Baltarusija aiškina, kad Nemuno lygis kritiko dėl gamtos sąlygų

Baltarusija atsakydama Lietuvai

Lietuvos ekspertai įtaria, kad Nemune vanduo senka dėl statomos Gardino hidroelektrinės.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Lietuvos ekspertai įtaria, kad Nemune vanduo senka dėl statomos Gardino hidroelektrinės.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 29, 2012, 7:30 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:51 AM

„Baltarusijos atsakyme pažymima, kad Nemuno lygio kritimui įtakos turėjo gamtinės sąlygos: mažesnis vidutinis kritulių kiekis šios vasaros sezono metu, sumažėjęs nuo praėjusio rudens ir žiemos susikaupusių gruntinių vandenų kiekis ir kitos“, - sakoma Lietuvos URM pranešime spaudai.

Tokį atsakymą pateikė Baltarusijos aplinkos apsaugos ministerija, atsakydama į Lietuvos notą, kurioje prašyta paaiškinti, kodėl ties Druskininkais kritiškai krito Nemuno vandens lygis.

„Lietuvos ekspertų vertinimais, šį reiškinį sukėlė ne natūralūs, o žmogaus veiklos sąlygojami veiksniai. Ekspertų teigimu, pavojingas Nemuno vandens lygio kritimas galėjo kilti baltarusiams pradėjus pildyti šiuo metu statomos Gardino hidroelektrinės tvenkinį“, - teigia Lietuvos URM.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vedėjas Aleksandras Kajutis trečiadienį sakė, kad vandens nuotėkis daugumoje upių buvo didesnis už normą, ir manoma, kad vanduo galėjo būti paimtas ūkio subjektų.

„Visose absoliučiai upėse, išskyrus Akmenės-Danės, nuotėkis didesnis už normą. Baltarusijoje - jie mums siunčia apžvalgas - liepos mėnesį kai kuriuose baseinuose buvo didesnis. Kitame Baltarusijos krašte - didesnis už normą, o Nemune, jie rašo, kad buvo liepą mažesnis už normą - tokios neva klimato sąlygos“, - sakė A. Kajutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.