Pajūrį nusiaubusi vėtra kliudė ir Marijampolę (video, papildyta)

Neringos savivaldybės meras Antanas Vinkus sekmadienio vakarą vaikščiojo po škvalo nusiaubtą kurortą ir vertino nuostolius. Darbininkai pjaustė didžiulius medžius, kuriuos išvertė vėjo gūsiai, verslininkai kraipydami galvas žiūrėjo į nusiaubtas kavines. Meras vakare sušaukė skubų tarybos posėdį, kad būtų sudarytas veiksmų planas ir audros padariniai kuo greičiau likviduoti, o gyvenimas vėl sugrįžtų į vėžes.

Nida po audros.<br>D. Pilipavičius
Nida po audros.<br>D. Pilipavičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 30, 2012, 10:20 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:08 PM

Meteorologai įspėja, kad šią naktį audra gali pasiekti Kauną, o paryčiais - ir Vilnių.

Klaipėdos gyventojai praneša, kad škvalas siautėjo maždaug pusvalandį, tačiau pridarė nemažai eibių. Nukentėjo ir kruizinių laivų terminalas, kuriame kaip tik šiuo metu yra prisišvartavęs didžiulis kruizinis laivas su turistais. Vėjo gūsiai uoste siekė 25 metrus per sekundę.

Lrytas.lt korespondentė uostamiestyje Eglė Petkutė dirba įvykio vietoje ir renka informaciją apie nelaimės padarinius.

„Tuo metu, kai prasidėjo audra, buvome pačiame Smiltynės paplūdimyje - kilo smėlio sūkuriai, visi pradėjo bėgti iš paplūdimio miško takelių link. Žmonės šaukė, ieškojo savų draugų, vaikai klykė, visi bandė slėptis nuo aštraus smėlio, raižančio kūną. Smėlis plakė veidą, plaukus“, - pasakojo pajūryje poilsiavusi Elzė Vareikytė.

Anot merginos, visi žmonės netilpo į keltą, tai krantinės prižiūrėtojai uždarė kairiuosius vartus ir neleido toliau žmonėms eiti pro vieną įėjimą. „Todėl prasidėjo bėgimas pro vartelius kito įėjimo link. Dalis žmonių nespėjo išplaukti ir panikos apimti liko ant kranto“, - teigė E. Vareikytė. 

Pavakare Šilutės, Neringos ir kitų vietovių gyventojai pajuto stiprų vėją, kuris plėšė ne tik ant virvės padžiautus skalbinius ir draskė medžių lapus. Gyventojai suskubo iš po medžių išvaryti automobilius, kad šakos neapgadintų transporto priemonių. Apačioje žiūrėkite vaizdo reportažą iš Klaipėdos.

Su galingais vėjo gūsiais atūžė ir liūtis. Tauragėje prapliupusi liūtis kaip mat užtvindė gatves.

Stichijos jėgą pajuto poilsiautojai Nidoje. Vėjo gūsiai Neringoje pasiekė 36 metrų per sekundę greitį. Stiprus lietus suvarė poilsiautojus į pastoges.

Nidos centre prie kavinės nuvirtęs medis sužeidė moterį. Įtariamas vidinis kraujavimas. Nelaimėlę į ligoninę išsivežė medikai.

Anot liudininkų, audra Neringoje truko apie 20 minučių - dangus maišėsi su žeme, drebėjo langai ir buvo baisu, kad gūsiai nenuplėštų stogų.

Vėjas iš šaknų vertė didelius medžius. Visoje Neringoje dingo elektra.

Klaipėdoje vos pusvalandžiui sustiprėjęs vėjas taip pat suspėjo pridaryti nuostolių. Medžiai virto ir miesto centre, ir pietinėje dalyje. Ugniagesiai nespėja vykti pagal iškvietimus.

Medžiai virto Šaulių, Garažų, Birutės gatvėje.

Dėl staiga kilusio škvalo sutriko Smiltynės perkėlos darbas. Buvo labai didelės bangos, tad keltas maždaug pusvalandžiui sustabdė kursavimą iš Neringos į Klaipėdą.

Kai viskas nurimo gyventojai ėmė vertinti nuostolius - medžiai apgadino ne vieną automobilį, balkoną, terasą, išdaužė langų. Sekmadienio vakarą Nidoje riaumojo pjūklai ir riedėjo traktorius su priekaba - darbininkai tvarkė audros padarinius.

