Terasos priežiūrai būtina skirti dėmesio: nebrangu, nesudėtinga, bet apsimoka

Įsirengėte ilgai svajotą, šviežia mediena kvepiančią terasą, tačiau pašvietus pavasarinei saulei ir nutirpus žiemos sniegui pastebėjote, kad medinių terasos grindų dangos išvaizda pakito? Intensyvus naudojimas, tiesioginiai saulės spinduliai ir atšiaurios oro sąlygos padarė savo darbą, todėl po žiemos medinė terasa atrodo visai kitaip.

Ruošiame medinę terasą vasarai. Kokią alyvą rinktis?<br>123 rf nuotr., lrytas.lt montažas
Ruošiame medinę terasą vasarai. Kokią alyvą rinktis?<br>123 rf nuotr., lrytas.lt montažas
Ruošiame medinę terasą vasarai. Kokią alyvą rinktis?
Ruošiame medinę terasą vasarai. Kokią alyvą rinktis?
Ruošiame medinę terasą vasarai. Kokią alyvą rinktis?
Ruošiame medinę terasą vasarai. Kokią alyvą rinktis?
Ruošiame medinę terasą vasarai. Kokią alyvą rinktis?
Ruošiame medinę terasą vasarai. Kokią alyvą rinktis?
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 23, 2022, 2:47 PM

Nenusiminkite, jūsų terasa ir vėl gali atrodyti kaip ką tik įrengta, jei paisysite pagrindinės sąlygos – reguliariai ją prižiūrėsite. Kad medinių lentų terasos kuo ilgiau išlaikytų savo pirminę išvaizdą ir ilgiau tarnautų, rekomenduojama kiekvieną pavasarį atnaujinti medinį dangos paviršių. Kaip tai teisingai padaryti?

Medinės terasos priežiūra

Medinės terasos Lietuvoje dažniausiai įrengiamos iš termiškai apdorotos ar impregnuotos pušies, maumedžio ar kietmedžio medienos. Tinkamai prižiūrint ir reguliariai atnaujinant medinį terasos paviršių, jis taps patvarus, atsparus drėgmei, švarus ir puikiai apsaugotas nuo išorės veiksnių. Neapsaugotas paviršius papilkėja, ima formuotis įtrūkimai.

Galiausiai paviršius pasidengia purvu, sąmanomis ar pelėsiu. Medienos danga ne tik praranda estetinę išvaizdą, bet tampa slidi ar net pradeda pūti. Jai kenkia ir intensyvūs saulės spinduliai – jie ardo medienos paviršiaus struktūrą. Todėl visų rūšių terasinę medieną patariama alyvuoti.

Norint atnaujinti ir paruošti medinę terasą naujam sezonui, būtina atlikti šiuos žingsnius.

1 žingsnis. Tinkamai nuvalyti purvą

Medinės terasos pavasarinio atnaujinimo procesas prasideda nuo nešvarumų pašalinimo. Kuo medienos paviršius švaresnis ir sausesnis, tuo giliau įsiskverbia ir sukimba apsauginės priemonės. Todėl prieš jas naudojant būtina kruopščiai nuvalyti purvą. Užtepus medienos alyvą ant nešvaraus paviršiaus, ji negalės visiškai įsiskverbti, todėl susidarys naujas nešvarumų sluoksnis.

Kuo valyti?

Ar pakanka terasą tiesiog nuplauti vandeniu ar reikia specialių priemonių? Ilgamečių profesionalų, bendrovės „MDS terasos“ atstovas Tomas Sakalauskas teigia, kad, naudojant specialiai medinių terasų priežiūrai sukurtas priemones, norimą švarios terasos rezultatą galima pasiekti greičiau ir efektyviau.

Jei reikia pašalinti susikaupusį purvą, jis pataria rinktis paprastą medienos ploviklį, kuris atlieka muilo funkciją.

2 žingsnis. Leiskite paviršiui išdžiūti

Kruopščiai išvalius medinius paviršius vandens ir medienos valiklio tirpalu, būtina leisti dangai visiškai išdžiūti. Kuo paviršius sausesnis, tuo giliau įsiskverbia medienos aliejus, kuris ir sukuria puikią apsaugą nuo drėgmės, UV spindulių ir įvairių nešvarumų. Alyvuojant nevisiškai išsausėjusį medienos paviršių, pasiekti norimą rezultatą bus sunku. Tepant alyvą ant drėgnos medienos galima pabloginti medienos būklę ir nesulaukti efektyvaus ilgalaikio efekto.

