Šernai daržų augintojus paliko be derliaus ir be vejos

Tvoros apsisaugoti nepadeda

Bernotiškės soduose po šernų apsilankymo veja atrodo lyg išarta traktoriumi.<br>E.Baronaitės nuotr.
Bernotiškės soduose po šernų apsilankymo veja atrodo lyg išarta traktoriumi.<br>E.Baronaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Baronaitė

Oct 16, 2012, 9:13 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:40 AM

Vos keli kilometrai nuo Tauragės miesto esančius Joniškės ir Bernotiškės kolektyvinius sodus bei aplinkinių gyventojų sodybas šernai niokoja nuo pavasario, kai kelias Ryga - Kaliningradas iš abiejų pusių buvo aptvertas apsauginėmis tvoromis.

Šios tvoros šernams užtvėrė pagrindinius jų migracijos takus, todėl jie ėmė ganytis gyventojų sodybose.

Kita priežastis, kodėl žvėrys ėmė siaubti žmonių išpuoselėtus žemės sklypus: padidėjo šernų populiacija.

Tvoros apsisaugoti nepadeda

Naktimis į kolektyvinius sodus atklystantys šernai vaikštinėja gatvelėmis, prasibrauna pro plėvelėmis užkamšytas gyvatvores, tvoras.

„Kai iš miško pasileido šernai, netekau derliaus, o dabar jie knisa nupjautą veją. Kaimynas sklypą aptvėrė tvora, bet ir ten toks pat baisus vaizdas kaip ir mano kieme. Į sklypus, kuriuose žolė nenupjauta, šernai neina.

Jeigu būtų leidžiama, šautuvus turintys vietiniai gyventojai šernus iššaudytų tiesiog savo kiemuose“, - pasakojo Bernotiškės suoduose gyvenanti moteris.

Žalos neskuba atlyginti

Dėl šernų padarytos žalos atlyginimo gyventojai pagalbos kreipiasi į Tauragės rajono savivaldybę.

Čia sudaryta komisija apie gyventojų skundus praneša medžiotojams ir sprendžia, ar medžiotojų būrelis privalo atlyginti nuostolius.

Tačiau kolektyvinių sodų gyventojams medžiotojai neskuba padėti. Jie vadovaujasi Medžioklės taisyklėmis, kuriose pažymėta, kad neprivaloma atlyginti šernų padarytos žalos, jeigu pasėliai nėra apsaugoti nuo medžiojamų gyvūnų - neaptverti tvora.

„Jeigu medžiotojai nereguliuoja šernų populiacijos, jie privalo atlyginti žalą, tačiau gyventojai medžiotojais nusivylę, todėl tik vienas kitas beprašo atlyginti nuostolius“, - guodėsi „Egluonos“ ir „Atžalyno“ sodų bendrijoms vadovaujanti Vanda Andriulienė.

Pradės šaudyti lapkritį

„Gaila suniokotos gamtos, bet nebus taip, kad į sodus neprasmuks joks žvėris: gyventojai visų sklypų tvoromis neaptvers, o medžiotojai visų šernų neiššaudys“, - sakė Tauragės seniūnijos seniūnės pavaduotojas Mindaugas Černeckas.

Anot Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Tauragės rajono agentūros vedėjo Romo Jurgelionio, Medžiotojų būrelio „Kurtinys“ medžioklės plotuose, kurie ribojasi su Joniškės ir Bernotiškės kolektyviniais sodais, yra daug šernų.

„Medžiotojai pažadėjo mažinti šernų skaičių, kai nuo lapkričio mėnesio prasidės medžioklės sezonas su varovais“, - patikino Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Tauragės rajono agentūros vedėjas Romas Jurgelionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.