Šimtamečiai medžiai verčia drebėti

Sekmadienio vakarą pajūrį užklupusi vėtra gyventojus privertė stebėti siaubo filmą primenančius vaizdus: akyse virto didžiuliai medžiai, skraidė šakos, vėjas plėšė ir draskė stogus, nutrūko elektros tiekimas. Siūbuojančių ir girgždančių sutrūnijusių kamienų garsas – ne iš maloniųjų. Ši audra dar kartą privertė krūpčioti Klaipėdos rajono Priekulės miestelio Žalgirio gatvės gyventojus. Šimtamečių uosių šešėlyje gyvenantys žmonės ne vienerius metus meldžia iškirsti beverčius medžius, grasinančius didele nelaime.

R. Drevinskas nerimauja, kad nudžiūvusi medžio šaka gali nuvirsti ant tvarto stogo, nutraukti elektros laidus ir sukelti gaisrą.<br>E. Petkutė
R. Drevinskas nerimauja, kad nudžiūvusi medžio šaka gali nuvirsti ant tvarto stogo, nutraukti elektros laidus ir sukelti gaisrą.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 30, 2012, 8:59 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:36 PM

“Kol kas baisaus nenutiks, niekas nieko nesiims”, - liūdnai prognozavo priekuliškis Romualdas Drevinskas. Vyras ramybės neturi jau du dešimtmečius, kai atsikėlė gyventi į Žalgirio gatvę, buvusį uošvių ūkį.

Baiminasi gaisro

Šeimai priklausantis ūkinis pastatas stovi prie pat gatvės, kuri iš abiejų pusių apsodinta medžiais, daugiausiai uosiais. Dviejų ir trijų metrų aukščio medžiams jau daugiau nei šimtas metų, daugelis jų baigia nudžiūti. Kai kurių šakos styro plikos, kamienai ištrūniję. Toje kelio pusėje, kur įsikūrę Drevinskai ir kitos šeimos, nutiesta aukštos įtampos elektros linija.

“Kai kyla audra, šakos lūžta ir krenta tiesiai ant laidų. Bet kurią akimirką gali kilti gaisras. Tik triokšt – ir pastato nebėra. Kas man atlygins nuostolius?”, - piktinosi R. Drevinskas. Vyras surinko aplinkinių dvylikos namų gyventojų parašus ir prieš kelias savaites kreipėsi į vietos seniūną, rajono valdžią, taip pat Susisiekimo ministeriją.

Per audras - bemiegės naktys

„Kaskart papūtus stipresniam vėjui, medžiai virsta, lūžta jų šakos. Vyraujant Vakarų vėjams, medžiai verčiami ant šalia kelio nutiestos elektros linijos, nuolat nutraukiami laidai. Kol linija tvarkoma, elektros energijos neturime po 2-3 dienas. Šimtamečiai medžiai auga abipus tarptautinės svarbos kelio Kaliningradas-Šilutė-Klaipėda-Liepoja. Užvirtus medžiams, gali žūti šiuo keliu važiuojantys žmonės. Kai kur nudžiūvusios ir nulūžusios šakos tiesiog pakibusios, papūtus stipresniam vėjui, gali bet kada nukristi ir sudaužyti pravažiuojančius automobilius, sužaloti ar net užmušti žmogų. Kai kuriuose namuose įrengta autonominė šildymo sistema. Kai nėra elektros, šeimoms su mažamečiais vaikais tenka kęsti šaltį“, - rašte išdėstė priekuliškiai.

Kartą po eilinės audros Žalgirio gatvės gyventojai visą savaitę kentė be elektros. „Naktį nebemiegame, klausomės, ar neužkris kuris medis ant pastato. Su nerimu laukiame rudens ir žiemos, kai stiprūs vėjai siaučia dažnai“, - kalbėjo žmonės.

Nudžiūvę, bet vertingi?

Priekulės seniūnui Valerijui Velkui Žalgirio gatvės gyventojų skundai – ne naujiena. Pernai jau nupjauti keli žuvę medžiai. Pažymėta ir daugiau tokių, kuriuos reikia pašalinti, tačiau du bandymai tai padaryti buvo nesėkmingi. Pjauti pavojų keliančius medžius rengėsi valstybės įmonė „Klaipėdos regiono keliai“, tačiau tai nepadaryta ir šioje gatvėje tiesiant naujus inžinerinius tinklus. Planai liko neįgyvendinti, nes pasipriešino atokiau gyvenantys priekuliškiai. Susibūrusi iniciatyvinė grupė surinko kelis šimtus parašų prieš tai, kad būtų naikinamas šimtametis paveldas ir sustabdė ketinimus nukirsti nudžiūvusius medžius. Šie tebestovi iki šiol.

„Mums neliko nieko kito, kaip nugenėti sausas šakas, daugiau padaryti negalėjome. Tačiau medžius visvien teks kirsti, nes jie beverčiai, tai patvirtino ir juos apžiūrėję specialistai. Esame pažymėję apie dvi dešimtis medžių. Belieka laukti, kol rajono savivaldybė darbams skirs lėšų. Tikėkimės, kad iki tol nieko baisaus nenutiks“, - kalbėjo V. Velkas.

Vietoj nukirstų sausuolių, kiek atokiau nuo kelio, greta pėsčiųjų tako, bus pasodinta ąžuoliukų. Priekulės seniūnas po sekmadienio audros sulaukė ir daugiau seniūnijos gyventojų skundų. Žmonės prašo leidimų nukirsti greta jų namų esančius sutrūnijusius ir nudžiūvusius medžius, kurie pučiant stipresniam vėjui pavojingai svyra ir grasina apgadinti namų ir ūkinių pastatų stogus, sukelti gaisrą. Anksčiau žmonės medžius prie namų sodino ir kaip apsaugą nuo žaibų, tačiau susenę jie patys ėmė kelti pavojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.