3 žingsnis. Medinių paviršių alyvavimas

Atsikračius per žiemą susikaupusio nešvarumų sluoksnio, laukia svarbiausias terasos atnaujinimo proceso darbas – alyvavimas. Būtent medienos aliejus yra stebuklinga priemonė, atliekanti daug naudingų funkcijų. Jis visapusiškai apsaugo medieną, neleidžia jai trūkinėti, užkerta kelią kenksmingų veiksnių, tokių kaip samanos, pelėsis ar kiti kenkėjai, plitimui. Įsiskverbdama į gilius sluoksnius, alyva prailgina medienos gyvavimo ir puikios estetinės išvaizdos laiką.

Kokia alyvos spalva populiariausia?

T. Sakalausko komentaras:

„Dažniausiai impregnuotos ir „Termo“ pušies ruda terasos lentų spalva žmonėms natūraliai patinka, todėl jie nori išlaikyti būtent tokią, originalią spalvą. Daugelis apsigauna galvodami, kad, alyvuojant natūralia spalva, tokią pat rudą lentų spalvą pavyks išsaugoti. Tai nėra tiesa.

Mediena pilkėja nuo UV spindulių ir vienintelis tą pilkėjimą stabdantis dalykas yra pigmentas – tai yra spalvota alyva. „Woca Teak“ spalva suteikia medinėms lentoms sodrumo ir apsaugą nuo saulės, kartu mažiausiai keičia natūralią pušies lentų spalvą. Tai itin pasiteisinusi spalva mūsų kraštuose dažniausiai naudojamoms terasų lentoms, todėl „Teak“ ir yra pati populiariausia spalva.

Medienos alyvos spalvos pasirinkimo kriterijai

Rinkdamiesi, kokia spalva alyvuoti medinius paviršius, terasų savininkai pirmiausia kliaujasi savo asmeniniu skoniu arba derina terasos dangos spalvą su namo fasado, langų rėmų, projekto architektų ar dizainerių parinkta spalvine gama.

Taip pat svarbu žinoti, kad, pradėjus alyvuoti terasą pasirinkta spalva, nebūtina ją rinktis kiekvienais metais. Su valikliu senąją spalvą iš medienos galima išvalyti ir naujai alyvuoti kito atspalvio alyva. Itin geras rezultatas gaunamas, jei pasirenkamas tamsesnis alyvos atspalvis už prieš tai buvusį.

Maumedžio medienos terasų savininkai dažnai sąmoningai leidžia saulės spinduliams pakeisti maumedžio lentų spalvą, nes siekia papilkėjusios medienos efekto. Tačiau verta paminėti, kad ir tokiu atveju lentas verta padengti natūralios spalvos alyva, kuri apsaugo medieną nuo trūkinėjimo ir kenkėjų poveikio.

Medžio plastiko kompozito terasos lentų priežiūra

Paplitusi nuomonė, kad, įrengus terasos grindų dangą iš medžio plastiko kompozito (dar vadinamo WPC) lentų, jų prižiūrėti nereikia. Būtent dėl šios priežasties WPC lentos yra populiarus pasirinkimas, nes jam reikia mažiau priežiūros nei medinėms lentoms.

Nepaisant to visiškai išvengti priežiūros nepavyks. Pavasarį šias lentas reikės lygiai taip pat plauti, šalinti per žiemą susikaupusius nešvarumus. WPC lentoms kaip ir medienai galima suteikti papildomos apsaugos naudojant bespalvę alyvą arba nano dangą „Woodshield“. Suteikus tokią apsaugą, nešvarumų ar sunkiai išvalomų dėmių būtų mažiau. Taip lentos impregnuosis, taps atsparesnės išorės veiksniams ir ilgiau tarnaus.

Terasos priežiūros įrankiai

Be minėtų terasų profesionalų rekomenduotų priemonių, efektyviam medinės terasos atnaujinimui prireiks ir darbo įrankių. Norint išplauti terasos dangą, pašalinti samanas, pelėsį, papilkėjimą ar dėmes, pravers kietas šveitimo šepetys, kurio tvirti šeriai leis efektyviai nušveisti nešvarumus. Ant nuvalyto ir išdžiūvusio paviršiaus medienos alyvą geriausia tepti alyvavimo teptuku arba didesniems plotams naudoti aplikatorių su kempinėle.

Kitų terasos medinių paviršių atnaujinimas

Kalbėdami apie terasos priežiūrą ir paruošimą vasaros sezonui, pagrindinį dėmesį skyrėme terasos grindų dangai. Tačiau verta paminėti, kad analogiškai galima atnaujinti ir paruošti vasarai medinius fasado ar terasos stoginės elementus ir medinius lauko baldus. Patariama naudoti tokias pačias priemones kaip ir terasos lentoms bei taikyti „nuvalyk – leisk išdžiūti – alyvuok“ procesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.