Klaipėdoje ir toliau masiškai krenta migruojantys paukščiai

Pastarosiomis dienomis Klaipėdoje po gyventojų ir įstaigų langais šaligatviai nukloti ne lapais, o negyvų paukščių kūneliais. Ketvirtadienį po vienos Klaipėdos mokyklos langais buvo rasta net 160 negyvų nykštukų, kelios didžiosios zylės, po vieną liepsnelę ir liputį. Prie kelių kitų pastatų tą pačią dieną miestiečiai rado dar virš šimto negyvų sparnuočių. Šiuo metu vyksta intensyvi rudeninė mažųjų paukščių migracija. Vienas iš pagrindinių migracijos kelių driekiasi pajūriu, tad paukščiams tenka skristi ir per Klaipėdos miestą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 19, 2012, 12:50 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:16 AM

Mieste paukščių laukia mirtini spąstai – stikliniai langai. Juose atsispindi medžiai, kuriuos matydami sparnuočiai drąsiai lekia pirmyn. Atsitrenkę į stiklą daugelis jų dėl patirtų sužalojimų miršta. Kiti atsigauna ir sugeba tęsti ilgą kelionę.

Nors teigiama, jog geriausias būdas apsaugoti paukščius nuo žūtis – ant langų iš vidinės pusė priklijuoti plėšrių paukščių siluetus, gyvūnų globėjai tai paneigia. „Tai tėra mitas. Paukščiai iš vidaus priklijuotų tamsių daiktų nemato, nes langai atspindi priešais lauke augančius medžius. Jau kelerius metus Klaipėdos mieste stebima situacija, kaip žūva paukščiai, atsitrenkę į pastatą, kurio langai yra apklijuoti tokias siluetais. Vien šį rudenį per maždaug tris savaites atsitrenkę langus žuvo mažiausiai 70 nykštukų, slanka, kikilis, kelios zylės“, teigė Lietuvos gyvūnų globos draugijos atstovas Julius Morkūnas.

Dar 34 nykštukai rasti gyvi ir, atsigavę po trumpos globos, buvo paleisti. Tikėtina, kad tai tik mažesnioji į pastatus atsitrenkusių paukščių dalis, nes daugelį nelaimėlių išnešioja varniniai paukščiai ir katės.

Kur kas geresnė priemonė siekiant apsaugoti paukščius – naudoti specialų stiklą, kurį paukščiai matytų kaip kliūtį ir aplenktų. Tačiau tai gali būti naudojama tik naujai statomuose namuose. J. Morkūnas patarė pavasarinės ir rudeninės migracijos metu neplauti, nevalyti langų, kad šie kuo mažiau atspindėtų supančią aplinką.

„Galima langus ištepti skystu muilu ar indų plovimo priemone, sumažinant atspindėjimą. Taip pat patarčiau užtraukti dienines užuolaidas ar šviesias žaliuzes. Pastebėjus, kad į langus atsitrenkia daug paukščių, ant stiklų iš vidaus reikėtų priklijuoti didelius balto popieriaus lapus“, - patarė gyvūnų globėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.