Iš krano bėga rusvas ar obuolių sulčių spalvos vanduo – kada verta sunerimti

Jau gerą savaitę socialinėje erdvėje kėdainiečiai vis pasidalija nuotraukomis ir vaizdo įrašais, kaip iš kranų bėga rudo atspalvio vanduo. Vieniems vanduo bėga vos rusvas, o kitiems labiau „pasisekė“ – iš krano pasileidžia kone obuolių sulčių spalvos vanduo.

Kėdainių mieste kai kurių namų gyventojai vis pasiguodžia, kad iš kranų bėga itin nemalonios išvaizdos rudas vanduo. Vis dėlto nors atrodo nemaloniai, jį vartoti galima.<br>„Rinkos aiktšės“ archyvo nuotr.
Kėdainių mieste kai kurių namų gyventojai vis pasiguodžia, kad iš kranų bėga itin nemalonios išvaizdos rudas vanduo. Vis dėlto nors atrodo nemaloniai, jį vartoti galima.<br>„Rinkos aiktšės“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Kuktienė, rinkoaikste.lt

May 17, 2020, 3:12 PM

Daug avarijų

Kaip aiškino „Kėdainių vandenų“ technikos direktorius Romualdas Gailiūnas, toks vanduo gali bėgti dėl įvykusių vandens tiekimo tinklų avarijų.

„Pastaruoju metu turime labai daug avarijų vandentiekio tinkluose. Galbūt tai susiję su daugiabučių namų kiemų kompleksine renovacija.

Sustabdžius vandens tiekimą kuriam laikui, kol tvarkomi avarijos padariniai, o po to vėl paleidus – iš vamzdynų pakyla geležies nuosėdos, todėl kurį laiką gyventojus gali pasiekti rusvos spalvos vanduo“, – informavo R. Gailiūnas.

Nekenkia

Nors toks vanduo atrodo labai neestetiškai, vartoti maistui jį galima.

„Tai geležies priemaišos, jos nėra kenksmingos tik vizualiai atrodo negražiai ir neestetiškai“, – ramino specialistas.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai atliko rizikos vertinimą dėl geležies, gaunamos su geriamuoju vandeniu, poveikio žmonių sveikatai.

Pagrindinės problemos, kurias gali sukelti per didelis geležies kiekis vandenyje – nemaloni akiai vandens spalva, pakitęs skonis, o tokiam vandeniui tekant vamzdynais jie ima kimštis, mažėja jų pralaidumas.

Geležies perteklių iš vandens galima panaikinti naudojant specialų vandens filtrą, palikus vandenį ilgesniam laikui atvirame inde – tuomet geležis nusės indo dugne. Taip pat geležies kiekį sumažinti galima užvirinus vandenį ir palikus jį nusistovėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.