Į lrytas.lt paskambinę skaitytojai iš Plungės taip pat pasakoja išgyvenę siaubą. Pasak jų, nuostoliai jų mieste bus taip pat dideli. „Nors viskas truko gal pusvalandį, tačiau buvo labai baisu. Žmonėms škvalas pridarė daug bėdų“, - teigia skaitytojai iš Plungės.

„Per škvalą Plungėje net manęs vos neužmušė. Mieste žiauri situacija, bet šiuo metu labai stipriai ir greitai darbuojasi gelbėtojai. Stipriai nuniokotas M. K. Oginskio parkas ir bažnyčia, parapijos salė. Nuo pastato nuplėštas stogas praskriejo pro mano mašiną vos per pusmetrį, o netrukus priekyje nuo žaibo nuvirto medis, į kurį vos vos neatsitrenkiau“, - pasakojo „Plungės žinių“ redaktorius Žydrūnas Pilitauskas.

Jo teigimu, po miestą zuja ugniagesių automobiliai su įjungtais garsiniais signalais. „Manau, yra ir sudaužytų mašinų, galbūt sužalotų žmonių“, - įspūdžiais dalijasi plungiškis.

Papildyta 19 val. 55 min. Vėtra neaplenkė ir Marijampolės

Sekmadienio pavakarę Marijampolėje praūžusi vėtra pridarė nuostolių. Viename iš vadinamojo seno mikrorajono namų kiemų Draugystės gatvėje lūžęs senas gluosnis užgriuvo ir apniokojo pavėsyje stovėjusius gyventojų automobilius. Apgadinti  „Opel“, „Audi“ ir „Toyota“ automobiliai. Atrodo, daugiausia kliuvo pastarajam, ant kurio kabo olandiški numeriai.

Ričardas Pasiliauskas praneša, kad vėtra Marijampolę užklupo netikėtai. Dauguma gyventojų dar nebuvo spėję sugrįžti į namus iš sodų ir išvykų prie ežerų. Staiga įsismarkavęs vėjas grasino išdaužyti karštą dieną paliktus atvirus namų langus. Nuo pirmojo vėjo gūsio, viduje ir lauke susidarius oro slėgio skirtumui, pradžioje visi langai patys užsivėrė po to ėmė daužytis rėmuose. Po kokių dešimties minučių prasidėjo ir liūtis, o vėjas silpnėjo.

Apie 19 val. viskas aprimo. Pro besiskirstančius debesis vėl bando rodytis saulė. 

Neringos meras A. Vinkus: „Svarbiausia, kad niekas nežuvo“

Kelios minutės po 20 val. Nidoje atnaujintas elektros tiekimas. Neringos meras Antanas Vinkus skubiai sušaukė posėdį, kuriame dalyvavo miesto tarnybų atstovai. Mero teigimu, audra pridarė nemenkų nuostolių, tačiau jų mastas paaiškės vėliau. „Svarbiausia, kad niekas nežuvo, iš krizės jau išėjome, nuotaika gerėja, miestas tvarkomas, renkamos šakos, vertinama padaryta žala“, - portalui sakė A. Vinkus.

Į Klaipėdos kruizinių laivų terminalą po audros plūdo smalsuoliai. Čia pat vasarą prekiaujantys verslininkai jau skaičiuoja nuostolius: vėtra išvartė laikinas prekyvietes, krepšinio stovą, sugriovė lauko kavinės palapinę.

Smarkiai nukentėjo ir miesto savivaldybės parūpinti prekybai skirti mediniai nameliai. Vieno jų stogo dalis tiesiog voliojosi ant grindinio.

Uostamiesčio ugniagesiai per pirmąją valandą po audros sulaukė bemaž dviejų dešimčių iškvietimų: medžiai virto Kretingoje, Šilutėje, užgriuvo pagrindinį kelią Smiltynė-Nida, taip pat Klaipėdoje - Birutės, Garažų, Šaulių gatvėse. Smiltelės gatvėje greta „Sodros“ pastato aukšta antena buvo užvirtusi ant aukštos įtampos laidų.

