Sprendimai Kalėdų stalo dekoravimui

Šventės artėja įgaudamos vis didesnį pagreitį, tad pats metas galvoti apie kalėdinį stalą, suplanuoti, kiek svečių kviesite, kokius patiekalus patieksite ir kaip jį dekoruosite.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2019, 8:02 AM, atnaujinta Nov 25, 2019, 8:06 AM

Kad nepasiklystumėte tarp gausybės įvairiaspalvių kalėdinių dekoracijų parduotuvėse, stalo puošimo idėjomis ir patarimais dalinasi prekybos centro „Senukai“ dizainerė Rita Butkė.

Pasak jos, kad stalas ir namai atrodytų skoningai ir neperkrautai, vienas svarbiausių dalykų yra pasirinkti pagrindinę šventės spalvą.

Mėlyna: sukurkite namuose ledo šalies pasaką

Kuriant ledo šalies pasakos akcentus, R. Butkė rekomenduoja rinktis indus su mėlyno atspalvio elementais: „Prie mėlynos spalvos lėkščių komplektų puikiai derės stiklas, įspūdingai atrodys ir šventinę nuotaiką sukurs krištolas, sidabriniai įrankiai ar sidabro spalvos dekoracijos“.

Pasak dizainerės, pasirinkus Kalėdų stalą puošti ledo tematika, nederėtų pamiršti ir stiklinių ar baltų minkštų snaigių dekoracijų, kurias galima tiesiog tolygiai paskirstyti ant stalo.

Rinktis galima ir paprastesnį variantą – mėlynus indus keisti vienodai baltais, mėlį paliekant tik dekoracijose. „Stalą dekoruoti galima stikliniais melsvais, pilkais eglutės žaisliukais su ledo šalies pasaką menančiais gyvūnais – pingvinais, baltosiomis meškomis. Konservatyvumo, klasikos mėgėjai gali rinktis ir žaisliukus su angelais,“ – sako dizainerė. Pasak jos, ant stalo puikiai derės ir nedidelės angelų statulėlės su blizgiomis detalėmis, saikingai išdėlioti stikliniai varvekliai ir apsnigtus, apledėjusius kankorėžius imituojantys žaisliukai.

Raudona: tikroms klasikinėms Kalėdoms

Raudona spalva Kalėdų kontekste jau daugelį metų neapleidžia lyderės pozicijos. Tai itin šventiška, akį traukianti spalva, iš kitų išsiskirianti savo energija, emocija. Anot „Senukų“ dizainerės, pasirinkus šią tradicinę Kalėdų spalvą, bene pagrindinė taisyklė, kurios patariama laikytis – nepersistengti ir stalo raudoniu neperkrauti, rinktis tik raudonos spalvos akcentus – servetėles, žvakes, taures.

„Kaip taisyklė, raudona spalva geriausiai dera su baltos spalvos staltiesėmis, baltais indais. Todėl suderinti juos – itin lengva. Ant baltos staltiesės galite užtiesti raudoną takelį, padėlioti raudonos spalvos kalėdinių eglutės žaisliukų, gaiviai kvepiančių raudonskruosčių obuolių, o patį stalą paserviruoti baltais indų rinkiniais“, – pataria R. Butkė bei rekomenduoja šventinę nuotaiką sustiprinti pasirinkus balto porceliano indus su išraiškingais ornamentais puoštais kraštais. Juos apžiūrėti galite jau dabar. Spauskite čia.

Gamtos spalvų stalo dekoras: natūralumo ir senųjų tradicijų gerbėjams

Dizainerės teigimu, stalo serviravimas, renkantis gamtos spalvų motyvą, taip pat labai madingas. Įvairūs žalios spalvos atspalviai ant Kalėdų stalo atrodo šventiškai, suteikia gyvumo ir taip išsiilgtos žalumos.

„Šiam puošybos stiliui būdingi miško, samanų, medžio motyvai. Tad puikiai tiks ne tik žali, tarsi apsnigti burbulai, bet ir įvairios miško žvėrių figūrėlės, gyvūnėlių pavidalo mediniai žaisliukai“, – sakė specialistė. Pasak jos, bene paprasčiausias būdas Kalėdų stalui suteikti šventiškumo – jį papuošti natūraliais, mišku kvepiančiais kankorėžiais, eglutės formos žvakėmis.

„Prie žalių servetėlių ar staltiesės puikiai derės lininiu siūlu perrištos cinamono lazdelės. Šventinius patiekalus, šiuo atveju, netgi galite dėlioti ant specialių medinių padėklų ar padėklų su natūralaus medžio elementais,“ – originaliais dekoro sprendimais dalinosi R. Butkė.

Purpuras: įsimylėjėliams ir romantikos išsiilgusiems

Jei tradicinė raudona ar miško spalvų dekoracijos pabodo, o ledo šalies pasaką primenantys žaisliukai nevilioja, sprendimas šių metų Kalėdų stalo dekoravimui – romantikos suteikiantis purpuras.

„Pasirinkus šį stilių, stalą dekoruokite švelniai rožinės spalvos dekoracijomis, papildytomis ryškaus purpuro akcentais. Vienovės šiam stiliui suteiks viską jungiantis sidabras,“ – sakė dizainerė. Pasak jos, stalo serviravimui puikiai tiktų ne tik švelniai rožiniai indai, bet ir balti servizai su sidabro akcentais – sidabriniais ornamentais ar kraštelius puošiančiomis juostelėmis. Pasirinkus romantišką stalo serviravimo stilių, ant stalo patariama įkurdinti blizgias dirbtines gėles, įmantrių formų, kristalais papuoštas snaiges.

Anot specialistės, kad ir kokį stalo serviravimo būdą pasirinktumėte, kad ir kaip stipriai jaustumėte šventinę nuotaiką, persistengti nevalia. „Tiek parinkti Kalėdų stalo servizai, tiek stalo dekoracijos turi tarpusavyje derėti. Serviruodami stalą pagalvokite ir apie bendrą namų dekorą, taip išlaikysite vieningą stilių“, – patarė dizainerė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.