Todėl savo ūkyje Kauno rajone R. Marcinkevičius augina kur kas mažesnius, bet vertingų maistinių medžiagų turinčius moliūgus ir šviežią derlių tiekia į lietuvišką prekybos tinklą.
9 hektarų plote moliūgus auginantis žemdirbys pastebi, kad derlius šiemet geras, nes saulės ir lietaus netrūko, o dirva buvo praturtinta ekologiškomis trąšomis – kompostu.
Ūkininkas neslepia, kad patiekalai iš moliūgų neretai atsiduria ir ant jo šeimos stalo – gaminamos sriubos ir troškiniai, kepami blynai, trinama košė.
„Žmonės yra pamėgę moliūgų patiekalus dėl vertingų maistinių savybių, tačiau kasmet pastebime, kad atsiranda vis daugiau pirkėjų, kurie spalio pabaigoje ieško moliūgų, planuodami namuose išskobti daržovę ir pasigaminti žibintą Helovino šventei.
Asortimentą šiemet išplėtėme skirtingų dydžių ir rūšių moliūgais – nuo paprastųjų iki dekoratyvinių, kurie gali tapti ne tik Helovino šventės, bet ir namų virtuvės puošmena“, – teigia prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė, pastebinti, kad klientai pirmiausia ieško Lietuvoje užaugintų rudens gėrybių.
Prekybos tinklo duomenimis, moliūgai yra paklausūs ištisus metus, tačiau piką pasiekia spalio mėnesį.
Prekybos tinklo maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas sako, kad moliūgai – vitaminų turtingos daržovės. Taip pat juose daug geležies ir kitų mineralinių medžiagų: kalio, fosforo, kalcio, magnio.
Ekspertas atkreipia dėmesį, kad kai kurių rūšių moliūguose karotino gali būti dvigubai daugiau negu morkose. „Vertingų medžiagų deriniai lemia, kad valgant moliūgus pagreitėja medžiagų apykaita, gerėja žarnyno veikla, galima sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką“, – pastebi A. Poleninas.