Iš žiemos miego netikėtai pabudusi nuodinga gyvatė ėmė šildytis ant sniego

Biržų rajono Vabalninko girininkijos miškininkas Jonas Gaidelionis tapo gamtos pokšto liudininku. Dirbdamas Kadarų miške jis pamatė besiraitančią gyvatę, kuri tokiu metu turėtų miegoti.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė ("Lietuvos rytas")

Jan 19, 2013, 12:19 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 5:07 PM

Kodėl paprastoji angis pabudo iš žiemos miego ir kur ji keliavo, nežinia. Girininkas spėja, kad gyvūną suklaidino kaip tik tuo metu buvęs atlydys.

Netoli pamiškės rasta gyvatė buvo gana judri, bet kur kas mažiau aktyvi nei būna vasarą. Šioje Kadarų miško dalyje veisiasi ir gyvena angys.

Paprastoji angis yra vienintelis Lietuvoje besiveisiantis nuodingas roplys. J.Gaidelionis per 26 savo darbo metus žiemą ant sniego besiraitančią gyvatę pamatė pirmą kartą.

Girininkas nelietė pavojingo roplio. Jis nusprendė, kad gamtos padaras pats suras kelią į tą vietą, kur galės pratęsti savo žiemos miegą.

„Gyvatės metais sutikau gyvatę. Tikriausiai tai ženklas, kad man seksis, nes ir pats esu gimęs Gyvatės metais”, – juokėsi girininkas.

Kartais pasitaiko, kad kai kurie gyvūnai ne laiku pabunda iš žiemos miego. Prieš kelerius metus Panevėžyje esančiame poilsio parke per pusnis ėmė vaikštinėti ežiai.

Vieną ežį praeiviai surado sausio mėnesį, kai oro temperatūra siekė apie 20 laipsnių šalčio. Miegantį gyvūną iš po sniego iškapstė šuo ir pabandė jį apuostyti. Tačiau iš tokios pažinties nebuvo nieko gera – šuo iki kraujo susibadė nosį.

Kitas ežys tame pačiame parke buvo pastebėtas kovo mėnesį. Jis sunkiai bandė kopti per aptirpusias pusnis.

Abu ežius priglaudė Panevėžio gamtos mokykla. Čia gyvūnai sulaukė pavasario ir buvo paleisti į laisvę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.