Ventės rage teks lopyti škvalo suplėšytas paukščių gaudykles

Miškingoje Kuršių marių pakrantėje iškelta, ketvirtus metus tarnavusi zigzaginė paukščių gaudyklė, vienintelė iš visų Ventės rago ornitologų turimų, praėjusį sekmadienį pavakare neatlaikė iš pietryčių pusės atšniokštusio škvalo.

Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksėjūnienė

Jul 31, 2012, 9:04 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:29 PM

Keturios sekcijos plyšo, kai vėtros sūkurys praūžė išilgai Kuršių marių pakrantės. Neatlaikė metalinės vielos kabės, trūko lynai, ir karkasas sugniužo. Šilutės hidrometeorologijos stoties duomenimis, krašte tinklus ir medžius guldė gūsiuose iki 28 metrų per sekundę greičio škvalas.

„Labiausiai nukentėjo keturios sekcijos, vadinamos gaudyklės lubos, iš viso apie 300-400 kvadratinių metrų tinklų plotas“, - sako Ventės rago vyriausiasis ornitologas Vytautas Jusys.

Pasak jo, teks patiems kolektyvo žmonėms imti medines šeivas, kaproninio siūlo ritinius ir sėsti lopyti nukentėjusias gaudykles senais tinklo gabalais, nes nauji kainuotų apie 4-5 tūkst. litų.

„Taupome, nes ornitologinės stoties biudžetas kuklus, šį sezoną tikėjomės išsiversti su senais, bebaigiančiais ketvirtuosius metus“, - sako V. Jusys.

Ketvirtieji yra jų tarnavimo amžiaus pabaiga. Išdegina saulė, išmirkina lietūs, išdaužo audros. Bet jei ne škvalas, iki žiemos tinklas dar būtų atitarnavęs, o dabar be kruopštaus remonto – neapsieiti.

Naujieji tinklai zigzaginei gaudyklei jau užsakyti Tauragėje, rugpjūtį ornitologai parsiveš, bet juos kitiems metams į sandėlį pasidės. Šį sezoną bėdos prispirti išsivers sudurstytais iš gabalų.

„Esame šiemet jau apžiedavę 12 tūkst. paukščių, bet šio darbo pikas laukia rudeniop, kai suintensyvės paukščių migracija. Po mėnesio kelsime ir didžiąją, elektrinėmis gervėmis pakeliamą, analogų pasaulyje neturinčią paukščių gaudyklę, darbo buvo ir bus dar daug“, - sako V. Jusys.

Kokie paukščiai dabar traukia į Pietus? Varnėnai, nendrinukės, krakšlės, devynbalsės, pečialindos, kregždės. Nenumaldomai, nesustabdomai artėja ruduo, ir jautriausi sparnuočiai jau traukia būriais ieškoti šiltesnių, jaukesnių platumų žiemai. O savo jauniklius perėti kitąmet sugrįš atgal į Lietuvą.

Vasarą - kelionių metą- žmonės vis dar traukia į Ventės ragą. Šiemet šį žemės lopelį, toliausiai į marias įsirėžusį sausumos kyšulį, aplankė apie 50 tūkst. žmonių.Tai penktadaliu daugiau, nei pernai tokiu metu. Sulaukta daug šeimų su vaikais, ne tik organizuotų turistų grupių.

„Maždaug dešimtadalis šių lankytojų panoro susipažinti su muziejaus filialo eksponatais salėse, pamatyti paukščių iškamšas, išgirsti platesnius komentarus. Bet didžioji dalis atvykusiųjų tiesiog gėrisi gamtovaizdžiu nuo apžvalgos aikštelės ar molo, apžiūri ornitologinius tinklus. Iš viso šiemet Ventės ragą bus aplankę apie 100 tūkst. žmonių“, - sako V. Jusys.

Pirmadienį, kai pamario krašto vyrų rankos motopjūklų ašmenimis skersai kamienų grojo metalą prie škvalo išvartų pakelėse, į Ventę taip pat suko turistai. Jie stebėjosi gamtos gaivalingumu, bet vis tiek traukė prie vėjų vėl šiaušiamų Kuršių marių. Jose telkiasi migrantų kormoranų kolonijos.

Tuo tarpu palaukėje iš nuversto gandralizdžio išsviestą jauniklį pakilti vis mokė motina ar tėvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.