Biržų rajone ketvirtadalį kaimo nusiaubė viesulas

Penktadienio vakare Biržų rajono Obelaukių kaimą nusiaubė galingas viesulas. Nuo stichijos nukentėjo ketvirtadalis kaimo – 33 sodybos. Apstulbę gyventojai stebėjo, kaip galingas vėjo sūkūrys plėšia stogus, laužo ar rauna medžius. Vos prieš porą metų naujai uždengto kaimo bendruomenės pirmininkės gyvenamojo namo stogo skardą nuplėšęs vėjas kurį laiką ją suko sukūryje, o vėliau išblaškė maždaug kilometro spinduliu. Vienas gyventojas, viesulo užkluptas ganykloje, atsilaikė apsikabinęs medį.

Biržų rajone esančio Obelaukių kaimą nusiaubė viesulas.<br>N. Šijanienė
Biržų rajone esančio Obelaukių kaimą nusiaubė viesulas.<br>N. Šijanienė
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2012, 12:20 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:18 PM

Pasak vietos gyventojų, viesulas į Širvėnos seniūnijoje esantį Obelaukių kaimą įsisuko penktadienį, prieš pat 17 val. Iš pradžių pradėjo lyti, vėliau pakilo smarkus vėjas. Netrukus žmonės pamatė per kaimą judantį galingą vėjo sūkurį, vadinamąjį piltuvą. Jame skaridė įvairūs nuo žemės pakelti daiktai, šiukšlės.

Netrukus į šį sūkūrį pakilo kaimo bendruomenės pirmininkės Danutės Semenovienės gyvenamojo namo stogas. Žmonės negalėjo savo akimis patikėti, pamatę ore besisukantį visą raudonos skardos stogą su gegnėmis. Netrukus jį vėjas gabalais išblaškė toli aplinkui.

Kaip lrytas.lt sakė D. Semenovienė, jos stogo skardos gabalų žmonės rado maždaug kilometro spinduliu nuo jos sodybos. Maždaug už 300 metrų esančioje ganykloje, šalia savo karvės dalį šio stogo skardos radusi kaimo gyventoja džiaugėsi, kad gyvulys liko nesužalotas.

Per kelias minutes trūkusį viesulą žmonės nenukentėjo. Vienas vietos gyventojas, būdamas ganykloje, per visą viesulo ataką laikėsi apsikabinęs medį.

Biržų rajono savivaldybės administratorius Vytautas Džėja lrytas.lt sakė, kad tuo metu, kai Obelaukius siaubė viesulas, pravažiavo vos už kilometro nuo šio kaimo, tačiau nieko įtartino nematė – tiesiog dideliais lašais lijo lietus ir pūtė smarkus vėjas. O netrukus paskambinusi Obelaukių kaimo bendruomenės pirmininkė pasakė, kad kaimą nusiaubė stichija.

Įvykio vietoje apsilankęs V. Džėja sakė tokius vaizdus iki tol matęs tik dokumentiniuose kadruose apie Amerikoje siautėjusius tornadus – be stogų liko pastatai, buvo nulaužyti ar išrauti medžiai, sulaužyti žmonių šiltnamiai.

Pasak V. Džėjos, iš viso nuo viesulo nukentėjo 33 iš 128 kaime esančių sodybų. Vien gyvenamųjų namų – 16-ka, taip pat įvairūs ūkiniai pastatai. Pirminiais paskaičiavimais, iš naujo teks dengti apie 1400 kv. metrų stogo dangos. Deja, tik 11 nukentėjusių sodybų buvo apdraustos. Pirmadienį Biržų rajono savivaldybės vadovai ketina dėl pagalbos nukentėjusiems obelaukiškiams kreiptis į Vyriausybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.