Baro meškos Mašos išlydėtuvės į Vokietiją – su ašaromis

Kelmės rajone esančio baro „Kryžbarkas“ simboliu tapusi meškutė Maša trečiadienį iškeliavo į Vokietiją.

Į Meškų parką atvežta Maša prisijungs prie keliolikos čia jau gyvenančių meškų.<br>R. Vitkus
Į Meškų parką atvežta Maša prisijungs prie keliolikos čia jau gyvenančių meškų.<br>R. Vitkus
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Aug 29, 2012, 6:26 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:54 AM

Oficialiai šis apie 18 metų baro teritorijoje įrengtame voljere praleidęs žvėris iš jos savininkų buvo konfiskuotas, nes čia laikytas neteisėtai.

Tačiau savo augintinę į svečią šalį su ašaromis akyse išlydėjusi baro „Kryžbarkas“ savininkė Antanina Vrubliauskienė sakė, kad pastaruoju metu pati ieškojo Mašai naujo prieglobsčio, nes pašlijus sveikatai nusprendė parduoti verslą.

Siūlė augintinę „Coca-Cola“ kompanijai

„Dėl Mašos kreipiausi ir į Kauno, ir į Rygos zoologijos sodus, teiravausi gyvūnus laikančio klaipėdiečio, tačiau visur sulaukiau neigiamo atsakymo. Kreipiausi netgi į „Coca-Cola“ kompanijos atstovus, siūliau jiems padaryti šią meškutę savo reklaminiu veidu, nes Maša labai mėgta šį gėrimą. Tačiau toks pasiūlymas jų nesudomino“, - portalui lrytas.lt  sakė A. Vrubliauskienė.

Mašos vardą gavusią augintinę prieš 20 metų atsivežė Kurtuvėnų medžiotojai. Į Lietuvą ji atkeliavo būdama vos šešių mėnesių.

„Medžiotojai šią mešką naudojo medžiokliniams šunims mokyti. Šunų pjudoma vargšė ne kartą nuo jų nukentėjo. Jai buvo iškąstas netgi šonas. Rūpinausi gyvūnu ir prašiau, kad medžiotojai jį man atiduotų. Mašą man medžiotojai padovanojo vardadienio proga.

Įrengėme erdvų voljerą. Meškute labai džiaugdavosi pavalgyti į kavinę užsukusių klientų vaikai. Maša buvo jaukus gyvūnas, leidosi maitinamas iš rankų. Ji netgi mane nurengdavo, nuvilkdavo striukę.

Naudos, kaip tvirtina kai kurie pareigūnai, aš tikrai iš Mašos neturėjau. Juk tris šimtus kilogramų sveriantį gyvūną reikėjo nuolat maitinti. Labiausiai Maša mėgo vaisius, jai virdavau įvairias košes, žalios mėsos neduodavau. Prieš Kalėdas meška užmigdavo ir pabusdavo tik pavasarį“, - sakė A. Vrubliauskienė.

Kur dėti augintinę, A. Vrubliauskienė sakė susirūpinusi, kai sušlubavo sveikata ir ji su vyru nusprendė parduoti verslą.

Iškeliavo į Meškų parką

 Mašos paėmimo operacijoje dalyvavusi Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos direktorė Brigita Kymantaitė sakė, kad apie blogomis sąlygomis baro „Kryžbarkas“ teritorijoje laikomą mešką jų tarnyba gavo šį pavasarį.

Žvėris gyveno 15 kvadratinių metrų voljere, nors pagal ES reikalavimus mažiausias voljeras turi būti 25 kvadratinių metrų.

„Bare apsilankęs žmogus mums pranešė, kad meška laikoma ankštame voljere. Atvykus patikrinti šio pranešimo, paaiškėjo, kad mums skambinęs žmogus nemelavo.

Narve laikomai Mašai nebuvo jokios galimybės bent minimaliai išreikšti savo prigimtinį elgesį. Narve nebuvo jokio aplinkos praturtinimo, būtino nelaisvėje laikomoms meškoms - bent minimalios galimybės laipioti, rausti, maudytis. Ankštame narve praleisti metai paveikė Mašos elgesį – gyvūno elgesys tapo stereotipiniu vaikščiojimu pirmyn atgal, galvos siūbavimu“, - portalui lrytas.lt sakė B. Kymantaitė.

Apie situaciją B. Kymantaitė informavo Aplinkos apsaugos agentūrą. Imta ieškoti, kas galėtų pasirūpinti šiuo gyvūnu. Padedant kolegoms iš Olandijos atsirado galimybė perkelti Mašą į Vokietijoje esantį Meškų parką.

Tai yra meškų rezervatas, kur iš skurdžių gyvenimo sąlygų nelaisvėje išgelbėtos meškos gali praleisti likusius metus natūralioje aplinkoje. Čia joms yra sudarytos visos galimybės, kurios laikant nelaisvėje iš jų buvo atimtos - jos gali ieškotis joms paslėpto maisto, plaukioti baseinuose, lipti į medžius ir kasti sau urvus žemėje žiemos miegui.

Į Meškų parką atvežta Maša prisijungs prie keliolikos čia jau gyvenančių meškų.

Gyvūną teko užmigdyti

Visas Mašos transportavimo išlaidas padengs Vokietijos pusė.

Trečiadienį į barą „Kryžbarkas“ meškos pasiimti atvykusiems Vokietijos gyvūnų gerovės federacijos specialistams prireikė daugiau nei dviejų valandų, kol žvėris pagaliau atsidūrė jį gabensiančio mikroautobuso narve.

Iš pradžių mešką į narvą bandyta įvilioti gardumynais: medumi ir jos taip mėgstama „Coca-Cola“. Vaišes priėmusi meškutė savo noru į narvą eiti nepanoro. Tada į gyvūną buvo paleistos strėlytės su jose esančiais migdomaisiais vaistais. 

Maša užmigo tik po trečios migdomųjų dozės. Užmigdytą gyvūną būrys vyrų įtempė į narvą, kurį įstūmė į mikroautobusą.

Prieš išvežant savo augintinę narve dar kartą paglosčiusi A. Vrubliauskienė su ašaromis akyse pažadėjo ją aplankyti jau Vokietijoje.

Vietos ieškoma ir kitiems gyvūnams

Pasak B. Kymantaitės, meškutė Maša yra ne pirmas Lietuvoje konfiskuotas gyvūnas, kuris suras prieglobstį užsienyje.

„Pernai iš Kauno Ąžuolyno meškučių cirko konfiskuota šimpanzė atsidūrė Olandijoje. Ji šiuo metu gyvena viename šios šalies reabilitacijos centre.

Dėl Mašos man kiek neramu. Neaišku, kokį pėdsaką gyvūno psichikoje paliko toks ilgas gyvenimas ankštame narve.

Štai, kad ir Telšių žvėrinčiuje augantis meškinas Timofejus. Išplėtus jam voljerą šis meškinas jo neišnaudoja, o suka ratus mažame plote lyg tebegyventų ankstesniame ankštame narve“, - sakė B. Kymantaitė.

Vis dėlto Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos direktorė vylėsi, kad padedant profesionaliems specialistams meškutė Maša adaptuosis Vokietijos Meškų parke.

„Šiuo metu dairomės vietos dar bent keturioms neteisėtai Lietuvoje laikomoms meškoms.

Mūsų duomenimis, Lietuvoje neteisėtai nelaisvėje laikoma apie dešimt stambių žinduolių.

Vienas iš tokių neteisėtai laikomų žinduolių yra ir Panevėžio rajone laikomas bei kavinės lankytojams eksponuojamas liūtas“, - sakė B. Kymantaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.