Gruodis žada švelniai žiemiškus orus ir nemurzinas Kalėdas

Gruodžio 1-ąją prasidėsianti kalendorinė žiema po niūraus ir lietingo lapkričio žada žiemiškai švelnius ir gerokai šviesesnius orus. Depresijai galas – pervertę kalendoriaus lapelį, lyg burtų lazdele pamojus įžengsime į džiugų ir šviesų didžiausių metų švenčių laukimą, kurio atspindys bus ir patys orai. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėja Vida Ralienė žada, kad žiemos pradžia atneš negausaus sniego, kuris nebenutirps. Tad yra vilties, kad Kalėdos bus bent jau nemurzinos.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Nov 30, 2012, 5:34 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:37 PM

Atšals, bet nedaug

„Pirmosiomis gruodžio dienomis orai turėtų būti švelniai žiemiški ir būdingi tam metų laikui, kai ruduo išeina, o žiema dar tiktai ateina“, - sako sinoptikė. Pirmosios žiemos nakties temperatūra svyruos nuo 1 laipsnio šilumos pajūryje iki 4 laipsnių šalčio pragiedrėjus šiaurės vakariniuose rajonuose. Dieną temperatūra laikysis artima nuliui.

Dabar rytiniuose rajonuose dar lyja, Žemaitijoje jau pasnigo, krito šlapdriba. Pasak sinoptikės, sulig kalendorinės žiemos atėjimu lietų visoje Lietuvoje turėtų pakeisti šlapdriba ir sniegas. Bet kritulių daug neturėtų būti.

Visą kitą savaitę prognozuojami švelnūs žiemiški orai, kurie palaipsniui vės. Gruodžio pradžioje temperatūra naktimis bus apie 2-7 laipsnius šalčio. Gruodžio 4-ąją taps dar šalčiau – temperatūra gali kristi iki 5-10 laipsnių šalčio, o dienomis didžiojoje Lietuvos dalyje turėtų vyrauti silpnai neigiama temperatūra – 1-2 laipsniai šalčio. Pajūryje, kur dar jaučiamas šiltas jūros alsavimas, temperatūra gali laikytis į teigiamos pusę – iki 1 laipsnio šilumos.

Pasak sinoptikės, šiandien turima informacija ir atlikti skaičiavimai rodo, kad visas gruodžio mėnuo bus panašus – neypatingai šaltas. Vidutinė mėnesio temperatūra prognozuojama apie 3,5-4 laipsnius šalčio - apie 1,5 laipsnio žemesnė už vidutinę daugiametę.

Gruodis turėtų būti žiemiškas mėnuo, ko pastaruoju metu mes neturėjome“, - sako V. Ralienė. Pasak sinoptikės, Kalėdoms daug gražaus sniego gal ir neturėsime, slidėmis ko gero nesivažinėsime, nes kritulių nežada būti daug. Bet tas sniegas, kuris iškris, neturėtų tirpti, tad šventės turėtų būti bent jau nemurzinos.

Eismo problemų nekils

Pirmosiomis gruodžio dienomis apie nulį svyruojanti temperatūra didelių nepatogumų ir prastų eismo sąlygų neatneš. „Kai temperatūra svyruoja apie nulį, iš neigiamos į teigiamą, ir ypač, kai žemėje dar yra šiek tiek šilumos, ji dar neįšalusi, yra pavojus, kad bus slidu. Bet to neturėtų būti ant pagrindinių kelių ir gatvių, o labiau ant takų, keliukų“, - sako V. Ralienė.

Tokių reginių, kokių dabar netrūksta Maskvoje, kurią gamta vaišina gausiu sniegu, lediniu lietumi, plikšala, Lietuvoje nereikia baimintis – orai pas mus plūsta iš kitur, nei atkeliavo į Rusiją.

„Rusijoje šiuo metu yra kita situacija, - aiškina sinoptikė. - Ten atkeliavęs ciklonas iš pietų. Didelis temperatūrų kontrastas sukuria tą reiškinį – ledinį lietų. Pas mus orai keliauja ne iš tos pusės, tad tokių baisybių neturėtų būti“.

Švelni žiema į Lietuvą atkeliauja su ciklonu iš vakarų. Pasak V. Ralienės, ciklonui traukiantis į rytus, jo užnugaryje atsiveria kelias šaltesniam orui iš šiaurės, šiaurės vakarų. Jis ir atneša vėsesnį orą.

Pasitraukus ciklonui, su juo dings ir lapkritį varginusi tamsa, lydima nuolatinio lietaus. Sulaukę žiemos, galime tikėtis šviesesnių orų, kuriuos dar labiau praskaidrins ant laukų užsiliekantis tegul ir negausus, bet baltas sniegas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: