Vakarų Lietuvą skaudžiai papešiojusi audra gali kliudyti ir Vilnių

Po sekmadienį praūžusios vėtros beveik 7 tūkst. gyventojų liko be elektros, draudikai sulaukė per 100 pranešimų apie sugadintą turtą. Stichija sekmadienį šėlo daugiausia vakarinėje Lietuvos dalyje, labiausiai nukentėjo pajūris, Šilutė, Plungė ir Šiaulių apskritis. Sinoptikai perspėja, kad pirmadienį po pietų škvalas numatomas rytinėje šalies dalyje, Vilniuje. Naujausiais sinoptikų duomenimis, vėtra jau neturėtų būti tokia arši, kaip buvo baiminamasi pirmadienį ryte.

Vėtra smarkiausiai smogė Neringai.<br>D. Pilipavičius
Vėtra smarkiausiai smogė Neringai.<br>D. Pilipavičius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys, Andrius Sytas, Eglė Petkutė

Jul 30, 2012, 4:04 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:48 PM

Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (PGV) duomenimis, sekmadienį uostamiestyje gelbėtojų ekipažai pagal pranešimus į įvykio vietas skubėjo 12 kartų, daugiausia pagalbos prašymų sulaukta iš Šilutės rajono (14), į Palangą ekipažai vyko 9 kartus.

Medikų pagalbos Klaipėdoje prireikė 8 žmonėms, vienai moteriai įtariamas stuburo lūžis.

Palangoje ir Nidoje nuostolių patyrė berslininkai, užgriuvę medžiai stipriai apgadino lauko kavines.

Daugiausia bėdų pridarė griūvantys medžiai. Klaipėdos Dubysos gatvėje nugriuvęs medis sutraiškė automobilį.

Klaipėdos PGV Operacijų skyriaus vadovas Juozas Vintilas sakė, kad Nidoje pjaunami virš vaikų darželio pavojingai palinkę medžiai.

Šiauliuose gelbėtojai ne tik tvarkė kelius užvertusius medžius, bei ir traukė iš vandens skenduolius. Sekmadienį iš Kražantės ištrauktas 21 metų jaunuolio kūnas, manoma, kad jis maudėsi neblaivus. Pirmadienį apie 9 val. ryto Šiauliuose esančiame tvenkinyje nuskendo 69 metų vyras.

Medžiai buvo visiškai užtvėrę kelią Užventis-Ramučiai Kelmės rajone.

Bendrovės LESTO duomenimis, sekmadienį be elektros buvo likę 7 tūkst. vartotojų, daugiausia jų - 4 tūkst. – Klaipėdoje.

Sekmadienį iki 12 val. daugumai vartotojų elektros tiekimas buvo atkurtas.

Lietuvos draudimas“ fiksuoja sekmadienio audros nuostolius gyventojų turtui – dažniausiai kentėjo namų stogai. Draudikai iki 11 val. ryto jau užregistravo 77 gyventojų pranešimus dėl sekmadienio vakarą siautusio škvalo. Jiems atlyginti bendrovė numatė beveik 100 tūkst. litų.

„Lietuvos draudimo“ Žalų skambučių centro vadovas Gintaras Dambrauskas, pranešė, kad gyventojų pranešimai dėl sugadinto turto ar patirtų nuostolių ir toliau nenutrūkstamai plaukia į bendrovės žalų skambučių centrą ir prognozuoja, kad dėl sekmadienio škvalo pirmadienį bus registruota iki 200 atvejų.

Vidutinis nuostolis siekia 1,5 tūkst. litų. Didžiausias kol kas užregistruotas nuostolis – 15 tūkst. litų – bus atlygintas Pasvalio rajone, kur vėjas nuplėšė visą stogą. Dažniausia gyventojų patirta žala – vėjo nuplėšti stogai ar jų dalys.

Pirmadienį daugiausia pranešimų draudikai gauna iš Skuodo, Plungės, Palangos, Neringos, Šilutės, Klaipėdos, Telšių, Akmenės, Šakių, Vilkaviškio rajonų.

Nuostolius tebeskaičiuoja ir Klaipėdos verslininkai. „Tokių dalykų dar nėra tekę matyti“, - po sekmadienio vakarą patirto šoko negali atsitokėti senamiesčio klubo „Kurpiai“ direktorius Vitalijus Karčikas. Itin smarkiai nukentėjo įmonei priklausanti įranga lauko prekyvietėse Kruizinių laivų terminale.

