Properšoje – kova dėl paukščių gyvybių

Žemuosiuose Šančiuose Kaune, kur Mažeikių gatvė atsiremia į Nemuną, kiekvieną žiemą vyksta kova dėl šimtų paukščių. Gyvūnų globėjų asociacijos (GGA) specialistai ir keletas vietinių moterų sparnuočius lesina ir stebi, kad šie neprišaltų prie ledo. Tuo tarpu benamiai naktimis, prie virvių pririštais kabliais, bando susimedžioti grobį.

Išlaisvinti gulbę pavyko tik iškirtus ledo gabalą<br>L. Pileckas
Išlaisvinti gulbę pavyko tik iškirtus ledo gabalą<br>L. Pileckas
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

Jan 28, 2013, 5:26 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 2:37 AM

Šimtai gulbių ir ančių glaudžiasi vienoje iš daugybės žemiau Kauno hidroelektrinės esančių ledo properšų. Iš elektrinės ištekantis vanduo neleidžia ledui visiškai užtraukti upės, todėl čia įsikuria žiemoti pasilikę sparnuočiai.

Maišai grūdų

Kasdien paukščių pulkams GGA specialistai ir savanoriai sulesina dešimtis batonų ir keletą maišų grūdų. Tačiau nepaisant to, labiau nusilpę paukščiai nuolat prišąla prie ledo. Būtent toks atvejis pasitaikė ir pirmadienį – išgelbėti gulbės gyvybę pavyko tik padedant narams.

Atvykusiems ugniagesiams už kelių dešimčių metrų nuo kranto prišalusį paukštį išlaisvinti pavyko tik pasitelkus valtį ir kirvį. Narams teko iškapoti gulbės dydžio ledo gabalą ir taip pargabenti nusilpusį paukštį į krantą.

„Pačiupinėkit, pamatysit, kokia išbadėjusi. Visai kūda, vieni kaulai“, - sakė GGA specialistė Lolita Grėblikienė.

Iškart po gulbės gelbėjimo operacijos moteris skubiai išvažiavo patikrinti dar vieno pranešimo apie prišalusį paukštį.

Medžioja trišakiais

Tačiau šalčiai, ledas ir maisto trūkumas – ne vieninteliai sparnuočių priešai. Šančių gyventojai neslepia, kad sparnuočius žiauriai medžioja benamiai.

„Naktimis antys labai garsiai klykia. Ateina visokie girtuokliai, mėto kablius su virvėmis ir ištraukia paukščius. Esame ne vieną nuo tokio kablio išlaisvinusios. Netoliese turiu sodą, tai ten nuolat randu nusukiotų gulbių galvų“, - pasakojo viena iš paukščiais besirūpinančių moterų.

Konfliktų kyla ne tik su į medžioklę kabliais susiruošusiais benamiais. Moterys susikimba ir su paukščius skriaudžiančiais praeiviais, kurie neretai ant sparnuočių siundo paupiu vedžiojamus šunis.

„Mane vienas net smaugė, o kiek grasinimų prisiklausom, kai pradedam dėl tokio elgesio priekaištauti“, - tikino pašnekovė. L. Grėblikienė pasakojo nuolat randanti sužalotų paukščių, tačiau tvirtinti, kad jie tikrai sužaloti kabliais - sunku.

„Būna, kad randame sužalotais sparnais. Tačiau iš žaizdų nepasakysi, kas ir kaip jas sužalojo“, - tvirtino specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.