Pomidorų karaliene tituluojamos panevėžietės derlius pribloškia: auginimo recepte – du ingredientai

Ne veltui sakoma, kad Panevėžio rajono stiprybė – derlingos žemės. Ir šiemet rajono sodininkai bei daržininkai turi kuo pasidžiaugti – vieni užaugina milžiniškus arbūzus, kiti – keistų formų daržoves, o štai ramygaliečiai džiaugiasi užderėjusiais pomidorais milžinais. Vieni jų sveria 673 gramus, kiti – 791 gramą, treti – viršijo net vieną kilogramą. Moterys savo darže gigantus užaugino be ypatingų pastangų, bet su didele meile.

S.Kievinienė augina daugiau nei šimtą skirtingų rūšių pomidorų.<br>123 rf nuotr., R. Ančerevičiaus nuotr.
S.Kievinienė augina daugiau nei šimtą skirtingų rūšių pomidorų.<br>123 rf nuotr., R. Ančerevičiaus nuotr.
S.Kievinienė augina daugiau nei šimtą skirtingų rūšių pomidorų.
S.Kievinienė augina daugiau nei šimtą skirtingų rūšių pomidorų.
S.Kievinienė augina daugiau nei šimtą skirtingų rūšių pomidorų.
S.Kievinienė augina daugiau nei šimtą skirtingų rūšių pomidorų.
Daugiau nuotraukų (3)

Dovilė Barvičiūtė

2022-08-24 12:28, atnaujinta 2022-08-24 14:11

Augo šiltnamyje

Ramygaloje gyvenanti Audronė Butkienė džiaugiasi ir stebisi šiemet užderėjusiais pomidorais. Šiltnamyje užaugusio vieno pomidoro svoris siekia beveik 800 gramų. Tokių dičkių yra ir daugiau, nuo vienos kekės apie puskilogramį sveriančius gražuolius moteris nuskynė net keturis.

„Pomidorų priežiūrai nenaudoju jokios chemijos. Prisiskinu dilgėlių, kol jos dar nežydi, užraugiu, dvi savaites palaikau ir laistau. Štai tokia mano trąša. Žemė irgi niekuo ypatingo, tik iš Šiaulių perku vadinamąją sliekų žemę. Ją, prieš sodindama pomidorus, įpilu į duobutes. Ten pat supilu ir žuvies miltus. Kiekvienais metais darau taip pat ir pomidorų derliumi tikrai nesiskundžiu, tik lauke esantys pomidorai nuo drėgmės pradėjo pūti“, – „Tėvynei“ pasakojo A. Butkienė.

Suvalgyti tokį pomidorą, anot daržininkės, nėra lengva. Valgo jį kelias dienas. O jeigu atvažiuoja vaikai su anūkais, vieno pomidoro užtenka supjaustyti į salotas.

Pomidorai rekordininkai

Po beveik 700 gramų sveriančius pomidorus užaugino ir ramygalietė Virginija Basijokienė. Ji sako, kad užaugo ne pomidorai, o gigantai. „Ir svoriu, ir skoniu jie nerealūs“, – sako moteris.

Įdomu tai, kad abi daržininkės pomidorų daigelius pirko iš kraštietės, Panevėžio rajone „Pomidorų karaliene“ tituluojamos Salvinos Kievinienės. Pas kurią pačią šiemet pomidoras rekordininkas pasiekė 1015 gramų svorį.

Daugiau nei šimtą skirtingų rūšių pomidorų auginanti specialistė įvardijo, kokios veislės milžinus užaugino Audronė bei Virginija.

„Pas Audronę auga ‚Brutus‘ veislės pomidorai, o pas Virginiją – ‚Read Pea‘ ir ‚Noire de Krimme‘ veislės, – patikslino S. Kievinienė ir paaiškino, kad toks svoris šiems pomidorams yra būdingas. – Pirmieji visada būna didesni. Iš pirmos kekės jie labai mėgsta taip padaryti, vėliau bus mažesni“, – sakė ji.

„Lašininiai“ daigai

S. Kievinienė kiekvieną pomidoro daigą išpuoselėja iki smulkmenų, todėl jie visada būna stori, nesuglebę, kaip pati juokauja, tokie „lašininiai“ daigai. Šiltnamyje moteris juos daigina polietileniniuose kiauradugniuose puodeliuose, todėl pomidorai laisvai leidžia šaknis į žemę. Kokį derlių turės žmogus, priklauso ne tik nuo daigo pasirinkimo, bet ir nuo tolimesnės priežiūros.

„Gali ir labai gražų daigą nusipirkti, bet jeigu užliejo šiltnamį arba pomidorai nebuvo tinkamai prižiūrėti, neišgenėti, tikrai nebus tokių gražių ir didelių pomidorų. Tai yra abipusis darbas. Aš paruošiu daigą startui, o jūs turite teisingai rūpintis toliau. Tą puikiai padarė Audronė ir Virginija. Tai moterys, kurios moka auginti, skiria daug meilės ir dėmesio, todėl ir rezultatai tokie milžiniški“, – džiaugėsi S. Kievinienė.

Svarbiausia – tinkama priežiūra

Paklausta apie dažniausiai daromas klaidas auginant pomidorus, specialistė visų pirma pataria pomidorus tręšti, pavyzdžiui, granuliuotu vištų mėšlu, tačiau labai svarbu, pasirinkus bet kokias priimtinas trąšas, pomidorų nepertręšti, laikytis nurodytų rekomendacijų.

„Nusipirkę daigą, dvi savaites galite būti ramūs. Bet vėliau reikia stebėti, kad augalas nenuamaruotų.

Pavyzdžiui, šią vasarą plinta labai daug ligų. Dar labai svarbus akcentas – būtinai reikia vėdinimo, neuždarykite ypač mažų šiltnamių, nedusinkite augalų. Vėdinimo reikia ir dieną, ir naktį. Jei jo nėra – iškris žiedai, pomidorų bus mažiau.

Ypač svarbu ir teisingai genėti lapus. Nenugenėkite iš pradžių kaip kiti – vos ne iki viršūnės lapus nudrasko. Ne, taip nereikia. Susiformuoja pirma kekė ir tik tada ją atidengiame“, – patarimus dalijo S. Kievinienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.