Didžioji lauko kavinės palapinė griuvo lyg kortų namelis, vėtra išdraskė laikinas konstrukcijas, sudaužė kasos aparatą, dužo buteliai su gėrimais. Dalį įrangos įmonė yra apdraudusi. Audros padaryti nuostoliai dar skaičiuojami, tačiau jau dabar aišku, kad jie sieks ne mažiau kaip 10 tūkst. litų.

Žalą vertina ir daugumą prekyviečių terminale turintis verslininkas Ramūnas Pocevičius: „Ką čia drausi, juk tokių dalykų negali tikėtis.“ Vėtra sudraskė tris palapines, apvertė ir sudaužė ledų vežimėlį.

Nors nuostoliai sieks ne vieną tūkstantį litų, klaipėdietis neprarado optimizmo, kartu su kolegomis jau pirmadienį atnaujino prekybą terminalo aikštelėje. Verslininkai rengiasi po kelių dienų prasidedančiai Jūros šventei, audra tam esą nesukliudys.  

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyriausioji specialistė Izolda Marcinonienė perspėjo, kad audros banga pirmadienį po pietų arba vakare turėtų persiristi per rytinę Lietuvos dalį, neaplenks ji ir sostinės.

Vilniečiams pavakare patariama nebūti gatvėje, namuose uždaryti langus, nestatyti automobilių po medžiais – laukiama stipraus vėjo, škvalo, griaustinio. Vis tik audra neturėtų būti tokia stipri, kaip sekmadienį buvo vakarinėje Lietuvos dalyje.

Šalčininkai po audros valstybės paprašė 4,5 mln. litų paramos

Prieš tris savaites Šalčininkuose pusvalandžio trukmės audros nuostoliai skaičiuojami milijonais litų. Iš valstybės prašoma 4 mln. litų paramos. Draudimo bendrovės skaičiuoja šimtatūkstantines išmokas. Po mėnesio Vyriausybė spręs, ar suteikti prašomą paramą.

Prieš tris savaites Šalčininkuose galingas škvalas truko tik pusvalandį, tačiau jo pasekmės -  įspūdingos. Stiprus vėjas išvartė medžius, nuplėšė stogus, nutraukė elektros laidus. Kiaušinio dydžio krušos ledukai išnaikino pasėlius. Aukų buvo apsieita.

Šalčininkų rajono savivaldybei pasiūlius neapsidraudusiems gyventojams bei įmonėms kreiptis paramos, buvo sulaukta paraiškų už maždaug 4,5 mln. litų, lrytas.lt vardija savivaldybės administracijos direktorius Boleslavas Daškevičius.

Daugiausia, net 2,6 mln. litų, paprašė žemės ūkio bendrovė „Baušiai“. Be to, ūkininkai suskaičiavo patyrę 1,4 mln. litų nuostolių dėl pražuvusių pasėlių.

 „Baušių“ ir sandėliai sunaikinti, ir stogai išardyti. Dalį turto ji buvo apdraudusi, dalį ne. Žinoma, bendrovei reikėjo turėti draudimą, bet kiek turėsime lėšų, tiek padėsime“, - sakė B. Daškevičius.

Gyventojų namų stogams ir kitam turtui taisyti bus išleista daugiau kaip 300 tūkst. litų. Nugriuvusius medžius, šaligatvius, kapines tvarkiusios savivaldybės įmonės išleido daugiau kaip 100 tūkst. litų. Dar apie 50 tūkst. litų kainavo elektros tinklų savininko „Lesto“ darbai atkuriant elektros tiekimą.

„Nuostolius atlyginti kreipėmės į Vyriausybę. Sutarėme, kad mūsų nuostolių klausimus ji svarstys rugpjūčio antroje pusė. Šiuo metu Finansų ministerija tikslina duomenis, ji nori sužinoti, kurie valstybės pagalbos paprašę žmonės buvo apsidraudę privačiai ir gavo išmokas“, - sakė B. Daškevičius.

Lietuvos draudimas Šalčininkų rajone dėl audros žalos išmokėjo 207 tūkst. litų pagal 203 paraiškas, lrytas.lt sakė bendrovės žalų skambučių centro vadovas Gintaras Dambrauskas.

„Daugiausia žalos padaryta gyventojų turtui – stogams, apdailos detalėms ir kitam. Žalos transporto priemonėms beveik nebuvo“, - sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.