Maudynes Tytuvėnuose sugadino srutos

Tytuvėnuose (Kelmės r.) poilsiautojai rado srutotiekį iš ūkininko sodybos į Bridvaišio ežerą. Aplinkosaugininkai aptiko ir iš fekalijų duobės į tą patį melioracijos griovį nutiestą vamzdį.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys ("Lietuvos rytas")

2012-07-23 10:05, atnaujinta 2018-03-17 22:46

Prie Bridvaišio ežero netoli poilsiavietės „Sedula” poilsiavę žmonės užuodė nuo vandens sklindantį dvoką. Poilsiautojai netruko išsiaiškinti, kad srutos atiteka melioracijos grioviu, todėl patraukė aukštyn ieškoti teršėjo.

Prie ūkininko Juozo Šivicko sodybos aptiktas elektrinis siurblys, kuriuo srutos iš rezervuaro buvo pumpuojamos į melioracijos griovį.

Poilsiautojai apie teršėją pranešė Tytuvėnų regioninio parko ir Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (ŠRAD) Kelmės agentūros specialistams.

Atskubėję aplinkosaugininkai įrangos srutoms pumpuoti neberado. Jie išvydo srutų pilną duobę ir sklidiną kelių kubinių metrų talpos cisterną be vieno rato.

Apžiūrėjus fekalijų duobę buvo pastebėtas į tą patį melioracijos griovį nutiestas vamzdis.

Tikėtina, kad juo ir buvo leidžiamas kanalizacijos turinys į ežerą, esantį už kelių šimtų metrų.

ŠRAD Kelmės agentūros laikinasis vadovas Darius Laurinavičius pasakojo, kad iki šiol ūkininkui buvo skirta 100 litų bauda už šiukšles, sukrautas ant melioracijos griovio.

Sodybos šeimininkas tikino, kad po lietaus srutas tik pumpavo į cisterną, kad jos neištekėtų iš perpildyto rezervuaro.

J. Šivickas neigė išleisdavęs fekalijų duobės turinį į melioracijos griovį. Ūkininkas dievagojosi, kad kanalizacijos duobė išsiurbiama kas mėnesį, bet nepateikė nė vieno kvito už šią paslaugą.

Aplinkosaugininkai paėmė keletą vandens mėginių iš melioracijos griovio, ežero pakrantės.

„Tyrimas tik prasidėjo, bet pirmiausia turime sulaukti išvados iš laboratorijos”, – „Lietuvos rytui” sakė D.Laurinavičius.

Bridvaišio ežere plaukiojančių fekalijų poilsiautojai buvo pastebėję ir anksčiau. Bet tuomet gamtosaugininkų akiratyje atsidūrė ne ūkininkas J.Šivickas, o poilsiavietė „Sedula”. Tąkart teršėjo nustatyti nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.