Vakarų Lietuvoje prasiautė škvalas, yra sužeistųjų

Vakarų Lietuvoje pirmadienio vakarą siautė škvalas. Klaipėdoje, Vytauto gatvėje, didžiulis medis nuvirto ant automobilio ir prispaudė jo vairuotoją. Maždaug 30 metų vyras atvyko į ansamblio "Vėtra" repeticiją, tačiau nespėjo išlipti iš mašinos, kai į ją trenkėsi audros neatlaikęs medis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 7, 2012, 9:36 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:16 PM

Apie 19 val. 30 min. vietoje jau dirbo medikai, išvaduoti prispausto automobilio atvyko ugniagesių ekipažas. Kaip pasakojo nelaimės liudininku tapęs nukentėjusiojo bičiulis, prispaustas vyras buvo sąmoningas. Jis nugabentas į ligoninę. Škvalas uostamiestyje siautė apie valandą. Herkaus Manto gatvė po viaduku iki šiol apsemta, automobiliai sunkiai pravažiuoja.

Škvalas šįkart stipriausiai smogė Klaipėdai, labiausiai nukentėjo jos šiaurinė dalis. Šįkart audra aplenkė Neringą, nekliuvo ir Palangai.

"Audros metu buvome Giruliuose, mediniame bare. Viskas nuo paprasto lietučio pavirto į uraganą per minutę. Staiga pakilus vėjui pradėjo kelti medinį baro stogą. Stiprūs vyrai laikė stogą, kad jo nenuneštų, tuo metu aš ir dar keli vyrukai laikėme duris, nes vėjas jas tiesiog plėšė. Audra nuplėšė stogą, padarytą iš tento, lempos, medinis keliukas, tualetai buvo nuversti. Medžiai taip pat virto, nutrūko elektros tiekimas. Manėme, kad mirsime", - teigė lrytas.lt skaitytojas Rokas Rakauskas.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių skyriaus specialistai pranešė, kad apie 19 val. 20 min. 10 metrų aukštyje vėjo gūsiai siekė 28 metrus per sekundę, 20 metrų aukštyje - 38 metrus per sekundę.

"Škvalo laukėme, tačiau iš anksto nuspėti vėjo greitį ir konkrečią audros vietą labai sunku", - teigė budintis sinoptikas Audrius Balbierius.

Per pusvalandį Klaipėdoje iškrito neįprastai daug kritulių - apie 48 milimetrus. Šiaurinėje miesto dalyje gyvenantys žmonės skundžiasi, kad užtvindyti rūsiai, tačiau ugniagesiai sako nespėjantys atsiliepti į šiuos prašymus, nes gatves vis dar vaduoja nuo medžių.

Puodžių gatvėje krisdamas beržas visiškai sumaitojo automobilį. Dar vieną medis prispaudė Burių gatvėje. Laimei, žmonės nenukentėjo. Tilžės gatvėje guli du elektros stulpai, dar vienas - Panevėžio gatvėje, ji dėl saugumo užtverta.

Nuo 19 val. 30 min. Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stotis sulaukė 14 iškvietimų. Medikai vyko į Girulių kempingą, kur nuvirtęs medis prispaudė automobilį ir sužeidė jo viduje sėdėjusį žmogų. Tačiau prisibrauti prie nukentėjusiojo medikams nepavyko, nes kelią užtvėrė nulūžusios medžių šakos. Jiems teko prašyti, kad nukentėjusiojo artimieji sužeistąjį privežtų iki Antrosios Melnragės. Vyrui vietoje suteikta pagalba.

Gydytojų pagalbos prireikė ir nesmarkiai sužeistam nepilnamečiui. Dar vienas žmogus susižeidė lipdamas iš smarkiai siūbuojančio kelto, jis nukrito nuo laiptelių. Smulkių traumų buvo nemažai, kai kam sveikata sušlubavo dėl išgąsčio, tačiau labiau nukentėjo pati gamta ir žmonių turtas", - sakė Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties dispečerė Regina Štombergienė.

Pranešama, kad Kuršių mariose audra užklupo jachtas.

"Klaipėdos jūrų uosto pietiniame mole esantys matuokliai škvalo metu "nuprotėjo" - vėjo gūsį ir matomumą rodė su minuso ženklu. Matyt, vėjas, kurį prietaisai rodė daugiau kaip 20 m/s, jau per stiprus prietaisams", - lrytas.lt sakė šiuo metu prie Kuršių marių esantis ir 45-ąją Kuršių marių regatą stebintis jachtų nuomos kompanijos Gosail.lt vadovas Ruslanas Arbušauskas.

Pasak jo, Kuršių marių regatoje dalyvauja apie 40 jachtų, pavojaus joms nėra. "Pavojaus nėra, jeigu elgiesi protingai", - sakė R. Arbušauskas, pridūręs, kad staigus škvalas buvęs išties galingas, truko apie 20-30 minučių.

"Tikrai buvo neramu dėl 4 jachtų, kurios šiuo metu mariose. 3 dalyvauja Kuršių marių regatoje, 1 plaukia su turistais.

Neramu ir dėl kolegų buriuotojų - regatoje dalyvauja daugiau 40 jachtų, dar kelios tiesiog lydi varžybų dalyvius.

Vakar jūroje vienai jachta lūžo stiebas ir geromis orų sąlygomis, nežinia, kas gali nutikti per škvalą. Linkiu, kad nieko baisaus nenutiktų", - sakė R. Arbušauskas.

Klaipėdoje lijo taip smarkiai, kad važiuoti gatvėmis tapo nesaugu. Jas kaipmat užtvindė vanduo, visur mėtėsi nulaužtos medžių šakos. Liūdniausia situacija Herkaus Manto gatvės ruože ties Lietuvininkų aikšte, pro kurią įvažiuoti į Šaulių gatvę kurį laiką buvo neįmanoma. Automobilių spūstis susidarė po viaduku, į eilę mašinos rikiavosi iš abiejų pusių. Išlipę vairuotojai tik skėsčiojo rankomis, laukdami, kol susikaupęs vanduo nors kiek nuslūgs. Patvino ir Teatro aikštė, Danės krantinės.

Šilutės rajone staigiai prakiuręs dangus užtvindė kelią, automobiliams sunku išvažiuoti iš miesto. Daug medžių vėl stipraus vėjo virto ir Kretingos rajone, Darbėnuose žaibas trenkė į ūkinį pastatą, įsiplieskė gaisras.

Sinoptikai žada, jog naktis Klaipėdoje bus visai rami, jeigu palis, tai negausiai. Antradienį pajūryje oras jau bus gaivus - apie 19-20 laipsnių šilumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.