Ir grybauti, ir valgyti grybus mėgstanti alytiškė Ramutė Zapereckaitė toli jų ieškoti nevažiuoja.
Maršrutiniu miesto autobusu moteris nuvyksta į paskutinę stotelę, o iš čia pėsčiomis patraukia į panemunėje plytintį Sudvajų mišką.
Dzūkijos pušynuose baravykai pradėjo dygti tik praėjusios savaitės viduryje, bet drėgnesniuose lapuočių bei mišriuose miškuose, kaip Sudvajų, jie pasirodė anksčiau.
R. Zapereckaitė praėjusią savaitę iš šio miško parsinešė 57 baravykus. O antradienį čia per valandą rado 27 rudakepurius – jie vos tilpo į jos pintinę.
24 centimetrų skersmens baravyko galva ir kotas svėrė 700 gramų, vienu centimetru mažesnis – 600 gramų, o 500 gramų svorio baravyko galvos skersmuo buvo 20 centimetrų. Svarbiausia – visi sveiki.
Didžiausius baravykus grybautoja nutarė džiovinti, o mažesnius – marinuoti.
Iš kelių ji išsikepė savo mėgstamiausią patiekalą – baravykų karbonadą. Pipirais ir druska pabarstytas galvutes R. Zapereckaitė apvolioja išplaktame kiaušinyje bei miltuose ir kepa tik svieste.