Dar iki 21 val. ugniagesių ekipažai jau buvo grįžę iš audros nusiaubtų vietų. Nors vėtra pajūryje buvo prognozuojama naktį į pirmadienį, ji praūžė gerokai anksčiau. Tačiau tarnybos pasirengusios bet kurią akimirką vėl priimti pagalbos skambučius. Klaipėdoje kiek atvėso, vėjas aprimo, lietus liovėsi.

Papildyta 22 val. 25 min. Šilutėje aplamdyta prieplauka, lūžo suolai, tvoros

„Iš pietų pusės Šilutę ir jos apylinkes užgriuvęs škvalas su perkūnija ir liūtimi siautė 28 metrų per sekundę greičiu ir truko 22 minutes. Pro meteorologijos stoties langus mačiau juodu stulpu pakeltą juodžemį teritorijoje, per jį įžvelgti net buvo sunku. Škvalas prasidėjo 17 val. 35 min. ir truko iki 17 val. 57 minučių“, - žurnalistei Aldonai Aleksėjūnienei sekmadienį vakare pasakojo Šilutės hidrometeorologijos stoties orų stebėtoja.

Pasak jos, tai nebuvo stipriausia jėga siautęs vėjas šią vasarą. Praėjusį mėnesį viesulas hidrometeorologijos stoties teritorijoje sukosi 39,9 metrų per sekundę jėga ir pasiekė ekstremalaus orų reiškinio lygį.

Šį kartą škvalas Šilutėje ir aplink ją vertė medžius, statybų pastolius, palaikių statinių stogus, šiltnamių sienas.

Apie sužeistus žmones pranešimų negauta.

Šilutės uoste storas medis nuvirto nuo krantinės tiesiai į laivų švartavimosi vietą tarp dviejų laivų.

 „Gerai, kad tuo metu iš pasiplaukiojimo kateris dar nebuvo grįžęs iš Kuršių marių, būtų virtuolis ir laivą paskandinęs, ir laivininką sužalojęs“, - kalba uosto prižiūrėtojas Alfonsas.

Jis sakė žiūrėjęs į siautėjantį škvalą ir daužomus laivus krantinėje pro langą su baime – kad nenutrūktų kurios nors jachtos ar katerio lynai, kad viesulas kurio neapverstų ir nepaskandintų.

„Pabandysim, gal pajudės nuo tako“, - juokaudami sako uoste sutikti Žilvinas, Simas ir Tomas. Bet drūtgalys – nė krust, nors jaunuoliai jėgos turi pakankamai. „Reiks krano atkelti“, - sako Alfonsas.

Netoli uosto gyvenantis Vaidas su gailesčiu žiūri į kieme nulaužtą obelį su nunokti nespėjusiais obuoliais. „Gaila, bet negi verksi, gerai, kad bent didesnių nuostolių ši škvalo jėga nepadarė“, - sako žmogus.

Šilutės „Pamario“ pagrindinės mokyklos ūkvedė Lidija, su išgąsčiu penktą valandą vakaro vairavusi savo automobilį keliu Klaipėda-Šilutė,  turėjo lūkuriuoti, kol ugniagesiai ir kelininkai tampė nuo važiuojamosios kelio dalies užverstus medžius. Tarp Saugų ir Šilutės jų gulėjo keletas. Šilutės priemiestyje Traksėdžiuose – dar keli.

 O kai sugrįžo į Šilutę, Lidija pamatė, ką škvalo jėga padarė mokyklos teritorijoje. Virto didžiulis topolis, jo svorio neatlaikė mokyklos tvoros betono atramos, ir ji griuvo. Jaunesnių medžių teritorijoje taip pat riogso išguldytų iš šaknų.

Šyšos paupy netoli Pirminės sveikatos priežiūros centro medis virto ant poilsio suolelio prie pėsčiųjų tako. Laimė, ant jo niekas tuo metu nesėdėjo.

Užvirtusių medžiais įvažiavimų į kiemus ir sulaužtų tvorų, kelio ženklų, stendų, reklamos skydų mieste yra daug.

Šilutės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos komanda - du ekipažai iš septynių žmonių – pradėjo šalinti medžius nuo kelių ir gatvių 18 ir baigė 21 val. vakaro. Škvalo padariniai jaučiami aplink Šilutę, jis nusilpo už 8 kilometrų apie Juknaičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.