nes gali nukentėti ne tik piktžolės, bet ir kiti augalai. Be to, jis veikia dirvožemio sudėtį, mažindamas jo pH. Naudojant acto rūgštį svarbu pasirūpinti apsauginiais drabužiais ir akiniais.

Druska

Druska taip pat – puiki priemonė kovai su piktžolėmis dar iki joms pasirodant. Druskos galima pabarstyti ant takelių, tarpuose tarp trinkelių ir aplinkui, kur nepageidaujate piktžolių. Jei tuo pasirūpinsite žiemos pabaigoje, pavasarį neturėsite vargo su piktžolėmis – jos išnyks visiškai arba jų bus daug mažiau. Druską naudoti labai patogu nuo piktžolių apsaugant vejos pakraščius ir kitose vietose, kur vejapjovė negali pasiekti. Svarbu druską naudoti atsargiai. Ji gali pažeisti betoninių trinkelių paviršių, ilgainiui nualina žemę.

Mulčiavimas

Patyrę sodininkai žino – mulčiavimas itin naudingas dirvožemiui. Mulčiuojant ne tik atsikratoma piktžolių, dirva apsaugoma nuo perkaitimo, palaikoma vėsi ir drėgna aplinka.

Mulčiavimas taip pat padeda išsaugoti dirvožemio purumą, užkerta kelią jo erozijai ir pagerina vandens patekimą į gruntą. Mulčiavimui galima naudoti tiek natūralias organines (šiaudus, pjuvenas, šviežiai nupjautą žolę, medžių žieves, lapus, šieną, susmulkintą kartoną), tiek dirbtines neorganines medžiagas (akmenis, plastiką, susmulkintą gumą, žvyrą ir smėlį).

Kiti augalai

Sode ir darže – nesibaigianti konkurencija. Jei sodinate šliaužiančius augalus, tie, kuriems reikia daug saulės šviesos, vandens ir maistinių medžiagų, tikrai nustelbs piktžoles. Šiaužiantys augalai greitai plečiasi, ne veltui jie dažnai pavadinami kilimu. Tarp tokių augalų – mėtos, gebenės, nasturtos, mažoji žiemė, uolaskėlė.

Aukšti krūmai

Piktžolės nenoriai auga ten, kur trūksta šviesos. Pasodinus aukštų krūmų, piktžolių tikrai sumažėtų.

Landšafto sprendimai

Tokie barjerai, kaip, pavyzdžiui, vejos apvadai, taip pat padeda apsisaugoti nuo piktžolių. Norėdami įrėminti gėlių darželius galite naudoti apdailos plokščių likučius, plytas, paprastus akmenis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.