Iš Kelmės rajono baro atimta meška Maša apsipranta Vokietijoje

Baro „Kryžbarkas“ savininkė Antanina Vrubliauskienė gali lengviau atsikvėpti - jos numylėtinė meška Maša pasiekė Vokietiją ir dabar tyrinėja Meškų parko aplinką. Maždaug 18 metų Kelmės rajone gyvenusi ir baro lankytojus linksminusi meška į Vokietiją išvežta rugpjūčio 29 dieną.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 11, 2012, 3:17 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:15 PM

A. Vrubliauskienė žvėrį išlydėjo su ašaromis akyse.

Moteris tikino, kad jau kuris laikas augintinei ieškojo naujo prieglobsčio. Verslininkė skundėsi, kad jos sveikata silpsta ir ji nebeturi jėgų rūpintis verslu ir prižiūrėti baro simboliu tapusią Mašą.

Žvėris iš Kelmės rajono buvo pervežtas į Vokietijoje esantį Meškų parką, skirtą reabilituoti skurdžiomis sąlygomis cirkuose, zoologijos soduose ar pas privačius asmenis laikytas meškas.

Pasak Vokietijoje Meškų parke dirbančių gyvūnų priežiūros ir elgsenos specialistų, atvykusi į naujus namus Maša jaučiasi labai gerai. Ji noriai ėda, labai domisi nauja aplinka ir kaimynystėje gyvenančiomis meškomis.

Kol kas Maša gyvena viena, stebimas jos elgesys, sveikata. Specialistų teigimu, jei neatsiras nenumatytų sveikatos ar elgsenos problemų, Mašą bus bandoma po truputį integruoti į kitų meškų gaują. Tada ji galės mėgautis dideliais aptvertais miško plotais, vandens telkiniais, laipioti į medžius ir pati sau rausti guolį žiemos miegui.

Mašos paėmimo operacijoje dalyvavusi Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos direktorė Brigita Kymantaitė sakė, kad apie blogomis sąlygomis baro „Kryžbarkas“ teritorijoje laikomą mešką jų tarnyba gavo šį pavasarį.

Žvėris gyveno 15 kvadratinių metrų voljere, nors pagal ES reikalavimus mažiausias voljeras turi būti 25 kvadratinių metrų.

„Bare apsilankęs žmogus mums pranešė, kad meška laikoma ankštame voljere. Atvykus patikrinti šio pranešimo, paaiškėjo, kad mums skambinęs žmogus nemelavo.

Narve laikomai Mašai nebuvo jokios galimybės bent minimaliai išreikšti savo prigimtinį elgesį. Narve nebuvo jokio aplinkos praturtinimo, būtino nelaisvėje laikomoms meškoms - bent minimalios galimybės laipioti, rausti, maudytis. Ankštame narve praleisti metai paveikė Mašos elgesį – gyvūno elgesys tapo stereotipiniu vaikščiojimu pirmyn atgal, galvos siūbavimu“, - portalui lrytas.lt sakė B. Kymantaitė.

Anot naujųjų meškos šeimininkų, čia joms yra sudarytos visos galimybės, kurios laikant nelaisvėje iš jų buvo atimtos. Dauguma išgelbėtų meškų išbuvo nelaisvėje dešimtmečius, yra senos, kenčia dėl gyvenimo skurdžiose sąlygose nelaisvėje atsiradusių sveikatos problemų. Meškų parke jų sveikata ir elgesys yra nuolat stebimi. Patyrę veterinarijos gydytojai ir kvalifikuotas personalas kasdien rūpinasi gyvūnų sveikata, tinkama mityba. Didelis dėmesys yra skiriamas įvairioms priemonėms gyvūnų aplinkai praturtinti, jų užimtumui, skatinti ir palaikyti gyvūnų fizinius ir protinius gebėjimus.

Vokietijos Meškų parkas susideda iš dviejų didelių miškingų plotų, apsuptų apsauginėmis tvoromis. Bendras žvėrims skirtos teritorijos plotas 2,5 hektaro. Parko lankytojai gali stebėti gyvūnus jų natūraliose buveinėse, semtis žinių apie meškas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.